Contractul de Munca Temporara al Zilierilor

Cuprins referat Cum descarc?

Intoducere 2
Reglementari aduse Legii zilierilor 2
Durata angajarii 2
Angajarea minorilor ca zilieri 2
Modificari aduse cu privire la reglementarea activitatii desfasurate de zilieri 3
Registru de evidenta al zilierilor 3
Procedura de reinregistrare in scopuri de TVA pentru persoanele impozabile 4
Zilierul, angajat prin contract verbal 6
Impozitarea zilierilor 6
Prevenirea abuzurilor 7
Plata minima, 5,3 lei/ora 7
Bibliografie 8


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Zilierii sunt persoanele fizice ce au capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar. Pot desfasura activitati cu caracter ocazional persoanele fizice, cetateni romani sau straini. 
Raportul dintre zilier si beneficiar se stabileste fara incheierea unui contract de munca. Durata activitatii ocazionale care poate fi exercitata in temeiul prevederilor prezentei legi este de minimum o zi, corespunzator cu 8 ore de munca. Niciun zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic. 
Reglementari aduse Legii zilierilor
Reglementata prin Legea nr. 52/2011, exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri a fost modificata recent prin Legea nr. 277/2013, publicata in Monitorul oficial nr. 661 din 29 octombrie 2013.
In termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii de modificare, vor fi modificate si Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 52/2011.
Trebuie sa mentionam de la inceput ca daca pana la aceasta modificare angajarea putea fi facuta numai de persoanele juridice, acest drept se extinde de acum si la persoane fizice autorizate, precum si la intreprinzatorul persoana fizica titular al intreprinderii individuale sau familiale.
Iata, in continuare, cateva dintre principalele aspecte de care trebuie tinut cont la folosirea muncii zilierilor, in noile conditii legale.
Durata angajarii. Se mentine prevederea ca durata activitatii ocazionale sa fie de minimum o zi, corespunzator cu 8 ore de munca, fara a se depasi 12 ore de munca. Chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca. Niciun zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
Angajarea minorilor ca zilieri. Ca regula, zilierul minor poate presta activitati necalificate cu caracter ocazional la implinirea varstei de 16 ani. Prin exceptia introdusa in lege, minorul cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani poate presta activitati necalificate cu caracter ocazional numai cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate dezvoltarea si sanatatea personala. Cat priveste durata muncii, in cazul minorilor cu capacitate de munca aceasta nu poate depasi 6 ore pe zi, dar - asa cum prevede amendamentul adus - nu mai mult de 30 de ore pe saptamana.
ATENTIE: minorii nu pot fi angajati sa presteze munci pe timpul noptii!
Registrul de evidenta a zilierilor. In vederea angajarii de lucrari cu zilieri, beneficiarul trebuie sa infiinteze Registrul de evidenta a zilierilor. Registrele de evidenta a zilierilor se pastreaza la sediul persoanei juridice (si/sau la punctele de lucru, in cazul celorlalti angajatori care au capatat acest drept, prin modificarile la lege). In calitatea sa de angajator, beneficiarul este obligat sa completeze Registrul de evidenta a zilierilor, inainte de inceperea activitatii, in ordine cronologica, pentru toti zilierii, cu urmatoarele precizari: datele de identificare a beneficiarului, data fiecarei zile de lucru a zilierului; numele, initiala tatalui si prenumele zilierului; actul de identitate; CNP-ul zilierului; semnatura zilierului la inceperea activitatii, inainte de inceperea activitatii si dupa instructajul facut de beneficiar; locul explicit al activitatii; remuneratia bruta convenita intre parti; remuneratia neta platita, dupa scaderea impozitului pe venit (cuantumul impozitului este de 16%,calculat la remuneratia bruta, si se vireaza in conformitate cu prevederile art. 58 din Codul fiscal); semnatura de confirmare pentru primirea remuneratiei nete cuvenite la sfarsitul zilei de lucru sau la sfarsitul perioadei activitatii.
Modificari aduse cu privire la reglementarea activitatii desfasurate de zilieri
Prezentul act normativ s-a aplicat la data de 01 noiembrie 2013 si aduce cateva modificari destul de importante cu privire la reglementarea activitatii desfasurate de zilieri.
o Incepand cu aceasta data, se extinde categoria de persoane ce pot angaja zilieri catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale sau persoanele fizice.
o Anterior, puteau sa angajeze zilieri numai persoanele juridice. Practic, acum si PFA - urile pot angaja zilieri.
o Angajarea poate fi facuta pentru activitati necalificate, cu caracter ocazional, prestate de persoane fizice, necalificate in urmatoarele domenii de activitate: agricultura; vanatoare si pescuit; silvicultura, exclusiv exploatari forestiere; piscicultura si acvacultura; pomicultura si viticultura; apicultura; zootehnie; spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural; manipulari de marfuri.
o Zilierii nu mai pot fi angajati in domeniul activitatilor de intretinere si curatenie
o Durata zilnica de munca pentru un zilier nu poate depasi 12 ore/zi.
o Remuneratia bruta orara este intre 2 lei si 10 lei / ora si se achita fie la sfarsitul zilei de lucru, fie la sfarsitul unei perioade agreeata in scris de parti.
o Venitul brut al zilierului este supus numai impozitului pe venit in procent de 16%, prin stopaj la sursa.
o Nu se datoreaza asigurari sociale sau asigurari de sanatate si, implicit, zilierul nu are calitate de asigurat in sistemele de asigurari publice.
o Nu se necesita angajarea in baza unui contract de munca, ci se necesita inregistrarea persoanelor in Registrul zilierilor.
o Registrul zilierilor trebuie completat in fiecare zi in care se angajeaza zilieri. Angajatorul va transmite la ITM pana cel tarziu in data de 5 a lunii urmatoare, un extras din Registrul zilierilor.
o Legea aduce posibilitatea ca transmiterea sa se faca si in format electronic.
o Legea instituie si primele masuri mai concrete cu privire la protectia muncii. Astfel, angajatorul va instrui zilierul cu privire la riscurile si pericolele la care poate fi expus in desfasurarea activitatii, inainte de inceperea acestuia.


Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!