Controlul vamal, notiuni generale

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere in drept vamal si controlul vamal;
2. Notiuni generale: controlul documentar si informational a marfurilor si mijloacelor de transport;
3. Vamuirea fizica a marfurilor si mijloacelor de transport;
4. Concluzie;
5. Bibliografie.


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere in dreptul vamal si controlul vamal
Cuvantul ,,vama" provine din maghiarul ,,vama", semnificand banii pe care trebuie sa-i plateasca mortul pentru a trece si calatori pe lumea cealalta.
Acest cuvant are mai multe acceptiuni, respectiv:
- institutie de stat care se ocupa cu evidenta si controlul asupra intrarii si iesirii din tara a
marfurilor, mijloacelor de transport etc. si care percepe taxele legale pentru aceste bunuri;
- loc, punct in care functioneaza aceasta unitate;
- taxa care se plateste ca un bun sa treaca dintr-o tara in alta sau (in trecut) dintr-o regiune in
alta a tarii;
- cantitate de graunte care se percepe la moara ca taxa in natura pentru macinat; uium, in
credintele populare;
- fiecare dintre cele sapte (sau noua) popasuri (in vazduh) prin care se crede ca trebuie sa
treaca sufletul mortului pentru a ajunge in cer2.
Desi in problema definirii dreptului vamal nu se atesta mari divergente conceptuale, totusi deocamdata in literatura de specialitate din diferite tari, inclusiv din Romania si Rusia, nu este este expusa o definitie care ar avea un caracrer general si ar fi acceptata de catre toti specialistii, cel putin la nivel de tara.
Recurgind la o privire de ansamblu asupra definitiilor date dreptului vamal, constatam ca problema expunerii unui concept sau notiuni care ar include totalitatea de caractere specifice si ar exprima cu exactitate dar, din totalitatea formularilor existente pot fi evidentiate 2 directii: unii incearca sa dee o definitie cat mai ampla, incluzind in ea un spectru cat mai vast de aspecte, pe cand altii incearca sa formulize o definitie cit mai concisa, dar care ar avea o incarcatura semantica cat mai exacta3.
Astfel, unul dintre adeptii tratarii extinse a notiunii de drept vamal este cercetatorul rus L.Nozdraciov, care defineste dreptul vamal ca pe o ramura complexa de drept ce reprezinta un
ansamblu de norme juridice, cu apartenenta ramurala diversa, care au drept scop reglementarea
relatiilor sociale legate de trecerea marfurilor si mijloacelor de transport peste frontiera vamala, perceperea platilor vamale, vamuirea, controlul vamal, precum si alte modalitati de realizare a politicii vamale, care este o parte componenta a politicii externe si interne a statului4.
Unul din marii specialisti in domeniul dreptului vamal, profesorul rus Gabricidze B., propune o varianta mai laconica a definitiei si considera ca dreptul vamal este o ramura complexa de drept ce reprezinta un ansamblu de norme juridice, care reglementeaza relatiile sociale din domeniul
activitatii vamale. Iar in continuarea ideei sale, el explica ca sub notiunea de ,,domeniu al activitatii vamale" trebuie de inteles: politica vamala, trecerea marfurilor si mijloacelor de transport peste frontiera vamala, regimurile vamale, reglamentarea tarifara si netarifara, platile vamale, perfectarea vamala, controlul vamal, statistica vamala, combaterea infractiunilor si a incalcarilor de reguli vamale, raspunderea pentru comiterea infractiunilor si a incalcarilor de reguli vamale, procedura in cazul savirsirii infractiunilor si a incalcarilor de reguli vamale.
Variante ale definitiei dreptului vamal comunitar (european) sunt prezentate de autorul moldovean Radu Gh., dintre care cea mai concisa se pare a fi cea care il defineste ca ,,un ansamblu de norme juridice ce fixeaza drepturile si obligatiile subiectilor raporturilor juridice vamale precum si stabileste mecanismul de percepere a platilor vamale".
La etapa actuala in conditiile liberalizarii operatiunii de import/export si a stabilirii relatiilor economice de piata, statul RM a fost cointeresat in existenta dreptului vamal ca ramura independenta in scopul reglementarii relatiilor economice, financiare, fiscale, valutare din domeniul activitatii vamale.
In istoria RM activitatea vamala se incepe dupa proclamarea independentei. In cadrul URSS statului ii apartinea monopolul asupra comertului exterior, nimeni nu putea sa-i dicteze aceste operatiuni, nimeni nu putea sa introduca/scoata marfuri, mijloace banesti de pe acest teritoriu.
Aceste norme au fost abrogate cand institutiile vamale ale Republicii Moldova au trecut in subordinea Guvernului Republici Moldova. Deasemenea a fost infiintat Departamentul de stat pentru Controlul Vamal.
2. Controlul documentar si informational al marfurilor si mijloacelor de transport
Una din principalele forme ale controlului vamal este verificarea documentelor si informatiilor prezentate in scopuri vamale, conform art. 185 alin. 1 litera a) al Codului Vamal al Republicii Moldova. Conceptul documentului dezvaluit in legislatie se bazeaza pe prezenta unei informatii. Astfel, in conformitate cu art. 6 din Legea Republicii Moldova privind accesul la informatie, ,,drept documente purtatoare de informatii sunt considerate: 1) oricare din urmatoarele (sau o parte din acestea): a) orice hartie sau alt material pe care exista un inscris; b) o harta, un plan, un desen, o fotografie; c) orice hartie sau alt material pe care sunt marcaje, figuri, simboluri sau perforari care au un sens pentru persoanele calificate sa le interpreteze; d) orice obiect sau material din care pot fi reproduse sunete, imagini sau inscrisuri cu sau fara ajutorul unui alt articol sau mecanism; e) orice alt inregistrator de informatie aparut ca rezultat al progresului tehnic; 2) orice copie sau reproducere a purtatorilor de informatii mentionati la punctul 1) al prezentului alineat; 3) orice parte a unei copii sau reproduceri mentionate la punctul 2) al prezentului alineat" . In asa fel, constatam ca un aspect important al documentului este fixarea in el a unei informatii - imagini sau inscrisuri, marcaje, figuri, simboluri, o harta, un plan, un desen, o fotografie etc. Documentul reprezinta un act scris cu un continut factologic obiectiv. Acesta este un produs ,,al unei activitati umane cu o finalitate stabilita, o creatie a capacitatilor si cunostintelor autorului executor" . Documentul este caracterizat de un sir de trasaturi si anume: este destinat in mod special pentru intiparirea si pastrarea unor date; contine informatii despre faptele care au avut loc pana la intocmirea lui; el poate fi inlocuit cu unul de acelasi fel cu conditia pastrarii obiectului si fara a schimba autorul. Suntem de acord cu parerea autorilor Adriasvili H.A. si Svinuhov V.G. care clasifica documentele folosite in activitatea economica externa, dupa destinatia sa si le impart in urmatoarele categorii:


Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul vamal, notiuni generale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Codul Vamal al Republicii Moldova. Nr. 1149-XIV din 20.07.2000. In: Monitorul Oficial al Republicii Moldova, editie speciala din 01.01.2007.
2. Erhan I. Atributiile organelor vamale in domeniul implementarii politicii vamale a statului. In: Revista Nationala de Drept, 2012, nr. 10.
3. Radu Gh. Drept vamal comunitar (curs universitar). Chisinau: Tacis, 2001.
4. Dexonline. Dictionare ale limbii romane. http://dexonline.ro
5. Hotararea Guvernului Republicii Moldova nr. 1140 din 02.11.2005 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a destinatiilor vamale prevazute de Codul Vamal al Republicii Moldova. In: Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 25.11.2005, nr. 157-160/1285.
6. Notite de curs la disciplina dreptul vamal Autor: A.Perjaru [online] http://ro.scribd.com/doc/48365539/Dreptul-Vamal.
7. Hotararea Guvernului nr. 279 din 20.05.2015.


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!