Contractul de asigurare

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I Introducere ..pag 3
1.Scurt istoric al contractului de asigurare si asigurarilor;
2.Caracterele juridice;
3.Reglementarea;
Capitolul II Contractul de asigurare .pag 5
1.Obiectul contractului de asigurare;
2.Elementele contractului de asigurare;
3.Efectele contractului;
4. Tipuri de contracte de asigurari;
5.Conditiile de validitate;
Capitolul III Incheierea contractului de asigurare ..pag 9
1. Incetarea contractului de asigurare;
2. Momentul incheierii contractului de asigurare;
3. Oferta de a contracta;
Concluzia .pag 11
Bibliografie ..pag 12


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I .Definitia contractului de asigurare. 
Contractul de asigurare este actul juridic prin care asiguratul se obliga sa platesca o prima asiguratorului care asupra sa riscul asigurat, obligandu-se, la producerea acestuia, sa plateasca asiguratului sau unei terte persoane o despagubire sau suma asigurata. Din definitia contractului de asigurare se pot desprinde caracterele juridice ale acestuia.
1.Scurt istoric al contractului de asigurare si asigurarilor.
Dorinta omului de a proteja familia si patrimoniul s-a materializat, ca urmare a organizarii stiintifice a solidaritatii umane, in asigurare. Aceasta presupune acordarea unei indemnizari financiare victimelor unor evenimente, precum catastrofe naturale, accidente.
Prima institutie care a avut ca obiect de activitate asigurarea a fost intemeiata de Asociatia Meseriasilor din Brasov. In partea de sud a tarii vechiul Regat in 1871 lua fiita prima societate de asigurari: "Dacia". Inca de atunci domeniul asigurarilor a luat amploare, astfel ca dupa 1990 in baza Legii nr. 47/1991 privind constituirea, organizarea si functionarea societatilor comerciale din domeniul asigurarilor; a Legii nr. 136/1995 si a Legii nr. 32/2000 privind asigurarea si respingerea, s-au infintat nenumarate societati de asigurare cu capital privat.
Asigurarile nu sunt o moda a ultimelor decenii, nici macar un produs al revolutiei industriale; in realitate, ele sunt la fel de vechi ca si banii, pentru ca, odata cu aparitia banilor, au aparut si riscurile.
Au fost dezvoltate asigurarile in Grecia,Rhodos, negustorii a caror marfa facea parte dintr-un transport comun plateau o suma de bani, care era colectata intr-un fond comun, iar aceasta era folosita in cazul in care marfa unuia dintre ei era deteriorata pe durata voiajului.
Primele asigurari de viata au inceput in anul 600 inainte de Hr. insa asigurarile din Antichitate nu s-au oprit doar la cele impotriva furturilor navale, ci s-au extins in zona asigurarilor de viata si medicale, intr-o forma foarte apropiata fata de cum intelegem in ziua de azi acest tip de asigurari. Primele forme de asigurari medicale si de viata au aparut tot in bazinul mediteranean, in jurul anului 600 i. Hr. Membrii unor comunitati din Grecia Antica si din Roma au initiat fonduri comune, care erau folosite in momentul in care unul dintre membri deceda, cu scopul de a-i sustine familia.
Asigurarile de locuinte, sau cel putin nevoia acestora, s-a facut resimtita odata cu marele incendiu al Londrei din 1666 care a distrus peste 13.000 de locuinte. Dupa acest eveniment nefericit, economistul englez Nicholas Barbon, a deschis primul birou de asigurari impotriva incendiilor, find astazi recunoscut la nivel global drept fondatorul asigurarilor impotriva incendiilor.
In sec XVIII apare prima lege a asigurarilor ,astfel,practica asigurarilor a fost legiferata si promovata de insusi Benjamin Franklin, renumitul diplomat american, ale carui decizii, inventii si descoperiri stiintifice au influentat istoria omenirii. Franklin a infiintat un birou de asigurari in Philadelphia, sustinand in primul rand asigurarile impotriva incendiilor. 
2.Caracterele juridice.
El este un contract personal, consensual, sinalagmatic, unic, oneros, cu executare succesiva, aleatoriu si de adeziune.
Este un contract personal deoarece desi obiectul asigurarii poate fi o proprietate, un bun sau un interes, prin contract se asigura persoana si nu proprietatea. In cazul in care asiguratul vinde proprietatea asigurata, noul proprietar nu este asigurat in baza aceluiasi contract decis daca asiguratorul accepta acest lucru.
1. contract consensual - se incheie prin consemtamantul partilor. In contractul de asigurare se indica elementele obligatorii a contractului. Caracterul consensual rezulta din faptul, ca se formeaza solo consensu, prin simplul acord de vointa al partilor, fara sa fie necesara vreo forma speciala de manifestare a vointei lor.Forma contractului este cea scrisa, dar aceasta nu se cere ad validitatem, ci numai ad probationem. Lipsa formei scrise nu va atrage nulitatea contractului dar va determina numai limitarea posibilitatii de a dovedi existenta si continutul acestuia. In practica, polita sau certificatul de asigurare, precum si decontul de prima trimis asiguratului fac dovada contractului de asigurare.
2. contract sinalagmatic - partile contractante isi asuma obligatii reciproce si interdependente (asiguratul - declaratii de risc exacte, achitarea primei de asigurare in termenii indicati la incheierea contractului; asiguratorul - plata sumei despagubirilor, daca asiguratul si-a indeplinit obligatiunile sale);
3. Este un contract unic pentru intreaga sa durata. Unicitatea contractului de asigurarea se mentine chiar daca asiguratul pierde contractul, in acest caz se elibereaza copia (dublicat). Deci, caracterul de unicitate a contractului de asigurare inseamna ca acesta se mentine unic pentru intreaga sa durata, chiar si atunci cind ar suferi o impartire pe termene periodice (aceasta divizare intereseaza numai modul de plata al primei).In cadrul unei perioade de asigurare determinata, contractul poate fi modificat prin cererea asiguratului pentru includerea unui risc suplimentar, de regula un risc politic. In acest caz se coteaza si se aplica o prima suplimentara fata de prima de baza.
4. contractul cu titlu oneros - fiecare parte urmareste sa obtina un folos ( nu este gratuit), o contraprestatie in schimbul obligatiei ce-si asuma. La fel ca si alte contracte oneroase (opusul contractului gratuit, care presupune o obligatie numai pentru una din parti). Asiguratul beneficiaza de protectia pe care o ofera asiguratorul, care preia asupra sa riscul asigurat, pentru o prima;
5. contract este cu executare succesiva - se esaloneaza in timp. Asiguratorul se obliga sa acopere un anumit risc pe o perioada lunga de timp (asigurarile pe viata), plata se efectueaza lunar, trimestrial, anual, iar pe bunuri , anuala intreaga;
6. aleatoriu, la incheierea lui partile nu cunosc existenta sau intinderea exacta a avantajelor patrimoniale, ce vor rezulta pentru ele din contract. Obligatiile asumate de asigurat si asigurator depind de un eveniment viitor si incert. Acest eveniment denumit aliant comporta pentru fiecare dintre parti o sansa de cistig sau un risc de pierdere;
7. contract de adeziune - este redactat si imprimat de asigurator, la el a aderat asiguratul;
8. contract de buna credinta - presupune ca executarea acestuia sa se faca cu buna credinta de catre parti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de asigurare.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  Gheorghe D. Bistriceanu,"Sistemul asigurarilor din Romania";Ed. Economica,2010
-  Dan Anghel Constantinescu, Marinica Dobrin, Oana Oniciuc, Ruxandra Mitrau, Gabriela Popescu "Contractul de asigurare", Colectia Nationala Bucuresti ,2000;
-  Manuela Tabaras, Madalina Constantin "Asigurari. Culegere de practica judiciara" ,; Ed. C.H.Beck 2009
-  Radu I. Motica; Ed. Alma mater Timisensis Mirton "Izvoarele obligatiilor civile" ; Timisoara 2001;
-  F.Deak ,"Tratat de drept civil contracte speciale", Editura Universul Juridic ,editia a V-a, actualizata si completata ,Vol II,2019
Bibliografie web
-  https://www.baar.ro/utile/istoria-asigurarilor/
-  https://legeaz.net/dictionar-juridic/principalele-reguli-privind-incheierea-contractului-de-asigurare
-  www.scribd.com
-  www.wikipedia.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!