Cooperarea statelor în domeniul combaterii terorismului

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
O amenintare grava asupra integritatii corporale sau a unor bunuri a diferiti demnitari, personalitati politice, a membrilor de familie ai acestora, impotriva unor grupuri politice, organizatii sociale, institutii, grupuri reunite in localuri publice sau private prin acte de violenta are numele de terorism.
Gravitatea actelor de aceasta natura consta in abilitatea de a surprinde momentul aparitiei si incertitudinea ce sta la baza motivului, oricat de multe probleme ar fi nu se explica acest fenomen. Pot crea tensiuni si inrautati relatiile dintre state constituind un real pericol asupra pacii, produc instabilitati in anumite zone geografice ori situatii de confruntari si prejudicierea climatului international. Obiectivele urmarite sunt atragerea atentiei intregii lumi de existenta lor si tragerea foloaselor materiale (rascumparari prin asasinari si rapiri de persoane).
Caracteristicile terorismului sunt: violenta si amenintarea cu violenta, folosirea sistematica si persistenta a violentei, intimidarea si sensibilizarea prin agresiunea si ura. Actiunile concrete de atac presupune detinerea de subiecti umani, organizarea si planificarea .A aparut inca din antichitate, teroarea fiind elementul constitutiv avand ca scop descurajarea victimei dar mai important este efectul general al unei colectivitati. Totul porneste de la o strategie, indiferent de forma atacului, terorismul nu este accidental sau spontan. Interesanta este ipoteza careia pentru o persoana atacul cu : bombe, masini capcana, armament , luarea de ostatici si asasinarea reprezinta terorismul, iar o alta, defineste lupta pentru eliberarea nationala.
Terorismul de stat a aparut in momentul in care actiunile unor state au fost indreptate catre sefii altor state, guverne sau oameni politici, grupuri de persoane refugiate pe teritorii straine iar daca acestea au fost stiute cu mult inainte de izbucnire si chiar ajutate, au dus la practicarea acestei metode.
Fenomenul terorism este si un rezultat al adancirii faliilor strategice dintre civilizatia democratica si civilizatiile nondemocratice, dintre civilizatia de eprubeta si civilizatia incremenita in subdezvoltare, prejudecati si lipsa de mijloace. In fata unui asemenea pericol care, in secolul nostru a devenit un adevarat flagel, statele au luat o atitudine neta de respingere si hotararea de a-1 reprima, colaborand intre ele in acest scop.Mijlocul principal de combatere, la nivel international, a terorismului il constituie numeroasele conventii incheiate si documente adoptate in acest scop.
In context intern, activitatea delictuala vizeaza in mod special bunurile materiale dorindu-se extinderea efectelor la un pericol general atingand obiective ce nu erau in interesul autorului. 25.000 de victime au fost atribuite celor 15.000 de atacuri in anii 2002-2006.
In contextul extern este cunoscut ca terorism international, caracterizat prin : pregatirea si executarea, subiecte pasive sau active, mobilul, mijloacele de actionare pe scara mai multor state. Efectul este propagat pe mai multe state si se urmareste atingerea unor bunuri juridice de o valoare mare, iar protectia lor defineste conditia esentiala pentru a mentine pacea. Pentru a se considera un act fraudulos asupra drepturilor unei natiuni trebuie sa constituie urmatoarele caracteristici: actul de terorism sa fie extins pe suprafata geografica a mai multor state, tinta atacului sa reprezinte o importanta materiala sau morala, sa incalce grav sentimentul de justitie cat si de respect al demnitatii propii fiecarui om.
Securitatea nationala cladita pe razboiul global impotriva terorismului este o alternativa care ar trebui inlocuita cu cea bazata pe ideea existentei unei crize globale, iar in ecuatia securitatii viitorului trebuie asezata la loc de frunte optiunea parteneriatelor. 
Globalizarea se considera a fi un factor ce poate oferi securitatea zonelor nationale si regionale dar pentru ca aceasta sa aiba efect, se considera securitatea planetara ca prim obiectiv. Acest proces implica eforturi complexe si multiple de mentinere a securitatii nationale, o legatura trebuind sa fie consolidata indeajuns: aceea dintre securitatea regionala si globala. Globalizarea, ca manifestare a interdependentelor multiple dintre state, a liberalizarii fluxurilor mondiale de informatii, servicii, marfuri si capital, face ca riscurile interne si externe sa se genereze si potenteze reciproc, iar identificarea unor raspunsuri de securitate, in plan national si nu numai, la noile amenintari sa porneasca de la faptul ca acestea din urma apar oriunde in lumea mondializata, sunt extrem de dinamice si de complexe. 
In urmatoarele pagini voi prezenta evolutia, caracteristicile si modul de manifestare a terorismului, cauzele, punctele forte si cele slabe cat si colaborarea statelor de a dezintegra acest act negativ, conceput pentru a surpinde si dauna unor oameni sau grupari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cooperarea statelor in domeniul combaterii terorismului.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Analiza relatiilor internationale - Karl W. Deutsch
2. Securitatea si relatiile internationale - Edward A. Kolodziej
3. Terorism, antiterorism, contraterorism Gheorghe Aradavoaice, Dunitru Iliescu, Laurentiu Dan Nita.
4. http://www.referatele.com/referate/drept/online5/Referat---terorismul-international-referatele-com.php
5. http://cssas.unap.ro/ro/pdf_studii/implicatiile_globalizarii_asupra_securitatii_nationale.pdf
6. http://cssas.unap.ro/ro/pdf_studii/terorismul_contemporan.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!