Cooperarea Internationala in Lupta Impotriva Criminalitatii

Extras din referat Cum descarc?

Necesitatea si formele cooperarii internationale in lupta impotriva criminalitatii
1.Necesitatea cooperarii internationale in lupta cu criminalitatea 
Dezvoltarea relatiilor internationale pe multiple planuri, in special dupa primul razboi mondial, a fost insotita, intre altele, de o crestere fara precedent a criminalitatii internationale fie prin proliferarea unor forme ale criminalitatii organizate pe teritoriul mai multor state, cum sunt cele privind traficul international de droguri, traficul de femei si de copii, falsificarea de monede sau alte valori ale diferitelor state, furturi si talharii organizate in mijloacele de transport international, toate acestea si altele asemanatoare facilitate de dezvoltarea turismului international si a mijloacelor de transport ultrarapide, pentru a nu mai mentiona recrudescenta terorismului international.
Aceasta prezenta ingrijoratoare a criminalitatii in viata internationala a determinat o reactie de solidaritate din parte statelor, constiente de necesitatea colaborarii lor in vederea prevenirii si combaterii acestui fenomen. A devenit evident ca datorita amplorii sale, ariei de raspandire si caracterului sau organizat, aceasta criminalitate internationalitate depaseste capacitatea de reactie a statelor luate izolat sin u poate fi combatuta eficace decat prin unirea eforturilor tuturor statelor. S-a impus necesitatea instituirii unor mijloace juridice de cooperare internationala in acest domeniu.
Prima manifestare a acestei cooperari se pare ca a constituit-o crearea, in 1923, la Viena, cu ocazia primului congres international al organelor de politie criminala, a "Comisiei Internationala de Politie Criminala" care a avut ca sarcina organizarea colaborarii internationale in domeniul descoperirii autorilor diferitelor infractiuni. Procesul de organizare a cooperarii s-a manifestat insa si in domeniul dreptului penal si in dreptul procesual penal, prin atragerea statelor, la initiativa organizatiilor internationale, cum a fost Societatea Natiunilor si cum este n present O.N.U., pentru cooperarea in vederea prevederii si combaterii unor categorii de infractiuni periculoase pentru intreaga umanitate si pentru acordarea reciproca de asistenta judiciara in realizarea justitiei penale. Trebuie mentionate, in acest sens, si actiunile intreprinse de Asociatia Internationala de Drept Penal in vederea unificarii dreptului penal.
Importanta cooperarii internationale in lupta cu criminalitatea este in present unanim recunoscuta in dreptul penal.
2. Formele de cooperare internationala in lupta impotriva criminalitatii 
In dreptul contemporan aceste forme sunt variate si se infaptuiesc atat prin mijloace de drept penal, cat si prin mijloace de drept procesual penal. 
Dintre mijloacele de drept penal mentionam: 
- aplicarea legii penale romane in raport cu infractiuni savarsite de straini in afara teritoriului tarii, in temeiul principiului universalitatii legii penale;
- incriminare si sanctionarea ca infractiuni, prin dispozitii din Codul penal sau din legi speciale, a unor fapte periculoase pe care Romania s-a angajat, prin conventii internationale, sa le incrimineze si sanctioneze (asa-numitele delicta juris gentium);
- recunoasterea prin normele dreptului penal a unor efecte ale hotararilor judecatoresti pronuntate de instante ale unor state, cum ar fi scaderea din durata pedepsei a privatiunii de libertate executate in strainatate (art. 89 C.p.), asa-numita recidiva internationala (art. 37 alin. 2 C.p.);
- asistenta juridical internationala realizata prin acordarea extradarii si prin alte forme de asistenta.
Dintre mijloacele de drept procesual mentionam ca principale mijloace de asistenta judiciara, in materie penala, comisia rogatorie internationala si recunoasterea hotararilor penale sau a altor acte judiciare straine.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cooperarea Internationala in Lupta Impotriva Criminalitatii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!