Contractul Individual de Munca

Cuprins referat Cum descarc?

?1. Notiunea si continutul contrctului individual de munca
?2. Modul general de incheiere a contractului individual de munca
?3. Unele forme de contracte de munca
?4. Transferarea la un alt loc de munca
?5. Clasificarea temeiurilor incetarii contractului individual de munca
?6. Perfectarea concedierii lucratorului si modul de achitare fata de el
?7. Reglementarea juridica a muncii prin cumul
Concluzie
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

?1. Notiunea si continutul contrctului individual de munca
Contractul individual de munca reprezinta o intelegere intre salariat si patron (administratie) in baza careia salariatul isi asuma obligatia de a-si exercita functia de munca (conform specialitatii, calificatiei si functiei), subordonindu-se ordinii (regimului) interioare a muncii, iar administratia se obliga a asigura conditiile necesare de munca, prevazute de lege si alte acte normative cu privire la munca si a achita la timp salariatului plata pentru munca.
Stiinta dreptului muncii examineaza notiunea contractului demunca sub trei aspecte strins legate intre ele: in primul rind, ca forma de realizare a dreptului cetateanului la munca; in al doilea rind, ca temei de aparitie si actiune (existenta) in timp a raporturilor juridice de munca; in al treilea rind, ca un institut al dreptului muncii, care intruneste norme ce reglementeaza angajarea cetatenilor in cimpul muncii, transferarea si concedierea lor.
Realizarea de fapt a dreptului la munca in unele cazuri e pe deplin determinata de dorinta cetatenilor (de exemplu, in cazul activitatii individuale si particulare de antreprenoriat), in alte cazuri e determinata de vointa patronului (administratiei) -cealalta parte a contractului de munca, si, in al treilea caz, realizarea dreptului la munca este conditionata de niste fapte juridice suplimentare: alegea sau numirea in functie.
La momentul actual, ca forma principala de realizare a dreptului cetatenilor la munca, trebuie considerat contractul de munca, deoarece anume el corespunde cerintelor (necesitatilor) relatiilor de munca de piata care sint bazate pe munca naimita. 
Reprezentind un temei de aparitie si existenta in timp a raporturilor de munca, contractul de munca indeplineste functia de reglator specific al acestor raporturi.
El este chemat sa individualizeze raporturile de munca in dependenta (functie) de personalitatea anumitui salariat si patron. Prin intermediul contractului de munca are loc incadrarea cetateanului-muncitor in colectivul de munca al intreprinderii, institutiei, organizatiei. Din momentul incheierii contractului de munca, cetateanul devine salariat al organizatiei respective si asupra lui pe deplin se rasfringe legislatia muncii si actele normative cu caracter local, adoptate in cadrul organizatiei date.
Importanta juridica a contractului de munca, dupa cum s-a mentionat anterior, nu se limiteaza doar la stabilirea raportului de munca concret, el sieste totodata ca temei pentru existenta si dezvoltarea relatiilor de munca, schimbarea de catre parti a conditiilor contractuale, care semnifica, de obicei, transferul sau permutarea salariatului, adica modificarea raporturilor juridice de munca, pe cind desfacerea contractului inseamna incetarea raporturilor de munca.
Continutul contractului include locul de munca cu indicara subdiviziunii structurale in cadrul careia salariatul este angajat; denumirea profesiei si functiei lucratorului cu indicarea specialitatii, calificarii, adica functiile sale de munca drepturile si obligatiile lucratorului, inclusiv masurile de asigurare a securitatii muncii; marimea salariului tarifar si de functie, majorarile si suplimentele, sporurile la salariu, regimul timpului de munca, durata concediului anual platit, conditiile de ridicare a calificarii, facilitati de deservire sociala, asigurarea sociala, asigurarea medicala. Contractul de munca poate contine si conditii privind stabilirea termenului de '"cercare, de cumulare secretului de serviciu, comercial si alte conditii, care nu agraveaza situatia lucratorului in comparatie cu legile si alte acte normative.
Luind in consideratie multitudinea si caracterul neordinar ale conditiilor contractului de munca, stiinta dreptului muncii delimiteaza doua feluri de conditii: necesare (obligatorii) si facultative (secundare). Necesare (obligatorii sau constitutive) sint conditiile care, in mod obligatoriu, trebuie sa existe in orice contract de munca. Fara stipularea acestor conditii contractul nu are nici o putere juridica. Conditiile facultative, insa, nu sint obligatorii, ele pot sau nu pot fi incluse in contractul de munca, la dorinta partilor.
La conditiile necesare (esentiale) se refera locul de munca, genul de lucru (functia de munca), timpul de munca, salarizarea. La cele facultative se refera toate celelalte conditii, bunaoara, conditiile referitoare la termenul de incercare, regimul timpului de munca, nedivulgarea (pastrarea) secretului comercial etc.
Trebuie mentionat ca atit conditiile esentiale, cit si cele facultative au o importanta juridica: ele sint obligatorii pentru parti; influenteaza intr-o masura mai mica sau mai mare asupra soartei contractului de munca si asupra raporturilor de munca aparute pe baza lui, iar neexecutarea lor duce la anumite consecinte juridice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul Individual de Munca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!