Copyright Documente Electronice

Extras din referat Cum descarc?

Cuvantul copyright manifesta tendinta de a se substitui, in limbajul comun, expresiei drept de autor.
In realitate, cuvantul copyright are o semnificatie si un continut diferit, iar in doctrina de specialitate se admite ca termenul este intraductibil. Ceea ce caracterizeaza protectia in sistemul de copyright e faptul ca el priveste exclusiv drepturile pecuniare ale autorilor, ignorand drepturile morale. In sistemul de copyright dreptul se naste din existenta unei copii, a unui obiect in sine, in vreme ce in sistemul continental al drepturilor de autor, dreptul ia nastere din efortul intelectual, din activitatea desfasurata de un autor, de un creator. Dupa unii autori, ceea ce diferentiaza cele doua sisteme de protectie este faptul ca, in sistemul continental al dreptului de autor, in centrul protectiei se afla autorul, iar in sistemul de copyright, opera.
Acest sistem de protectie s-a dezvoltat in tarile aflate sub influenta britanica. Dar, in vreme ce statele apartinand Uniunii de la Berna inclusiv Anglia si Irlanda, dreptul de autor s-a apropiat de sistemul continental de protectie, in Statele Unite protectia continua sa fie acordata in forma copyright-ului, chiar si dupa aderarea lor la Conventia de la Berna.
Legea americana din 1976, prin modul in care reglementeaza obtinerea copyright-ului, pare a avea ca scop principal reglementarea unor aspecte de ordin economic si mai putin cele care privesc personalitatea autorului si originalitatea operei. De aceea, se considera ca in SUA dreptul de autor reprezinta mai curand o problema de drept al afacerilor decat un drept de creatie intelectuala. Autorul care si-a cedat dreptul de copyright nu mai poate obtine nici un alt beneficiu si nu mai poate controla in nici un fel maniera in care opera sa este exploatata. Iar atunci cand opera este realizata in cadrul unui contract de munca, cel care a realizat-o nu este socotit autorul ei si nu dispune de nici unul din prerogativele recunoscute autorilor in dreptul european.
Dezvoltarea unui nou produs informatic denumit multimedia si a industriei informarii digitale a generat, in ultimul timp o problema ramasa inca nerezolvata: problema protectiei proprietatii intelectuale a documentelor electronice.
In cele ce urmeaza voi incerca sa arat felul in care dreptul de autor actioneaza in noul domeniu al publicatiei electronice.
Dar, mai intai, ce se intelege prin publicatie electronica.
Termenul publicatie electronica are mai multe sensuri. Publicatia electronica include nu numai publicarea pe Internet, ci si pe CD-ROM si alte tehnologii asemanatoare. Dintre acestea, CD-ROM-ul si tehnologiile asemanatoare sunt mult mai apropiate de publicarea clasica decat publicarea pe Internet. Ele implica transferul fizic de la editura la cititor al unui lucru tangibil in care este intrupata lucrarea publicata.
Unul din lucrurile bune legate de publicarea on-line este ca pentru prima oara da ocazia editurii, cititorului si autorului sa fie in permanent ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Copyright Documente Electronice
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!