Contract Individual de Munca

Cuprins referat Cum descarc?

1.1. Notiunea contractului individual de munca
1.2. Trasaturile caracteristice.
1.3. Continutul contractului individual de munca.
1.3.1. Notiune........
1.3.2. Drepturile si obligatiile partilor contractului individual de munca.
1.3.3. Clauze fundamentale .
1.3.4. Structura continutului contractului individual de munca.
1.3.4 Exemplu contract de munca .


Extras din referat Cum descarc?

Indiscutabil, in conditiile unei economii de piata functionale, pe parcursul executarii contractului individual de munca, salariatului ii este interzis sa-l concureze pe angajatorul sau. Este posibil insa ca angajatorul sa fie interesat ca, si dupa incetarea contractului individual de munca, sa nu fie concurat de fostul sau salariat.
In sistemul legislatiei muncii din Romania, acestor cerinte li se da expresie prin reglementarea obligatiei de fidelitate a salariatului fata de angajator si, respectiv, a clauzei de neconcurenta.
1.1. Notiunea contractului individual de munca
Conform art. 10 din Codul muncii: " Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu".
Traditional, in doctrina se utilizeaza conceptul de subordonare a salariatului fata de angajator (pe parcursul executarii contractului individual de munca). Legiuitorul a preferat - definind acest contract - sa foloseasca termenul "autoritate"; salariatul presteaza munca "pentru si sub autoritatea unui angajator". Implicatiile acestei orientari nu sunt insa de factura principiala, nu reprezinta o schimbare radicala. In fond, prin termenul "autoritate" se intelege putere (asupra altuia sau asupra altora), drept de a da dispozitii (ordine) obligatorii, de a impune cuiva ascultare. Rezulta cu claritate ca subordonare - dependenta - autoritate - exprima in ultima analiza aceeasi realitate proprie raportului juridic de munca (diferita de raporturile civile sau comerciale) - si anume faptul ca o parte, salariatul, pe parcursul executarii obligatiei de a munci nu este egal cu cealalta parte, angajatorul. In concluzie, fara a se gresi se pot utiliza pentru munca (inteleasa ca prestatie a salariatului) calificativele: subordonata; dependenta; sub autoritatea angajatorului.
Concis, contractul individual de munca este intelegerea incheiata in scris, prin care o parte - salariatul - se obliga la prestarea, cu continuitate, in timp, a unei munci in folosul si sub autoritatea celeilalte parti -angajatorul - iar acesta ii asigura, la randul sau, plata salariului si conditii adecvate de munca.
1.2. Trasaturile caracteristice 
Contractul individual de munca se evidentiaza prin trasaturi care il apropie si, in acelasi timp, il individualizeaza fata de alte contracte.
Contractul individual de munca - act juridic. Acest contract reprezinta o manifestare de vointa a doua persoane in scopul stabilirii de drepturi si obligatii reciproce si corelative ce alcatuiesc continutul raportului juridic de munca.
El este deci un act juridic guvernat de principiul libertatii de vointa.
Aceasta libertate presupune doua elemente: o libertate a partilor in ce priveste dorinta manifestata de a incheia, in general, un contract de munca (daca doresc sau nu sa incheie contractul) si o libertate in ceea ce priveste conditiile in care vor incheia acest contract (stabilirea clauzelor contractuale concrete, convenabile pentru ambele parti), cu alte cuvinte, libertatea in ce priveste continutul contractului de munca.
Dar, desigur ca, libertatea partilor trebuie sa se manifeste cu respectarea dispozitiilor legale.
Doua texte ale Codului muncii prezinta importanta deosebita in acest sens:
- art.11: "clauzele contractului individual de munca nu pot contine prevederi contrare sau drepturi sub minimul stabilit prin acte normative sau prin contracte colective de munca";
- art.38: "salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate".


Fisiere in arhiva (1):

  • Contract Individual de Munca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!