Controlul Constitutionalitatii Legilor

Extras din referat Cum descarc?

A. NOTIUNE SI FORME
a. Necesitate si notiune
Conceptul de democratie este indisolubil legat de notiunea de pluralism. Ea isi gaseste concretizarea in multitudinea de partide si organizatii politice, sindicale, religioase etc, exprimand diversitatea conceptiilor si organizatiilor care se interpun intre individ si stat. Pluralismul politic este un principiu dupa care functionarea democratica a societatii, garantarea drepturilor si libertatilor cetatenesti sunt conditionate de existenta si actiunea mai multor forte politice si sociale aflate in competitie. Prin instituirea pluralismului politic drept camp de manifestare a democratiei, puterea politica nu mai troneaza deasupra societatii, ci se intersecteaza cu toate segmentele structurii sociale intr-un mecanism chemat sa functioneze pe baza legitimitatii, a libertatii. 
Una dintre premisele statului de drept este si suprematia constitutionala, invederata in primul rand prin controlul constitutionalitatii legilor, pentru ca in absenta sa constitutia nu are decat o importanta simbolica.
Controlul constitutionalitatii legilor, teoretizat de Kelsen (1918), este organizat in doua mari sisteme: controlul printr-un organ jurisdictional, denumit si sistemul american si controlul printr-un organ unic special si specializat sau sistemul european.
Justitia constitutionala a cucerit in mod progresiv o pozitie centrala in sistemul institutiilor liberale; prin garantarea echilibrelor constitutionale si prin protectia drepturilor si libertatilor; ea exercita o influenta majora in intregul sistem politic. In masura in care spectrul "guvernamantului judecatorilor" este destul de agitat, deseori conflictul latent de legitimitate care-l opune puterii politice constrange justitia constitutionala la o anumita prudenta, tradusa printr-o politica jurisprudentiala oscilanta intre activism si rezerva, potrivit cu contextul politic.
Constitutia este legea fundamentala carea se bucura de suprematie in raport cu toate celelelte izvoare ale dreptului. Afirmarea suprematiei constitutiei implica existenta unor mecanisme de control al conformitatii legilor cu constitutia. Este deci necesara asigurarea controlului constitutionalitatii legilor, a regulilor juridice subordonate. Fara existenta unei sanctiuni a violarii regulilor constitutionale de catre una din puterile constituite, distinctia de principiu dintre constitutie si legi ordinare cedeaza locul unei confuzii de fapt. Trebuie asadar, stabilit un control care sa duca la anularea regulilor juridice neconstitutionale.
Rezumand, se poate afirma ca necesitatea exercitarii controlului de constitutionalitate este datorata existentei, pe de o parte, a principiului separatiei puterilor in stat si, pe de alta parte, controlul de constitutionalitate se fundamenteaza pe principiul suprematiei Constitutiei .
Mircea Lepadatescu analizeaza diferitele fundamentari ale suprematiei Constitutiei, astfel:
-suprematia constitutiei este determinata de pozitia in sistemul autoritatilor statale a organului care o adopta;
-constitutia isi trage suprematia din continutul normelor pe care le cuprinde fata de normele ce compun legile ordinare;
-suprematia constitutiei isi gaseste fundamentarea in forta juridica a nonnelor pe care le cuprinde, forta juridica superioara aceleia a normelor cuprinse in legile ordinare;
-fundamentarea suprematiei constitutiei pe principiul legalitatii;
-fundamentarea suprematiei constitutiei pe caracterul unicitatii puterii de stat;
-fundamentarea suprematiei constitutiei pe democratismul puterii statale. 
Plecand de la aceste consideratii, argumentand necesitatea existentei controlului
constitutionalitatii legilor pentru a asigura sistemul de garantii necesar manifestarii constitutiei ca act normativ cu forta juridica suprema, prof. Ioan Muraru, defineste controlul constitutionalitatii legilor ca fiind "activitatea organizata de verificare a conformitatii legii cu constitutia iar ca institutie a dreptului constitutional, cuprinde regulile privitoare la autoritatile competente a face aceasta verificare, procedura de urmat si masurile ce pot fi luate dupa realizarea acestei proceduri" 
Controlul constitutionalitatii legilor priveste numai legea, ca act juridic al parlamentului precum si actele normative cu forta juridica egala cu a legii (denumite decrete-legi, decrete cu putere de lege sau ordonante), deoarece celelalte acte normative emise de organele executive, raspund cerintei de legalitate (sunt conforme legilor) iar controlul legalitatii lor se realizeaza prin mijloacele obisnuite, inclusiv, pe calea contenciosului administrativ.


Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul Constitutionalitatii Legilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!