Convenția Europeană pentru Prevenirea Torturii și a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Drepturile omului reprezinta o realitate si o finalitate a intregii activitati umane numai in statul de drept. Scopul statului de drept este promovarea si asigurarea drepturilor oricarei persoane, fara nicio discriminare pe criterii de sex, rasa, nationalitate, etnie, cetatenie, religie, educatie, opinii, apartenenta politica, etc. Drepturile omului sunt parte componenta a statutului uman. Statul nu-l poate lipsi pe om de drepturile sale, el poate doar sa-i limiteze anumite drepturi in baza Constitutiei sau a legilor. Drepturile omului sunt acele drepturi care apartin fiintei umane de la nastere, sunt inalienabile si inerente fiecarui om in virtutea apartenentei sale la specia umana si care sunt recunoscute universal.
Drepturile omului izvorasc din demnitatea umana, deoarece fiecare om este o valoare suprema, in calitate de fiinta inzestrata cu gandire, vointa si sentimente. Prin intermediul demnitatii, fiecarui om ii sunt recunoscute aceste calitati, indiferent de felul in care se autopercepe sau de cum este apreciat de cei din jur. In cazul in care drepturile omului nu pot apara demnitatea umana, iau nastere anumite fenomene sociale precum: discriminarea, intoleranta, rasismul, antisemitismul, tortura, tratamentele inumane si degradante etc.
Tortura, tratamentele inumane si degradante sunt unanim considerate ca incalcari grave ale drepturilor omului in documentele oficiale ale organizatiilor internationale care se ocupa de aceste drepturi civile.
Termenul "tortura" desemneaza orice act prin care se provoaca unei persoane, cu intentie, o durere sau o suferinta puternica, de natura fizica sau psihica, in special cu scopul de a obtine informatii sau marturisiri de la aceasta persoana sau de la o persoana terta, de a o pedepsi pentru un act pe care aceasta l-a comis, de a o intimida sau de a face presiune asupra unei terte persoane, sau pentru orice alt motiv bazat pe o forma de discriminare, atunci cand o asemenea durere sau suferinta sunt provocate de catre un agent al autoritatii publice sau orice alta persoana care actioneaza cu titlu oficial.
Conventia Europeana pentru prevenirea torturii si a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante, Pactul International cu privire la drepturile civile si politice, Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale sunt unele dintre cele mai cunoscute si totodata obligatorii documente pentru statele care le-au ratificat.
CONVENTIA EUROPEANA PENTRU PREVENIREA TORTURII SI A PEDEPSELOR SAU TRATAMENTELOR INUMANE SAU DEGRADANTE
Statele membre ale Consiliului Europei, semnatare ale prezentei Conventii, avand in vedere dispozitiile Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, convinse ca protectia persoanelor private de libertate impotriva torturii si a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante ar putea fi intarita printr-un mecanism extrajudiciar, cu caracter preventiv, bazat pe vizite, au convenit sa instituie un Comitet european pentru prevenirea torturii si a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante ( denumit Comitetul).
Prin intermediul vizitelor, Comitetul analizeaza tratamentul persoanelor private de libertate cu scopul intaririi protectiei lor impotriva torturii si a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante.
Fiecare parte autorizeaza vizitarea, conform prezentei Conventii, a oricarui loc, aflat sub jurisdictia sa, in care persoanele sunt private de libertate de catre o autoritate publica.
Comitetul coopereaza cu autoritatile nationale competente ale partii interesate, in vederea aplicarii prezentei Conventii.
Comitetul este compus dintr-un numar de membrii egal cu cel al partilor. Membrii comitetului sunt alesi dintre personalitati recunoscute pentru competenta lor in domeniul drepturilor omului sau care au experienta profesionala in domeniile pe care le trateaza prezenta Conventie. Comitetul cuprinde un singur cetatean din partea aceluiasi stat. 
Membrii Comitetului activeaza cu titlu individual, sunt independenti si impartiali in exercitarea mandatelor lor. Sunt alesi de catre Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei cu majoritate absoluta de voturi de pe o lista de nume intocmita de catre Biroul Adunarii Consultative al Consiliului Europei. Delegatia nationala a fiecarei parti prezinta Adunarii Consultative trei candidati, dintre care cel putin doi sa aiba cetatenia statului respectiv.
"Membrii Comitetului sunt alesi pentru o perioada de 4 ani. Ei nu pot fi realesi decat o singura data. Totusi, in ceea ce priveste membrii desemnati la prima alegere, functiile a trei dintre ei vor lua sfarsit la incheierea unei perioade de 2 ani. Membrii ale caror functii iau sfarsit la expirarea termenului de 2 ani sunt desemnati prin tragere la sorti efectuata de Secretarul general al Cinsiliului Europei, imediat dupa ce se va fi procedat la prima alegere." 
Comitetul isi desfasoara activitatea cu usile inchise, iar deciziile sunt luate cu majoritatea membrilor prezenti. Secretariatul Comitetului este asigurat de Secretarul general al Consiliului Europei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conventia Europeana pentru Prevenirea Torturii si a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!