Contrabanda in Reglementarea Legislatiei Penale si Teoria Contemporana a Dreptului Penal

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 
Capitolul I Caracteristica generala a infractiunii de contrabanda.
1. Notiuni generale privind infractiunea de contrabanda 
2. Contrabanda in legislatia altor state europene 
Capitolul II Aspecte juridico-penale privind infractiunea de contrabanda in
legislatia nationala. 
1. Obiectul juridic al contrabandei
2. Latura obiectiva a contrabandei
3. Subiectul infractiunii de contrabanda
4. Latura subiectiva a contrabandei
Concluzie 
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Introducere:
Infractiunea de contrabanda este reglementata in legislatia penala nationala la art. 248 CP RM. Conform sursei mentionate fapta ilicita consta in:,, trecerea peste frontiera vamala a Republicii Moldova a marfurilor, obiectelor si a altor valori in proportii mari, eludindu-se controlul vamal ori tainuindu-le de el, prin ascundere in locuri special pregatite sau adaptate in acest scop, ori cu folosirea frauduloasa a documentelor sau a mijloacelor de identificare vamala, ori prin nedeclarare sau declarare neautentica in documentele vamale sau in alte documente de trecere a frontierei" 
Tangentiala cu fapta data este si reglementarea legii supreme a Republicii Moldova care in art. 58 al. (1) Constitutiei RM prevede ,,Cetatenii au obligatia sa contribuie, prin impozite si taxe la cheltuielile publice." Tinind cont de importanta activitatii vamale in viata economica a tarii noastre infractiunea de contrabanda aduce un prejudiciu considerabil sferei bugetare.
Termenul, de origine italiana, a fost asimilat prin "filiera franceza", care semnifica aceeasi actiune de introducere ilegala intr-o tara a unor marfuri prohibite sau supuse unor taxe, cu intentia de a frauda interesele financiare ale statului in propriul profit material , in limba de provenienta era un cuvint compus din prefixul contra care inseamna impotriva si cuvintul bando cu intelesul de proclamatie, decret, act cu putere de lege. Asadar, impotriva legii, contra legii, sau pe scurt: contrabando. 
In esenta ea este o frauda care afecteaza grav raporturile sociale din 
domeniul regimului vamal sau care intereseaza acest regim. Este o fapta de rea credinta si de inducere in eroare a autoritatilor vamale in legatura cu situatia 
unor bunuri, generind nesiguranta si dezordine in sfera trecerii marfurilor peste 
frontiera, intr-un cuvant creeaza pericol social. Prin urmare, contrabanda este una din cele mai grave fapte susceptibile a fi savirsite in sfera raporturilor juridice vamale, fiindca prin comiterea ei se ameninta sau se lezeaza efectiv valorile sociale de maxima importanta pentru ordinea publica si pentru interesele legitime ale cetatenilor RM precum si celor straini si apatrizi (aflati sub jurisdictia Republicii Moldova). De aceea, condamnarea contrabandei este un imperativ absolut, caci ordinea si disciplina in raporturilor juridice vamale nu s-ar putea fi asigurate fara incriminarea data. Incriminarea infractiunii de contrabanda este un imperativ absolut pentru asigurarea ordinii in domeniul raporturilor juridico-vamale, adica pentru protejarea regimului juridic vamal. Desfasurarea normala a raporturilor juridico-vamale conditioneaza realizarea unor interese ale statului, cum ar fi protectia finantelor publice, siguranta operatiunilor comerciale, desfasurarea normala a unor procese economice. Reiesind din cele mentionate, subliniem ca norma penala, fiind adoptata, prezuma necesitatea unei interpretari adecvate si, drept efect, aplicarea justa a acesteia.
Capitolul I
Notiuni generale privind infractiunea de contrabanda
Izvorul aparitiei si evolutiei contrabandei urmeaza a fi cautat in antichitate, cind a fost instituita taxa pentru marfurile introduse sau scoase din tara. Cresterii taxelor vamale duce proportional la cresterea volumului contrabandei. Autorul rus ?.?. ???????? afirma ca prin contrabanda se intelege o incalcare cu vinovatie a legii penale, inclusiv urmarindu-se si eludarea taxelor vamale impuse la trecerea marfurilor peste frontiere , a prohibitiilor si cotelor comerciale de import -export, observam ca existenta acesteia presupune ca premisa un regim juridic vamal.
C. Voicu mentioneaza ca contrabanda este o frauda care afecteaza grav raporturile sociale din domeniul regimului vamal sau care intereseaza acest regim. Ea inducere in eroare a autoritatilor vamale in legatura cu situatia unor bunuri, generind nesiguranta si dezordine in sfera trecerii marfurilor peste frontiera, intr-un cuvint creeaza pericol social.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contrabanda in Reglementarea Legislatiei Penale si Teoria Contemporana a Dreptului Penal.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!