Contractul Colectiv de Munca

Extras din referat Cum descarc?

Inregistrarea contractului colectiv de munca
Contractele colective de munca se inregistraza dupa cum urmeaza:
- Contractele colective de munca incheiate la nivelul unei unitati se depune si se inregistreaza la Directia generala de munca si protectie sociala judeteana sau a municipiului Bucuresti. 
- Contractele colective de munca incheiate la nivelul grupurilor de unitati, al ramurilor de activitate sau la nivel national se depun si se inregistreaza la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. Pentru aceste nivele contarctele colective de munca se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei (partea a V-a), in termen de 30 de zile de la inregistrare.
Contractele colective de munca nu se vor inregistra daca:
- sunt incheiate fara precizarea unitatii la care urmeaza sa se aplice;
- nu se poate face dovada intrunirii conditiilor de reprezentativitate de catre una sau ambele parti;
- nu sunt semante de toate persoanele prezente la negociere.
In mod exceptional, contractele colective de munca se pot inregistra chiar daca nu sunt semante de toti reprenzentantii partilor, in urmtoarele situatii:
- daca, desi invitate, unele organizatii sindicale reprezentative sau asociatii patronale reprezentative nu s-au prezentat la negocieri;
- daca, unele organizatii sindicale reprezentative sau asociatii patronale reprezentative desi s-au prezentat la negocieri si au fost de acord cu clauzele contractuale, refuza sa semneze.
La inregistarea unui contract colectiv de munca, la Directia generala de munca si protectie sociala judeteana sau a municipiului Bucuresti sau Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, dupa caz, au obligatia de a verifica daca prin clauzele contratuale nu se incalca limitele si conditiile legale si sa sesizeze in acest sens patile
Pana la renegociere, clauzele contratuale nu se incalca limitele si conditiile legale, lovite de nulitate absoluta, sunt inlocuite cu prevederi mai favorabile din legislatia muncii sau din contractul colectiv de munca de la nivel superior.
Daca partile persisita in mentinerea clauzelor declarate nule, personalul de la la Directia generala de munca si protectie sociala judeteana sau a municipiului Bucuresti sau Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, dupa caz, pot sesiza organele de justitie a muncii in vederea desfiintarii lor.
Angajatii Directiei generale de munca si protectie sociala judeteana sau a municipiului Bucuresti sau cei ai Ministerului Muncii si Protectiei Sociale inregistreaza contractele numai in conditiile prevazute expres de lege. In sitatia refuzarii inregistrarii unui contract colectiv de munca, parile interesate se pot adresa instantelor judecatresti, in conditiile Legii contenciosului administrativ 554/ 2 decmbrie 2004.
Efectele contractului colectiv de munca
Contractele colective de munca produc efecte numai in urma inregistrarii, la Directia generala de munca si protectie sociala judeteana sau a municipiului Bucuresti sau Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, dupa caz.
Potrivit art. 241 alin. 1 din Codul muncii, clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza:
- pentru toti salariatii angajatorului, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel (indiferent de data angajarii sau de afilierea lor la o organizatie sindicala din unitate);
- pentru toti salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din grupul de angajatori pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
- pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
- pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara, in cazul contractului colectiv de munca de la nivel national (chiar daca, intr-un caz dat, la un anumit angajator nu s-a incheiat contractul colectiv de munca).
Se desprinde din prevederile Codului muncii astfel, concluzia logica referitoare la aplicabilitatea contractelor colective de munca, care este generala indiferent de tipul de contract individual de munca (pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, cu timp de lucru integral ori cu timp de lucru partial etc).


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul Colectiv de Munca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!