Contractul Administrativ - Specie a Actului Administrativ

Extras din referat Cum descarc?

Definirea notiunii de act administrativ 
Literatura de specialitate a dat nastere unor controverse in ceea ce priveste utilizarea notiunii de act administrativ in conditiile in care nici legislatia nu folosea in mod constant aceeasi terminologie pentru a desemna actele juridice ale administratiei publice. In prezent, aceasta controversa este considerata ca fiind eliminata odata cu adoptarea Constitutiei Romaniei in anul 1991 folosindu-se neindoielnic expresia de act administrativ. 
Definitie - actul administrativ este o manifestare unilaterala de vointa cu scopul de a da nastere, de a modifica sau a stinge o anumita situatie juridica exprimata de o autoritate publica in realizarea puterii publice 
Detalii despre originea istorica a contractelor administrative.
In urma lecturarii diferitelor carti de specialitate am aflat ca in dreptul francez s-a ajuns mult mai departe in privinta conturarii unei doctrine specifice cu referire la contractele administrative, dar mai ales cu privire la definirea regimului juridic specific acestor contracte.
Asadar, sisteme de drept nu pot fi ignorate in totalitate. Sistemele de drept cu jurisdictie unitara, cu referie la Statele Unite, nu folosesc notiunea de contract administrativ dar recunosc dreptul agentiilor guvernamentale de inserare a contractele pe care acestia le incheie cu particularii stipulari privind rezilierea unilaterala, de asemenea litigiile cu referire la aceste contracte sunt supuse in prima instanta unei jurisdictii specializate ce poarta denumirea de Cort of Claims ce a dezvoltat un veritabil drept al contractelor administrative, exceptie de la dreptul comun.
Pe teritoriul tarii noastre , teoria cu privire la contractelor administrative a fost inclusa in doctrina inca din perioada interbelica. Citandu-l pe profesorul E. D. Tarangul afirm ca "contractele incheiate de administratie cu particularii in scopul de a colabora impreuna in vederea realizarii unui serviciu public sau a unui interes general sunt contracte administrative (sau de drept public)". Ca si exemplu , autorul citat aminteste acest fapt alaturi de imprumuturi si concesiuni.
Teoria generala a contractului administrativ (public).
Avand in vedere ca proprietatea publica in raport cu proprietatea privata are caracter specific pot afirma ca libertatea contractuala a persoanelor ce au statut public prezinta particularitati diferite in raport cu libertatea conractuala a persoanelor private. 
Principala modalitate prin care administratia isi exercita libertatea contractuala este reprezentata de contractul administrativ.
Principala trasatura a contractelor administrative este imparitatea de pozitie in care se regasesc actorii lui: in primul rand administratia ce poarta calitatea de sustinator a imputernicirii de putere publica si mult superioara particularului, poate determina si schimba intr-o singura directie anumite clauze contractuale si poate impune sanctiuni. 
Aceasta caracteristica nu se regaseste si in contractele administrative incheiate intre persoanele publice.
Asadar, avand in vedere ca specificul contractelor administrative raportate la contractele de drept comun formeaza lipsa de egalitate a partilor cu referire la momentul cand administratia contracteaza cu particularii, disproportia ce se manifesta prin dreptul administratiei de a determina, a priori, unele clauze contractuale ce poarta denumirea de "parte reglementara" a contractului, ce nu pot fi negociate cu particularul, ca apoi de a modifica unilateral clauzele impuse catre particular , in concordanta cu interesul public.
Definirea contractului administrativ
Contractul administrativ poate fi definit ca un acord de vointa intre o autoritate administrativa sau un alt subiect de drept autorizat de aceasta si un particular, prin care particularul se angajeaza, in schimbul unei sume de bani, sa asigure functionarea unui serviciu public, ori sa efectueze o lucrare publica a caror organizare reprezinta obligatii legale ale administratiei .
Elemente distinctorii intre contractul administrativ (public) si contractul privat.
Cunoscand astfel faptul ca notiunea de contract administrativ poate fi public sau privat am simtit nevoia de a scoate in evidenta cateva dintre elementele distinctorii ale celor doua notiuni contractul administrativ si contractul privat.
Contractele ce sunt incheiate de administratia publica poseda caracteristici speciale, ce sunt impuse de interesul public si stau la baza incheierii si indeplinirii acestora, fiind considerate astfel contracte publice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul Administrativ - Specie a Actului Administrativ.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Iordan Nicola - Drept administrativ, Editura Universitatii Lucian Blaga, Sibiu , 2007
2. Verginia Verdinas - Drept Administrativ - Editia a III a , Ed. Universul Juridic, Bucuresti 2007
3. Antonie Iorgovan, Tratat de drept administrativ, editia a IV-a, Editura All Beck, Bucuresti,2005


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!