Controlul constituționalității legilor - garanție a supremației constituției

Extras din referat Cum descarc?

Una din problemele cele mai importante,cu profunde implicatii teoretice si practice,referitoare la suprematia constitutiei este controlul constitutonalitatii legilor.Asigurarea suprematiei constitutiei nu poate si nu trebuie sa ramana un simplu deziderat exprimat sub forma unui principiu al ordinii constitutionale, ci este necesara existent unui sistem de garantii,in masura sa permita ca intr-adevar constitutia sa se manifeste ca actul normativ cu forta juridica suprema.
Controlul constitutionalitatii legilor este activitatea organizata de verificare a conformitatii legii cu constitutia,iar ca institutie a dreptului constitutional cuprinde regulile privitoare la autoritatile competente a face aceasta verificare,procedura de urmat si masurile ce pot fi luate dupa realizarea acestei proceduri. 
Judecata de constitutionalitate 
Potrivit legii sale de organizare si functionare, Curtea Constitutionala este unica autoritate de jurisdictie constitutionala in Romania, iar scopul sau este garantarea suprematiei Constitutiei. Realizarea acestui scop are loc, in principal, prin indeplinirea de catre Curtea Constitutionala a atributiilor sale de control al constitutionalitatii legilor, fie de control a priori, constand in solutionarea obiectiilor de neconstitutionalitate a legilor inainte de promulgarea acestora, fie de control a posteriori, constand in solutionarea exceptiilor de neconstitutionalitate, ridicate in fata instantelor judecatoresti cu privire la neconstitutionalitatea legilor si a ordonantelor. In oricare dintre aceste forme de control, Curtea Constitutionala are de verificat, la sesizarea unor subiecti determinati prin Constitutie si prin legea sa organica, daca o anumita lege sau ordonanta ori o anumita sau anumite dispozitii din acestea sunt sau nu sunt in concordanta cu anumite dispozitii sau principii ale Constitutiei sau ale tratatelor internationale care, ratificate fiind de Parlament, fac parte din dreptul intern . Curtea Constitutionala este chemata, asadar, sa statueze, printr-un act de jurisdictie emis in baza unei proceduri speciale, daca o critica de constitutionalitate este sau nu intemeiata.
Aceasta judecata de constitutionalitate se desfasoara, intr-adevar, dupa o procedura proprie, diferita de procedura judiciara obisnuita. Este de remarcat, in primul rand, specificul actiunii prin care se declanseaza judecata de constitutionalitate, dar si modul de determinare a competentei Curtii Constitutionale. Trasaturi caracteristice prezinta obiectul judecatii de constitutionalitate sub aspectul limitelor acestuia si al posibilitatii largirii lor. Intr-adevar, potrivit Constitutiei si legii sale de organizare si functionare, cu exceptia initiativelor de revizuire a Constitutiei, asupra carora se pronunta din oficiu, Curtea Constitutionala nu-si poate indeplini nici una dintre celelalte atributii ale sale, inclusiv cele de control al constitutionalitatii legilor, decat la sesizarea subiectilor stabiliti prin Constitutie si lege, si, desigur, in limitele acestei sesizari. Pe de alta parte, competenta Curtii Constitutionale este cea stabilita prin Constitutie, iar Curtea este singura in drept sa hotarasca asupra competentei sale, in raport cu fiecare dintre atributiile stabilite prin Constitutie.
Un interes deosebit il prezinta problemele legate de obiectul judecatii de constitutionalitate. Astfel, este interesant de cunoscut modul de determinare a obiectului judecatii de constitutionalitate si a limitelor acestui obiect, tinand seama de obiectul sesizarii de neconstitutionalitate, pe de o parte, si de competenta Curtii Constitutionale, pe de alta parte, problemele teoretice si practice care se pun, sub acest aspect, atat in judecata de constitutionalitate specifica controlului de constitutionalitate al legilor inainte, cat si dupa promulgarea acestora.
Controlul anterior adoptarii legilor,denumit si control prealabil,preventive sau a priori, se exercita in faza de proiect a legii.Cu privire la acest control trebuie sa observam ca el nu este un veritabil control al constitutionalitatii,caci atat timp cat legea nu este adoptata,proiectul poate fi imbunatatit chiar de initiator sau poate fi abandonat.Mai mult Parlamentul poate fi investit cu dreptul de a decide chiar el,in ultima instanta,asupra constitutionalitatii textului in discutie.Acest control este mai mult o garantie de legalitate si deci de constitutionalitate.
Obiectul judecatii de constitutionalitate in cadrul controlului a priori.
Sesizarea trebuie sa fie facuta, insa, cu respectarea, sub sanctiunea inadmisibilitatii, a conditiilor prevazute de Constitutie si de legea organica a Curtii. Jurisprudenta Curtii Constitutionale este ilustrativa in acest sens. Astfel, Curtea a decis ca este nelegala sesizarea facuta de un numar de deputati mai mic decat acela de 50 prevazut in Constitutie, sau atunci cand hotararea Sectiilor Unite ale Curtii Supreme de Justitie de sesizare a Curtii Constitutionale cu obiectia de neconstitutionalitate nu a fost adoptata cu votul majoritatii judecatorilor prezenti, asa cum se prevede in art.9 din Regulamentul de organizare si functionare a Curtii Supreme de Justitie. In aceste situatii, Curtea Constitutionala a decis ca, nefiind legal sesizata, nu se poate pronunta asupra obiectiilor de neconstitutionalitate cuprinse in sesizare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul Constitutionalitatii Legilor - Garantie a Suprematiei Constitutiei.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!