Contractul de concesiune

Cuprins referat Cum descarc?

1. GENERALITATI PRIVIND CONTRACTUL DE CONCESIUNE 3
1.1 Evolutia istorica a contractului de concesiune 3
1.2 Notiunea, caracterele juridice si formele contractului de concesiune 6
2. ELEMENTELE CONTRACTULUI DE CONCESIUNE 10
2.1 Partile contractului de concesiune 10
2.2 Obiectul contractului de concesiune 16
2.3 Pretul, forma si termenul contractului de concesiune 17
2.4 Continutul contractului de concesiune 19
2.5 Incheierea contractului de concesiune 22
3. INCETAREA CONTRACTULUI DE CONCESIUNE 29
3.1 Incetarea contractului de concesiune 29
3.2 Actualitatea si importanta contractului de concesiune 31
BIBLIOGRAFIE: 34


Extras din referat Cum descarc?

1. GENERALITATI PRIVIND CONTRACTUL DE CONCESIUNE
1.1 Evolutia istorica a contractului de concesiune
Ideea concesionarii unui bun public apare inca in Antichitate, in dreptul public roman, dar fundamentele institutiei concesionarii pentru bunurile private se regasesc in Evul Mediu. Concesiunile "bunurilor domeniului public" in Evul Mediu, erau surse de venituri pentru monarhi si mijloace de lupta politica, modalitati de rasplatire a loialitatii. 
In secolul XX, in perioada interbelica, prin sistemul concesiunilor s-au utilizat bunuri neproductive din domeniul public si s-a contribuit la progresul societatii, usurind viata sociala, fara a greva bugetul statului, ci dimpotriva, aducindu-i venituri. De asemenea, s-a largit reteaua de cai ferate, au fost construite poduri, au fost amenajate riuri navigabile, s-au dezvoltat sistemele furnizarii de apa potabila, curent electric, transport in comun etc. 
Prin concesiune se ajunge la situatia in care un bun apartinind domeniului public sa poata fi utilizat in conditiile proprietatii private. Principala modalitate prin care administratia isi exercita libertatea contractuala este reprezentata de contractul administrativ, in particular contractul de concesiune. 
Principala caracteristica a contractelor administrative este inegalitatea de pozitie in care se gasesc actorii lor: administratia, in calitate de purtatoare a prerogativelor de putere publica si, in consecinta, superioara particularului poate stabili si modifica unilateral unele clauze contractuale si impune sanctiuni Aceasta trasatura nu se regaseste insa in contractele administrative incheiate intre persoanele publice. Contractele incheiate de administratie cu particularii in scopul de a colabora in vederea satisfacerii unui serviciu public sau a unui interes general, supusa din aceasta cauza regimului administrativ, sint contractele de drept public sau contractele administrative. Asa, de exemplu, sint considerate administrative concesiunea de servicii publice, concesiunea domeniului public, contractul de lucrari publice. 
Concesiunea serviciului public -  se precizeaza in doctrina administrativa actuala -  reprezinta un mod de administrare a unui serviciu in care o persoana publica, concedentul, insarcineaza prin contract administrativ o persoana privata, concesionarul, de a pune in functiune serviciul, sub controlul autoritatii concedente, pe o anumita perioada de timp, concesionarul asumindu-si aceasta sarcina in schimbul unei remunerari care consta din taxe pe care le percepe de la utilizatorii serviciului. 
Concesionarul percepe taxele in conformitate cu un tarif stabilit de administratie, tariful fiind un act administrativ unilateral prin care administratia reglementeaza in mod general si impersonal taxele pe care le impune publicului pentru folosirea serviciului public concesionat. Dintr-o perspectiva generala, concesiunea bunurilor publice, a serviciilor publice nu reprezinta doar un scop in sine, ci o modalitate juridica creata de civilizatia secolului al XIX-lea, dar mai ales a secolului trecut, pentru a face sa fie mai bine puse in valoare bunurile publice care urmeaza a fi transmise generatiilor viitoare, pentru a fi prestate la cerinte inalte servicii publice esentiale. 
Astfel, in doctrina interbelica romaneasca concesiunea unui bun al domeniului public a fost considerata sub aspectul naturii juridice, fie un contract de arenda, fie un act juridic complex, alcatuit dintr-o parte contractuala si o parte reglementara. 
In perioada postbelica, sub incidenta constitutiilor socialiste, in special a Constitutiei din 1965, notiuni fundamentale ale dreptului public din perioada interbelica devenisera desuete, pe fondul disparitiei distinctiei dintre proprietatea publica a Statului (domeniul public) si proprietatea privata a statului (domeniul privat) conceptul de contract de concesiune numarindu-se printre acestea. 
Dinamica relatiilor sociale in repetate randuri confirma ca delimitarea dreptului public de cel privat devine, uneori, imposibila, mai ales in rezultatul aparitiei unor persoane juridice noi, care se confrunta cu probleme in diviziunea public-privat prin rapiditatea modificarilor structurale. Dificultatea de interpretare a acestui fenomen este lamurita prin proliferarea fara precedent a unor forme juridice noi, extrem de variate. In viziunea noastra, aceasta stare de fapt, care in ultima instanta influenteaza expresia juridica a administratiei, este determinata si de urmatoarele circumstante: Tentativa statului de a deveni mai acceptat, agreat, de a-si schimba imaginea folosind noi modalitati de interventie in relatiile economice, de comunicare. De mentionat ca intentia statului de a fi agreat il obliga sa se elibereze de identitatea atribuita pana in prezent, puternic marcata de dreptul public. 
Supunerea institutiilor si serviciilor publice regulilor dreptului concurentei. In acest context, toate activitatile de productie, distributie si de prestari de servicii ale persoanelor juridice publice trebuie supuse dreptului privat, deoarece in realitate ele intrunesc toate caracteristicile unei activitati de administrare privata asimilate cu acelea ale agentilor economici privati. Asadar, suntem martori oculari ai unui proces ireversibil de patrundere a logicii economiei de piata in domeniul politicilor publice. In aceste conditii apare necesitatea clarificarii conceptuale a notiunii de contract administrativ. 
Este cunoscut ca teoria contractelor administrative este opera dreptului francez modern izvorata din jurisprudenta Consiliului de Stat, preluata si dezvoltata ulterior de doctrina administrativa franceza, care se sprijina pe existenta unor instante administrative incadrate in puterea executiva si pe dreptul pozitiv care reglementeaza aceasta materie. 
Problematica contractelor administrative prin prisma diversitatii contractelor pe care le incheie administratia publica si a elementelor specifice contractelor administrative, care le deosebeste de cele de drept comun, a fost abordata in premiera de Jean Rivera, Jean Waline, J.C.Venezia, Y.Gaudement. Astfel, in opinia cercetatorilor francezi Jean Rivero si Jean Waline, in dreptul francez s-a conturat o doctrina specifica referitoare la contractele administrative si la definirea regimului juridic specific acestor contracte.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de concesiune.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  Acte normative:
1. Codul Civil al Republicii Moldova, Nr. 1107 din 06.06.2002, Actualizat la 01.03.2019.
2. Legea cu privire la concesiunile de lucrari si concesiunile de serviciu, Nr. 121, din 05.07.2018.
3. Legea cu privire la serviciile publice de gospodarie comunala, Nr. 1402-XV din 20.10.02.
4. Monitorul Oficial al Republicii Moldova, nr. 32-33, 1996.
-  Doctrina:
5. Apostol Tofan Dana, Drept administrativ, Editura ALL Beck, Bucuresti, 2003, 336 p.
6. Avram Iulian, Contractele de concesiune, Editura Rosetti, Bucuresti, 2003, 324 p.
7. Blosenco Andrei, Drept civil. Partea special. Note de curs, Editura Cartdidact, Chisinau, 2003, 450 p.
8. Chibac Gheorghe, s. a., Drept civil. Contracte speciale, Editura Cartier juridic, Chisinau, 2005, 686 p.
9. Corbeanu Ion, Drept administrativ, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2002 398 p.
10. Gutuleac Victor, Drept administrativ, Editura Tipografia centrala, Chisinau, 2013, 600 p.
11. Iorgovan Antonie, Tratat de drept administrativ, Editura ALL Beck, Bucuresti, 2001, 624 p.
12. J.Rivero, J.Waline. Droit administrativ p.97; A. de Venezia Laubadere, J.C.Y. Gaudement. Traite de droit administrativ 284 p.
13. Orlov Maria, Belecciu Stefan, Drept administrativ, Editura Academiei Stefan cel Mare al MAI, Chisinau, 2005, 269 p.
14. Popa Eugen, Mari institutii ale dreptului administrativ, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2002, 327 p.
15. Prisacaru Valentin, Tratat de drept administrativ roman, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2002, 915 p.
16. Trailescu Anton, Drept administrativ. Tratat eleentar, Editura ALL Beck, Bucuresti, 2000, 400 p.
17. Vasile Andrei, Prestarea serviciilor publice prin agenti privati, Editura ALL Beck, Bucuresti, 2003, 165 p.
18. Verdinas Virginia, Drept administrativ si institutii politico-administrative, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2002, 655 p.
-  Practica judiciara:
19. Belecciu Lucian, Partile contractului de concesiune, In Revista Nationala de Drept Nr.1, 2007.
20. Cuznetov Alexandru, Conceptualizarea contractului comercial de concesiune, In Revista Nationala de Drept, nr. 1, 2017, 23 p.
21. Guceac Ion, Balmus Victor, Originea si dimensiunea conceptului "contract administrativ", In Revista Nationala de Drept, nr.12 , 2008, 7 p.
22. Ponea Adina Calota, Contractul de concesiune - izvor al dreptului real de concesiune, In Revista de Stiinte Juridice, Nr. 3, 2007.
23. Prescure Titus, Despre regimul juridic al contractului de concesiune in dreptul romanesc contemporan, In revista de Stiinte Juridice Nr. 2, 2016.
24. Soare Gheorghe, Evolutia in concesiunea bunurilor proprietate publica, In Revista Legea si viata, nr. 5, 2013, 49 p.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!