Cooperarea pe plan internațional în domeniul protecției mediului

Extras din referat Cum descarc?

Protejarea mediului este esentiala pentru calitatea vietii generatiilor prezente si viitoare. Provocarea actuala este reprezentata de combinarea protectiei mediului cu cresterea economica continua intr-o maniera care sa fie sustenabila.
Gestionarea si administrarea problemelor de mediu la nivel mondial au presupus o guvernare globala ecologica cu scopuri specifice si modalitati particulare de realizat.
In sens larg, acest rol este asumat la nivel global de structurile Organizatia Natiunilor Unite -  ONU si implica, in special, posibilitatea de a formula strategii sau de a initia procesul de reglementare internationala.
Functiile organizatiilor internatinale in materie de protectia mediu :
- functia de cercetare 
- functia de schimb de informatii 
- functia de reglementare 
- functia de control 
- functia de gestiune a resurselor naturale 
In domeniul protectiei mediului exista un numar mare de organizatii care asigura conservarea, analiza si monitorizarea mediului in diferite modalitati. Aceste organizatii de mediu pot fi globale, regionale, nationale sau locale.
Organismele internationale si europene cu atributii in domeniul protectiei mediului sunt urmatoarele:
1. Organizatia Natiunilor Unite -  ONU, infiintata la 24 octombrie 1945 cand un numar de 51 de tari s-au angajat sa mentina pacea prin cooperare internationala si securitate colectiva. Astazi, aproape toate natiunile lumii sunt membre ONU: in total 192 de state. La nivelul ONU, cooperarea in materie de mediu este organizata de catre Comitetul Organizativ de Coordonare, iar ca nivel de de implicare in materie de drept international al mediului, Adunarea Generala este institutia care isi aduce aportul maxim. 
De la prima rezolutie din 1968 si pana astazi, Adunarea Generala ONU a adoptat numeroase documente cu forta juridica deosebita, care au contribuit la precizarea si dezvoltarea normelor si principiilor juridice privind protectia si conservarea mediului.
2. Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (PNUM), creat in vederea protectiei mediului, a fost infiintat imediat dupa Conferinta Natiunilor Unite pentru Mediul Uman, desfasurata la Stockholm in anul 1972 si are mandatul de a coordona la nivel mondial integrarea politicilor de protectie a mediului in celelalte sectoare in vederea asigurarii unei dezvoltari durabile.
In sesiunea Adunarii Generale a ONU din 1972 s-a stabilit ca PNUM este format din mai multe elemente:
- Consiliul de Administrare -  este format din reprezentantii a 58 de state alesi de Adunarea Generala. Se reuneste anual. Este insarcinat cu elaborarea politicii in domeniu si intocmeste un raport anual cu privire la activitatea Consiliului Economic si Social.
- Secretariatul -  este condus de un director executiv si asigura coordonarea dintre organismele Natiunilor Unite in materie de mediu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cooperarea pe plan international in domeniul protectiei mediului.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  http://www.mmediu.ro/beta/domenii/relatii-internationale/institutii-internationale-si-europene/
-  https://www.stiucum.com/drept/dreptul-mediului-inconjurator/Institutiile-internationale-de95652.php


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!