Contractul de Leasing

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere.
Potrivit noii legislatii fundamentale adoptate in Romania dupa 1989, economia de piata a fost instituita atat prin dispozitii declarative, cat si prin masuri concrete, in vederea atingerii acestui obiectiv.
Necesitatea reconstructiei economiei de piata a fost si este urgenta si, in acest sens, au fost facute eforturi pentru marirea investitiilor de capital romanesc si strain si stimularea agentilor economici. De asemenea, s-a avut in vedere si scopul prioritar al Romaniei de asociere la organismele comunitatilor economice europene, ceea ce impune o economie performanta, de natura a diminua socul intrarii intr-o piata comuna unde indicatorii de calitate sunt de nivel ridicat.
Leasing-ul este un pas inainte in finantarea intreprinderilor care doresc sa-si achizitioneze utilaje si echipamente, dar care nu au posibilitati financiare.
Aceasta tehnica de finantare care presupune un risc ridicat, vine sa dea satisfactie agentilor economici care nu pot sa obtina credite de la banci, ori nu vor sa-si greveze bunurile mobile si imobile prin instituirea unei ipoteci sau a unui gaj, sarcini de natura a afecta dinamismul specific domeniului comercial.
Interesul practic al leasing-ului este de a asigura finantarea integrala prin fonduri imprumutate, a unei investitii fara ca beneficiarul sa constituie masuri asiguratorii, prin aceasta leasing-ul se distinge de traditionala creditare a investitiilor, unde intreprinderea beneficiara suporta o parte din valoarea investitiei.
De aceea leasing-ul - ca tehnica de finantare - vizeaza, in primul rand, intreprinderile care urmaresc largirea activitatii si ridicarea performantelor, iar pe plan mai general, asigura progresul tehnic . 
1. Definitie
Leasingul poate fi definit din doua perspective, si anume cea economica si cea juridica. Analiza conceptului din punct de vedere juridic consta in echivalarea termenului cu acela de contract care permite unei persoane sa obtina si sa utilizeze un bun fara a plati imediat contravaloarea acestuia. 
Oronanta nr 51/28 august 1997, republicata in 2000, defineste leasingul drept o operatiune comerciala prin care o parte denumita locator/ finantator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta a unui lucru, al carui proprietar este, celeilalte parti, denumita utilizator, la solicitarea acesteia din urma, contra unei plati periodice,
denumita rata de leasing, iar la sfarsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale. 
2. Terminologie
Cuvantul "leasing" face parte din vocabularul limbii engleze, fiind derivat din substantivul "lease", cu semnificatia "inchiriere pe timp determinat". Se mai foloseste ca un cuvant compus cu intelesul de arenda (on lease) sau drept "concesiune" (long lease). In literatura comerciala franceza institutia anglo-saxona este cunoscuta sub denumirea de Credit - Bail (locatiune pe credit). Aceasta a aparut initial sub forma protectiei fondului de comert sau de investitie la expirarea contractului sau de locatiune.
3. Obiectul contractului de leasing
Obiectul operatiunilor de leasing poate fi constituit de bunuri imobile, bunuri mobile de folosinta indelungata, aflate in circuitul civil, exceptie facand inregistrarile pieselor de teatru, manuscrisele si drepturile de autor. Predominante ca obiecte ale leasingului se regasesc echipamentele de calcul, aparatele si instrumentele de masura, mijloacele de transport, masinile unelte si masinile agricole.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Leasing.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!