Contractele moderne de comert international

Extras din referat Cum descarc?

Din puncte de vedere etimologic, notiunea de comert provine din denumirea latina commercium, care exprima ideea de operatiuni cu marfa. Comertul international include operatiunile de export si import de marfuri si servicii, desfasurate de persoanele fizice si juridice, dintr-un stat cu parteneri din strainatate.
Instrumentul juridic cel mai important de realizare a comertului international, de infaptuire a circulatiei valorilor si cunostintelor la scara planetara, este contractul comercial international.
Contractul comercial international este acordul de vointa realizat intre doi sau mai multi participanti la comertul international in scopul realizarii de raporturi juridice de comert international.
Contractele de comert international pot fi clasificate dupa mai multe criterii: dupa obiectul lor, dupa durata si modul lor de executare sau dupa vechimea lor in practica comertului international.
In functie de vechimea lor in practica comertului international, contractele de comert international pot fi traditionale sau moderne. Dintre contractele moderne pot fi amintite contractele de leasing, de factoring, de franciza etc.
In cadrul schimburilor economice internationale, un loc important il ocupa comertul cu inteligenta umana. Elementul esential in aceasta forma de comert este transferul sau schimbul de tehnologie. In doctrina romaneasca, notiunea de transfer de tehnologie, astfel cum a fost ea definita de mai multi autori, reprezinta o operatiune internationala complexa, implicand aspecte economice, tehnico-stiintifice si tehnologia necesara dezvoltarii transferului de tehnologie.
Comertul international permite unei tari sa beneficieze de o gama larga de produse intermediare si bunuri de capital, pe care nu ar avea posibilitatea de a le produce singura. Utilizarea lor in procesul de productie sporeste randamentul factorilor.
Comertul reprezinta o cale de comunicare intre tari, care stimuleaza contactele, schimburile de experienta intre specialisti din diferite domenii, privind ultimele realizari tehnologice, procese de productie, metode organizationale si manageriale, strategii de piata etc.
Un alt efect al comertului este acela ca poate permite copierea (imitarea) tehnologiilor realizate in exteriorul tarii si adaptarea lor in economia nationala.
Putem spune ca principalele beneficii ale comertului international aduse transferului de tehnologie sunt bunurile si informatiile. Acestea sunt foarte importante in special pentru tarile mai putin dezvoltate, care prezinta decalaje considerabile fata de liderii tehnologiei.
Transferul international de tehnologie se concretizeaza, in principal, in realizarea de proiecte de investitii si cuprinde:
importul-exportul de masini, utilaje, echipament si alte bunuri de investitii, asigurarea serviciilor necesare pentru amplasarea, construirea si punerea in functiune a obiectivului de investitii
asigurarea conditiilor pentru insusirea cunostintelor tehnico-stiintifice pregatirea corespunzatoare a fortei de munca in tara beneficiara
Transferul de tehnologie constituie expresia ce desemneaza in mod generic orice tranzactie asupra tehnologiei considerata in sens larg, vizand transmiterea de catre detinatorul de tehnologie catre beneficiar a cunostintelor cu privire la metoda, modul, experienta de producere a unui produs, crearea unei fabrici, uzine, impreuna cu tehnica aferenta, indiferent daca este brevetata sau nu, pe plan juridic.
Transferul international de tehnologie se realizeaza prin contract, partile contractante fiind parteneri din tari diferite.
2
Redactarea unui contract de transfer de tehnologie trebuie sa fie in special ingrijita. In primul rand trebuie sa contina cont de legislatiile in vigoare in tarile exportatoare, respectiv importatoare de tehlogie. In cursul negocierilor precontractuale, revelarea unor anumitor elemente ale cunostintelor care vor fi transferate este inevitabila. Este, deci, obligatoriu sa se intocmeasca un contract preliminar care sa garanteze secretul asupra acestor dezvaluiri si interdictia de a le folosi in cazul esuarii negocierilor, care sa contina clauze penale de o valoare ridicata. Obligatiile fiecarei parti vor trebui sa fie precise, in special cu privire la beneficiarul transferului, obligatia pastrarii secretului, comunicarea modificarilor aduse tehnologiei si interdictia exportului cunostintelor.
In comertul international principalul instrument de transmitere a tehnologiei il reprezinta contractul. In raport de natura lui juridica, contractul de transfer de tehnologie prezinta unele forme: contractul de franciza, diferite contracte de licenta, contractul de know-how si contractul de engineering. Contractele de transfer de tehnologie pot avea, sub aspectul obiectului, o aplicare larga -  ele pot cuprinde linii de fabricatie, uzine complexe, utilaje, masini, licente de brevete, know-how sau engineering.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractele moderne de comert international.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!