Contractul

Extras din referat Cum descarc?

Conform art. 1166 Cod civil, contractul este definit ca fiind acordul de vointe intre doua sau mai multe persoane cu intentia de a constitui, modifica, transmite sau stinge un raport juridic. 
Clasificarea contractelor
1. Dupa modul de formare:
- Contract consensual
- Contract solemn 
- Contract real.
Contractul consensual reprezinta acel contract care se formeaza prin simplul acord de vointa al partilor.
Contractul solemn reprezinta o exceptie a consensualismului, pentru incheierea acestuia fiind necesare anumite formalitati prevazute de lege. Cele mai intalnite exemple de contracte solemne sunt: donatia, ipoteca, vanzarea - cumpararea ce are ca obiect un teren, contractul de societate prin care se constituie o societate pe actiuni prin subscriptie publica.
Contractul real este o alta exceptie a consensualismului, pentru incheierea acestuia fiind necesar nu doar acordul partilor cat si predarea sau remiterea bunului. Cele mai intalnite exemple fiind: imprumutul, depozitul, darul manual, transportul, gajul cu deposedare, comodatul.
Aceasta clasificare nu este absoluta, insa este importanta din perspectiva aprecierii valabilitatii (validitatii) contractelor, nerespectarea unor clauze ducand la nulitate absoluta.
2. Dupa numarul obligatiilor la care dau nastere:
- Contract sinalgamatic - ambele parti au drepturi si obligatii
- Contract unilateral - doar o parte are obligatii.
3. Dupa scopul urmarit de parti la incheierea lui:
- Contractul cu titlu oneros - contractul prin care ambele parti urmaresc sa obtina un avantaj. Cele mai intalnite contracte de acest tip sunt contractele: de schimb, de locatiune, inchirirere, antrepriza, imprumutul cu dobanda.
- Contractul cu titlu gratuit - contractul prin care doar o parte obtine avantaje; cele mai intalnite fiind: contractul de donatie, depozitul gratuit, imprumutul fara dobanda.
4. Dupa cunoasterea drepturilor si obligatiilor:
- Contractul comutativ - ambele parti isi cunosc in momentul incheierii contractului drepturile si obligatiile, spre exemplu contractele: de vanzare cumparare, de schimb, de antrepriza, de locatiune.
- Contractul aleatoriu - o parte a contractului este predispusa unui castig, in timp ce cealalta este expusa la riscul unei pierderi; evenimente ce depind de un viitor incert. (contractul de asigurare, contractul de renta viagera, jocul la loto - pronosport, prinsoarea).
Principiile fundamentale pentru incheierea unui contract sunt: libertatea de a contracta si principiul bunei - credinte.
Conditiile de fond sau intrinseci necesare pentru validitatea contractelor sunt:
- capacitatea de a contracta - poate contracta orice persoana care nu este declarata incapabila de lege si nici oprita sa incheie anumite contracte, minorul care nu a implinit varsta de 14 ani sau interzisul judecatoresc;
- consimtamantul valabil incheiat;
- un obiect determinat, valabil si licit;
- o cauza valabila a obligatiilor.
Chiar daca au fost respectate conditiile intrinseci, un contract poate fi anulat daca una din parti a fost afectata de unul dintre urmatoarele vicii: eroare, dol, violenta sau leziune.
Eroarea este falsa reprezentare a realitatii din mintea unei parti, la incheierea contractului (actului juridic). Partea afectata poate cere anularea contractului, daca celalalta parte stia sau, dupa caz, trebuia sa stie ca faptul asupra caruia a purtat eroarea era esentiala pentru incheierea contractului (art. 1207 alin. 1 Cod civil). 
Codul civil considera ca eroarea este esentiala, potrivit art. 1207 alin. 2:
1.cand poarta asupra naturii sau obiectului contractului;
2.cand poarta asupra identitatii obiectului prestatiei sau asupra unei calitati a acestuia ori asupra unei alte imprejurari considerate esentiale de catre parti in absenta careia contractul nu s-ar fi incheiat;


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.	DREPTUL AFACERILOR - Conf. univ. dr. Ioana Nely MILITARU
2.	http://www.utgjiu.ro/revista
3.	www.avocatnet.ro
4.	www.notariatul-tineretului.net
5.	www.dex-online.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!