Contractul Colectiv de Munca

Extras din referat Cum descarc?

CADRUL LEGAL National
Negocierea colectiva a fost reglementata prin Legea 13/1991, dupa care la 5 ani de aplicare a acestei legi, a fost adoptata o noua lege in materie si anume Legea 130/1996. La un interval scurt s-a adoptata Legea 143/1997 pentru completarea Legii 130/1996 Codul muncii consacra un titlu - al VII-lea ( art. 236-247) contractelor colective de munca.
CADRUL LEGAL International
Principalele reglementari au fost adoptate de Organizatia Internationala a Muncii, astfel: Recomandarea 91/1951- conventiile colective, Conventia nr. 98/1949- dreptul de organizare si negociere colectiva, Conventia nr.135/1971- reprezentantii salariatiilor
In acelati timp, Comunitatea Europeana reglementeaza prin Directiva 94/95/CE- consultarea si negocierea colectiva in intreprinderile si grupurile de intreprinderi transnationale, avand sediul sau filiale pe teritoriu statelor membrer ale Uniunii Europene. 
3. NOTIUNE.
Organizatia Internationala a Muncii defineste contractul colectiv de munca 
ca fiind un acord scris referitor la conditiile de munca, incheiata intre un angajator,un grup de angajatori sau o asociatie de patronala, pe de o parte, si una sau mai multe organizatii reprezentative ale salaritilor, pe de alta parte, reprezentantii salariatilor fiin alesi sau mandatati da catre cei pe care ii reprezinta, conform dispozitiilor din fiecare tara.
Potrivit Codului muncii, art.236 alin.1 si Legii nr.130/1996, art.1 - Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre patron sau organizatia patronala, pe de o parte, si salariati reprezentati prin organizatiile sindicale ori in alt mod permis de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din rapoturile de munca. 
Aceasta definitie este considerata de majoritatea autorilor ca fiind cuprinzatoare si edificatoare 
Prin patron, conform Legii 507/2002, se intelege persoana juridica care foloseste forta de munca salariata. ( in lege sunt denumite si unitati). Avand in vedere ca textul art. 10 din Legea 130/1996 are un caracter dispozitiv si nu imperativ, rezulta ca incheierea contractelor colective de munca nu sunt obligatorii.
Contractele colective de munca se pot incheia si in cazul salariatilor institutiilor bugetare ( cei incadrati cu contract individual de munca), dar tinand seama de specificul finantarii unitatilor publice, nu se pot negocia prin contractele colective clauzele referitoare la drepturile ale caror acordare si cuantum sunt stabilite prin dispozitii legale ( durata concediului de odihna, nivelul salariului)
4. NATURA JURIDICA
Sub aspectul naturii sale juridice, contractul colectiv de munca este concomitent :
Act juridic bilateral, un contract numit solemn, sinalagmatic, oneros, cu prestatii succesive, in principiul comutativ.
Izvor de drept care se incadreaza in categoria de exceptie a normelor juridice negociate.
Contractul colectiv de munca este un izvor de drept deoarece:
Are un caracter general, deoarece nu vizeaza niciodata un salariat singur, individual determinat.
Este permanent- se aplica de un numar nedefinit de ori pe perioada valabilitatii sale.
Este obligatoriu
Contractul colectiv de munca are un caracter de drept privat dar produce efecte ca si normele de drept public.
In Franta , conventia colectiva de munca are un caracter dualist, deoarece reprezinta" in acelasi timp o conventie generatoare de obligatii intre grupurile care o semneaza si o reglementare, generatoare de norme care sunt obligatorii". Respectiva conventie este considerata principala sursa ordinii juridice socio- profesionala, distincta de ordinea juridico- statala, guvernand cu efect imperativ contractele individuale de munca, fara insa a le incorpora, dar operand ca o lege pentru cei carora li se adreseaza. 
In Italia si Germania contractul colectiv de munca reprezinta un contract de drept privat, pe care in Italia justisia il califica cu termenul de ,, post-corporativ"( pentru ca urmeaza dupa contractele colective de munca corporative reglementate de L.653/1926), iar in Germania contra ctul colectiv de munca ii sunt aplicabile principiile generale din codul civil 
Trasaturile contractului colectiv de munca:
1. contractul colectiv de munca este un contract sinalagmatic deoarece presupune prestatii reciproce atat din aprtea angajatorului , cat si din partea salariatilor, ambele parti avand drepturi si obligatii.
2. contractul colectiv de munca este un contract cu titlu oneros deoarece partile realizeaza reciproc anumite prestatii, obtinand in urma lor avantaje.
3. contractul colectiv de munca este un contract comutativ deaorece prestatiile cunt cunoscute, inca de la incheierea contractului, iar executarea lor nu depinde de un eveniment incert.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul Colectiv de Munca.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!