Conținutul material al Protocolului 14 și al Protocolului 14 bis la Convenția Europeană a Drepturilor Omului

Extras din referat Cum descarc?

Drumul spre creerea unui sistem de protectie internationala a drepturilor omului si stabilirea obligatiei unei cooperari internationale in acest domeniu a fost inceput de Carta O.N.U, la care s-a adaugat apoi sistemul creat prin Conventia Europeana a Drepturilor Omului elaborata de Consiliul Europei, semnata la Roma si intrata in vigoare la 3 septembrie 1953, care consta in esenta in stabilirea si instituirea unui mecanism juridic de protectie a unui anumit numar de drepturi ale omului si libertati fundamentale pe care le enunta si care au fost ulterior completate prin Protocoale aditionale. 
Sistemul juridic de protectie a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului consacrate de Conventia Europeana a Drepturilor Omului este considerat cel mai dezvoltat si complet in prezent.
Conventia are ca obiectiv, pe langa enuntarea drepturilor civile si politice, si protectia lor prin sistemul garantiilor internationale care permit controlul international ceea ce permite tuturor statelor membre ale Consiliului Europei si parti contractante la C.E.D.O. sa participe la procesul general european de reglementare si aplicare efectiva a drepturilor omului.
Drepturile garantate de Conventia Europeana a Drepturilor Omului si de protocoalele sale 
In forma sa initiala, conventia garanta urmatoarele drepturi:
- Dreptul la viata;
- Dreptul de a nu fi supus torturii si tratamentelor inumane si degradante;
- Dreptul de a nu fi tinut in sclavie;
- Interzicerea muncii fortate;
- Dreptul la libertatea si siguranta persoanei;
- Dreptul la un process echitabil;
- Dreptul de a nu fi supus unor legi si pedepse ex post facto;
- Dreptul la viata privata si la familie;
- Libertatea de gandire, constiinta si religie;
- Libertatea de expresie;
- Libertatea de asociere si de intrunire pasnica;
- Dreptul de a se casatorii si de a intemeia o familie.
Conventia contine si o clauza privind nediscriminarea precum si obligatia statelor de a asigura un remediu eficient prin intermediul instantelor nationale persoanelor ale caror drepturi au fost violate. Drepturile garantate au fost completate prin Protocoalele aditionale ce au urmat:
Protocolul 1
o dreptul la proprietete,
o dreptul la educatie, 
o dreptul statelor de a asigura alegeri libere si secrete la anumite intervale de timp;
Protocolul 4
o interzice privarea de libertate pentru neideplinirea obligatiilor contractuale, 
o consacra dreptul la libera circulatie,
o interzice expulzarea propriilor cetateni si expulzarea colectiva a strainilor;
Protocolul 6 
o instituie abolirea pedepsei cu moartea pe timp de pace;
Protocolul 7 
o acorda garantii strainilor inainte de a fi expulzati din tara de resedinta, 
o instituie dreptul la recurs in cadrul procesului penal, 
o dreptul la reparatii in caz de eroare judiciara ,
o dreptul de a nu fi judecat de 2 ori pentru savarsirea aceleasi fapte,
o egalitatea in drepturi si obligatii intre soti;
Protocolul 12
o a inclus o clauza de nediscriminare generala;
Protocolul 13
o se refera la abolirea pedepsei cu moartea in orice circumstanta.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Curtea Europeana a Drepturilor Omului este un organ jurisdictional care functioneaza ca o camera compusa din sapte judecatori. Din Camera care va examina plangerea face parte, din oficiu, si judecatorul care este cetatean al statului caruia i s-au adus criticile privind incalcarea drepturilor omului, sau in lipsa acestuia, o persoana, la alegerea sa. Numele celorlalti judecatori sunt trase la sorti inaintea inceperii examinarii cauzei.
Curtea poate fi sesizata, asa cum am aratat mai sus, fie de Comisia Europeana a Drepturilor Omului, fie de Comitetul de Ministri, dar ea poate fi sesizata si in mod direct de catre un stat parte la Conventia Europeana a Drepturilor Omului sau de statul al carui cetatean a fost victima unor incalcari, orice stat care a sesizat Comisia sau de catre persoana fizica, organizatia neguvernamentala sau grupe de particulari care a sesizat Comisia. Examinand dosarul, Curtea isi stabileste propria competenta.
Procedura in fata Curtii cunoaste doua faze, una scrisa, in care partile si Comisia Europeana a Drepturilor Omului, parte in proces, prin reprezentantul sau, vor depune concluzii scrise si alta orala, in care cauza este supusa unor dezbateri publice fiind examinata in prezenta partilor si a delegatului Comisiei Europene a Drepturilor Omului. Curtea judeca in fond cauza si pe baza probelor administrate stabileste daca s-a produs sau nu o incalcare a Conventiei Europene a Drepturilor Omului.
In ipoteza inexistentei unei incalcari, Curtea dispune inchiderea dosarului. In ipoteza constatarii incalcarii Curtea va pronunta o hotarare, prin care dispune,fie repararea consecintelor incalcarii prin acordarea unei satisfactii echitabile celui prejudiciat, in ipoteza in care dreptul intern al statului implicat nu permite o totala reparare a consecintelor incalcarii, fie obligarea statului in cauza la satisfacerea cererii persoanei prejudiciate, atunci cand mecanismele dreptului intern permit inlaturarea consecintelor incalcarii. In ambele cazuri, hotararea Curtii este motivata. Ea este definitive si obligatorie pentru parti. Executarea hotararii este atributul Comitetului de Ministri al Consiliului Europei


Fisiere in arhiva (1):

 • Continutul material al Protocolului 14 si al Protocolului 14 bis la Conventia Europeana a Drepturilor Omului.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Bianca Selejan-Gutan, ,,Protectia europeana a drepturilor omului", Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2008;
2. Titus Corlatean, ,,Protectia europeana si interrnationala a Drepturilor Omului", Editura Universul juridic, Bucuresti, 2012;
3. https://www.juridice.ro/97329/cedo-se-pregateste-pentru-cea-mai-importanta-reforma-din-1998-incoace-protocolul-nr-14-la-conventia-europeana-a-drepturilor-omului-va-intra-in-vigoare.html;
4. http://www.zaoerv.de/68_2008/68_2008_1_b_155_174.pdf?fbclid=IwAR3KJSAUIPoDnU_su5lJJzM7D1TVRN0i9Ld5VlF0o3nMEcHInH5HJNhilzI;
5. https://www.scribd.com/document/92976044/CEDO-Garantii-Procedurale.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!