Contract de autor, noțiunea contractului de autor, contractul de editare

Extras din referat Cum descarc?

Prin valorificarea directa se are in vedere realizarea prin mijloace proprii ale autorului, care isi aduce opera la cunostinta publicului.
Ea poate imbraca forma unui contract civil. Conditiile valorificarii directe se stabilesc prin acordul liber al partilor atat in ceia ce priveste forma contractului cat si drepturile patrimoniale ale autorului.
Contractul de autor este un contract de drept civil care reglementeaza conditiile de folosire a operei autorului de alte persoane.
In ultimul timp, in legatura cu modificarile, aparitia elementelor legislative noi despre dreptul de autor a suferit unele schimbari si insasi notiunea de autor.
Legislatia nu determina contractul de autor, in literatura juridica sunt prezentate diferite interpretari ale lui, astfel E. P. Gavrilov explica contractul de autor ca fiind vointa partilor privind folosirea operelor stiintifice, literare de arta ocrotite de dreptul de autor.
Alti autori examineaza contractul de autor ca fiind un contract care stabileste conditiile de folosire a operei de o a treia persoana pe teritoriul national, precum si conditiile ce vizeaza folosirea dreptului de autor sau de succesor de drept.
Dupa cum prevede legea privind dreptul de autor si drepturile conexe si anume, conform articolului 24 punctul 1, ca prin contracte de pot fi transmise numai drepturile patrimoniale ale autorului.
Drepturile morale ale autorului nu pot fi instrainate si sunt inprescriptibile in caz de cedarea drepturilor patrimoniale.
Principalele contracte care sunt cunoscute avand drept obiect dreptul de autor sunt: contractul de editare, contractul de reprezentare publica, contractul de folosire a unei opere intr-un film si contractul de utilizare a unei opere prin radio sau televiziune.
Legislatia Republicii Moldova in vigoare deosebeste doua feluri de cesiune a drepturilor sale patrimoniale: Contractul privind transmiterea dreptului de autor exclusive (licenta exclusiva); Contractul de autor privind transmiterea dreptului de autor neexclusive (licenta neexclusiva). Licenta exclusiva, conform analizei legii privind dreptul de autor si drepturile conexe, ca contract de autor prevede transmiterea urmatoarelor drepturi la folosirea operei unei a treia persoane: Transmiterea drepturilor de valorificare a operei intr-un anumit mod; Transmiterea operei in limitele stabilite de contract; Transmiterea acestor drepturi numai unei singure persoane; Investirea acestei persoane cu dreptul de a permite sau a interzice altor persoane valorificarea in mod analogic a operei.
Conform articolului 24 a legii privind dreptul de autor si drepturile conexe, licenta neexclusiva permite beneficiarului sa valorifice in aceiasi masura cu o alta persoana, careia i s-a acordat dreptul de valorificare a aceleiasi opere, in acelasi mod.
Astfel, legea stabileste, ca prin contractul de autor despre transmiterea drepturilor de autor exclusive (licenta exclusiva), autorul transmite numai unei singure ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Contract De Autor Notiunea Contractului De Autor Contractul De Editare
    • Referat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!