Corelatia dreptului penal cu dreptul civil

Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere -  Notiuni generale 
Dintre toate elementele care definesc universul existentei dreptului, norma de drept este cea care se regaseste, in cea mai mare masura, in organizarea vietii intr-o comunitate. In sens strict tehnic, restrans dreptul este privit ca o stiinta (un ansamblu de principii, concepte, notiuni si idei). Viata, onoarea, libertatea civica, proprietatea, domiciliul, starea civila, legaturile de familie, s.a., toate sunt valori care privesc individul, insa respectarea acestor valori reprezinta un interes general. Aceste valori odata reglementate si sanctionate prin norme juridice adecvate devin drepturi si libertati ale omului si alcatuiesc statutul juridic al persoanei. 
Ca fenomen aflat in stransa legatura cu viata sociala, evolutia dreptului se afla in mod firesc dependenta de evolutia omenirii. Asadar, putem afirma ca din momentul aparitiei primelor forme de organizare in familie (ginta, trib) apar si primele forme incipiente, rudimentare ale normelor de drept. Acestea se transforma treptat in deprinderi, obiceiuri si traditii. Cercetarile efectuate de sociologi, istorici si specialisti care studiaza originea, evolutia si diversele tipuri fizice ale omului, in corelatie cu conditiile naturale si social-culturale, arata ca pe aceasta prima treapta de dezvoltare a societatii, raporturile membrilor comunitatii erau reglementate de tabu-uri sau norme tribale de interdictie . Aceste reguli seamana izbitor cu regulile imperative regasite in normele juridice penale ulterioare. Aparitia acestor norme este fundamentata pe faptul ca reprezinta o prima dorinta realizabila a ordinii sociale si ca anumite reguli de convietuire sunt absolut necesare unei forme de organizare sociala. Aceste notiuni normative se dezvolta treptat, concomitent cu schimbarile sociale. 
Drept urmare urmeaza o noua etapa si anume aceea a normei cutumiare sau dreptul obisnuielnic . 
Odata cu aparitia formei organizate, structurale a societatii si anume statul, dreptul trece intr-o alta etapa de dezvoltare treptata si neintrupta. Unele norme vechi, obiceiuri, sunt recunoscute de stat, devenind astfel norme juridice. Altele sunt edictate de puterea de stat in temeiul guvernarii, prin instituirea de reguli generale si obligatii. 
Treptat, dreptul se configureaza ca un sistem distinct, structurat, desprins de morala si obiceiuri, alcatuit din norme juridice scrise, instituite initial de conducatorii statelor si aplicabile, la nevoie, prin forta publica. Primele astfel de legiuiri le putem intalni in Orientul antic si in antichitatea greco-romana:
- Legile lui Moise (reprezinta vechiul drept ebraic, in care norma juridica se confunda cu norma religioasa. Contin reguli ce se refera la crime, desfasurarea judecatii, pedepse, legitima aparare, circumstante atenuante). 
-Legile lui Solon (reprezinta dreptul atenian si se refera mai mult la raporturi juridice civile. Un cod de legi reformist legat de casatorie, adoptie, calendar, comert, circulatie monetara).
In dreptul roman: -  Codul lui Justinian (un adevarat cod cu prevederi legale foarte variate, cuprinzand intreaga materie de drept public si privat. Are la baza Legea celor XII Table).
De asemenea le regasim si in India -  Legile lui Manu (cuprind norme juridice contopite cu norme religioase. Erau redactate in versuri si se refereau la casta, la deciziile regale si traditii).
Insa cele mai importante norme juridice scrise apar in Babilon :-  Codul lui Hamurabi (dreptului mesopotamian a fost edictat cu 2000 de ani inainte de Hristos. Contine norme juridice, morale, religioase).
Toate aceste norme juridice sunt considerate piatra de temelie a dreptului contemporen, care de-a lungul timpului a dus la formarea statului de drept in tara noastra cu importante influnte, ca urmare a unei principale forme de sistematizare a actelor normative .
Putem observa ca, de-a lungul istoriei dreptul este chemat sa inlature haosul si incertitudinea individului si societatii. El configureaza modele clare, precise, pozitive de urmat pentru toti membrii societatii si pentru stat.
Insa mai putem observa faptul ca, in antichitate toate legiuirile erau prezente sub forma unor culegeri de legi, fiind astfel reglementate atat sub aspect de ordin civil cat si cele de ordin penal , administrativ, s.a. Delimitarea in mod cert dintre diferitele ramuri ale dreptului facandu-se mult mai tarziu, in epoca moderna, odata cu aparitia statului modern. 
In cele ce urmeaza, prin intermediul a noua subcapitolele integrate in cuprinsul capitolului II. si douazeci si doua de referinte (note) de subsol ce vor preceda aceasta introducere, voi analiza o corelatie asupra a doua dintre ramurile cele mai importante ale dreptului si anume Dreptul Penal, respectiv Dreptul Civil.


Fisiere in arhiva (1):

  • Corelatia dreptului penal cu dreptul civil.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1) Universitatea "Petre Andrei" din Iasi-Facultatea de Drept Drept Penal. Partea generala. Suport de curs Anul II, semestrul I - Lect. Dr. Av. Mihai Stefanoaia,
2) Curs de drept civil- Partea general de Gabriel Boroi si Carla Alexandra Anghelescu,
3) Universitatea "Petre Andrei" din Iasi-Facultatea de Drept-Drept Civil- Partea generala - Suport de curs-Anul I, semestrul I, - Suport de curs-Anul I, semestrul II Raluca-Oana ANDONE,
4) Universitatea "Petre Andrei" din Iasi-Facultatea de Drept-Drept Roman - Suport de curs-Anul I, semestrul I, Suport de curs-Anul I, semestrul II, - Lect. Univ. dr. Dionisie Afloroaei,
5) https://ro.wikipedia.org/wiki,
6) https://lege5.ro,
7) https://legeaz.net,
8) https://www.juridice.ro,
9) Codul Civil din 17 iulie 2009 - Legea nr. 287/2009,
10) Codul Penal din 17 iulie 2009- Legea nr. 286/2009.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!