Contractul de factoring

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1
Definitie, participanti si avantaje 2
1.1 Definitie 2
1.2 Participantii la operatiunea de factoring 2
1.3 Avantajele factoringului 3
Capitolul 2
Caractere juridice 3
Capitolul 3
Clasificarea operatiunilor de factoring 4
Capitolul 4
Obiectul, efectele si clauzele contractului de factoring 5
4.1 Obiectul contractului de factoring 5
4.2 Efectele contractului de factoring 5
4.3 Clauzele specifice ale contractului de factoring 6
Capitolul 5
Delimitarea contractului de factoring de alte institutii juridice 6
5.1 Incetarea contractului de factoring 7


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1 
Definitie, participanti si avantaje
1.1 Definitie
Contractul de factoring constituie un contract incheiat intre o parte (furnizor) si o alta parte, intreprinderea de factoring (cesionar), prin care furnizorul cedeaza cesionarului creantele nascute din contracte de vanzare de marfuri incheiate intre furnizor si clientii sai.
Doctrina franceza defineste factoringul ca fiind tehnica prin care un client, aderentul sau furnizorul, transmite creantele sale unei societati de factoring numita factor -  institutie de credit supusa regulilor Codului monetar si financiar, care, in schimbul unei remuneratii, se obliga sa le recupereze de la debitori, garantand executarea lor chiar in cazul imposibilitatii de plata din partea debitorului, si sa achite anticipat, in tot sau in parte, creantele transferate.
Reprezentand o emanatie a dreptului anglo-saxon, contractul de factoring a indeplinit o functie importanta in dezvoltarea comertului international. Factoringul constituie o tehnica financiara avand o stransa legatura cu sectorul bancar; in prezent, aproape toate ramurile industriei pot profita de relatiile de factoring, cele mai populare fiind industria textila, producatorii de echipament industrial si de birou, electronice si alimentele procesate.
In legislatia nationala, urmatoarele acte normative cuprind mentiuni referitoare la contractul de factoring :
a)Ordonanta de Urgenta 10/1997 cu privire la diminuarea blocajului financiar si a pierderilor din economie; 
b) Legea nr. 151/1997 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 10/1997 cu privire la diminuarea blocajului financiar si a pierderilor din economie; 
c)Anexa la Ordinul 1418/1997 al ministrului de stat, al ministrului finantelor si al guvernatorului BNR privind planul de conturi pentru societatile bancare si normele metodologice de utilizare a acestuia;
d) Legea 469/2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractual.
1.2 Participantii la operatiunea de factoring
Participantii la operatiunea de factoring sunt aderentul, factorul si debitorul cedat.
Aderentul - reprezinta un comerciant (persoana fizica sau persoana juridica) care efectueaza acte de comert constand in producerea si comercializarea de marfuri, sau numai comercializarea de marfuri -  in nume si pe cont propriu, sau prestari de servicii. Majoritatea aderentilor sunt societati comerciale.
Factorul -  poate fi numai o persoana juridica avand calitatea de comerciant. Factorul trebuie sa fie o institutie de credit sau o societate comerciala specializata, autorizata conform conditiilor legislatiei nationale. Legea bancara nr. 58/1998 in art. 11 lit. b) enumera, printre activitatile permise bancilor si operatiunile de factoring. De asemenea, factori mai pot fi si institutiile financiare nebancare mentionate in Ordonanta nr. 28/2006 privind reglementarea unor masuri financiar fiscale.
Debitorul cedat - poate sa fie orice comerciant, persoana fizica sau persoana juridica. Nu este debitor cel care-si procura marfurile si serviciile in calitate de consumator final cu titlu personal, pentru uz personal si nici cel care nu are calitatea de comerciant.
1.3 Avantajele factoringului
Factoringul evita primirea platii la diferenta de cateva saptamani sau chiar luni dupa livrare. Aceasta tehnica bancara are avantajul ca determina cresterea vanzarilor pe pietele straine prin oferirea unor termeni competitivi de vanzare. De asemenea, ea ofera un nivel de protectie adecvat in vederea diminuarii beneficiului nerealizat pentru clientii din strainatate.
Comisioanele platite factorului se bazeaza pe volumul de vanzari, astfel incat costul fluctueaza in functie de vanzari, scazand costurile de operare in timpul perioadelor de vanzari reduse. Prin intermediul factoringului, se asigura lichiditati pentru marirea capitalului rulant, importatorii nu trebuie sa deschida o scrisoare de credit si se ofera o putere marita de cumparare fara blocarea liniilor de credit existente. 
Capitolul 2 
Caractere juridice
Caractere juridice: 
a. Contractul de factoring este un contract consensual, pentru ca legea nu cere o anumita forma in privinta validitatii lui.
b. Factoringul este un contract sinalagmatic, deoarece ambele parti urmaresc realizarea unui beneficiu: aderentul sa obtina finantare, factorul sa incaseze o suma mai mare de la tert decat cea pe care a platit-o el aderentului.
c. Contractul de factoring este comutativ' pentru ca, de regula, partile isi cunosc intinderea obligatiilor inca din momentul incheierii contractului, dar poate fi si aleatoriu, atunci cand factoringul este fara regres, caz in care factorul suporta riscul insolvabilitatii tertului.
d. Majoritatea autorilor atribuie contractului de factoring caracter intuitu personal, motivat de faptul ca aspectele privind bonitatea aderentului cantaresc foarte mult in alegerea lui de catre factor. Este insa discutabil acest caracter, deoarece intr-adevar calitatea aderentului si a debitorului cedat cantaresc foarte mult in decizia factorului de a finanta, dar aceasta priveste bonitatea financiara, adica aspectele pecuniare, si mai putin cele personale ale partilor implicate in mecanismul factoringului. Tot astfel, trebuie retinut si faptul ca regulile specifice contractelor intuitu personae, precum revocarea, moartea partilor, incapacitatea etc., nu isi gasesc aplicare in cazul contractului de factoring.
e. Contractul de factoring este cu executare succesiva, caracter ce denota ca raporturile specifice se deruleaza in timp. Aderentul transmite facturile acceptate de debitor, pe masura nasterii creantelor, dupa criteriile stabilite in contract, iar factorul avanseaza sumele corespunzatoare pretului convenit cu aderentul.
f. Contractul de factoring este un contract de adeziune, caracter ce se fundamenteaza pe aceea ca factorul crediteaza aderentul cu sumele corespunzatoare pretului creantelor cumparate. Tocmai de aceea, in practica, clauzele contractului de factoring sunt stabilite de catre factor si impuse aderentului prin contracte-tip, beneficiarul neavand decat in mica masura posibilitatea de a le negocia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de factoring.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!