Conventii Internationale

Cuprins referat Cum descarc?

Abrevieri .3 
1. Introducere.4 
2. Categorii de conventii.5
2.1. Conventii fiscale.5
2.1.1. Conventii bilaterale.5
2.1.2. Conventii multilaterale.6
2.2. Acordurile internationale.7
3. Modalitati conventionale pentru evitarea dublei impuneri.7
4. Conventii - model.7
Lista conventiilor de evitare a dublei impuneri.13
Bibliografie.18


Extras din referat Cum descarc?

ABREVIERI
O.N.U.- Organizatia Natiunilor Unite 
O.C.D.E. - Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica
S.U.A.- Statele Unite ale Americii 
L.N. - Liga Natiunilor 
1. Introducere 
In raporturile directe dintre state, in domeniul fiscal, instrumentul juridic, izvorul cel mai frecvent utilizat pentru eliminarea sau limitarea dublei impuneri internationale, il constituie conventiile pentru evitarea dublei impuneri.
Profesorul Gh. D. Bistriceanu defineste conventia pentru evitarea dublei impuneri ca fiind acordul intervenit intre doua sau mai multe state, care are ca scop prevenirea dublei impuneri sau reducerea efectelor acesteia .
Pe plan international problemele generate de fenomenul dublei impuneri au aparut prima data in evul mediu, iar situatiile de dubla impunere erau cel mai adesea cauzate de juxtapunerea a doua sau mai multe jurisdictii.
Primele incercari de solutionare a acestor aspecte au fost insa realizate doar in a doua jumatate a secolului XIX. Potrivit opiniilor din literatura internationala, aceste incercari se pot concretiza in trei etape:
1) etapa masurilor de eliminare a dublei impuneri in relatiile dintre statele federale ale aceleiasi uniuni;
2) etapa masurilor de eliminare a dublei impuneri in relatiile dintre statele quasi-independente ale aceluiasi imperiu;
3) etapa de inlaturare a dublei impuneri dintre statele independente.
In acest sens importanta deosebita acordata, inca din acea perioada, proble!maticii dublei impuneri internationale reiese din rolul unei organizatii internatio!nale de tipul Ligii Natiunilor care, in incercarea de a rezolva asemenea probleme fiscale a pus problema necesitatii elaborarii unei conventii model, multilaterale si bilaterale, care sa ofere statelor lumii o orientare generala, in efortul de armoni!zare a raporturilor fiscale.
Sub egida Ligii Natiunilor, in anul 1928, au fost elaborate patru modele de conventii:
- privind evitarea dublei impuneri in cazul impozitelor directe; 
- privind evitarea dublei impuneri in cazul mostenirilor; 
- privind administrarea impunerii;
- privind colectarea impozitelor. 
2. Categorii de conventii
Conventiile pentru evitarea dublei impuneri pot sa se refere doar la impozitele pe venit sau atat la impozitele pe venit cat si la impozitele pe avere (capital), ale caror masuri cu caracter international pto fi instituite prin doua categorii de conventii.
2.1. Conventiile fiscale
Conventiile fiscale sunt conventiile care reglementeaza masuri pentru evitarea dublei impuneri pe venit si avere si cuprind criterii, solutii si metode instituite de catre statele partenere in acest scop.
Aceste conventii fiscale pot avea caracter general sau special. Conventiile fiscale generale sunt cele mai frecvent utilizate si cuprind masuri complexe pentru evitarei dublei impuneri pe venit si avere. Conventiile fiscale speciale cuprind masuri pentru evitarea dublei impuneri cu privire la o anumita categorie de impozite ( impozite pe avere, donatii sau succesiuni).
Conventiile fiscale generale pot fi grupate in conventii bilaterale si conventii multilaterale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conventii Internationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!