1. Natura juridica a contestatiei la executare. 2. Cazurile de contestatie la executare. A. Cand s-a pus in executare o hotarare care nu era definitiva. B. Cand executarea este indreptata impotriva altei persoane decat cea prevazuta in hotararea de condamnare. C. Cand se iveste vreo nelamurire cu privire la hotararea care se exe!cuta sau vreo impiedicare la executare. D. Cand se invoca amnistia, gratierea sau orice alta cauza de stingere sau de micsorare a pedepsei, precum si orice alt incident ivit in cursul exe!cutarii. 3. Procedura contestatiei la executare 4. Rezolvarea contestatiei la executare. 5. Contestatia privitoare la despagubirile civile si amenzile judiciare (art. 463, art.464 cod proc. pen) 6. Bibliografie.
Natura juridica a contestatiei la executare. In Codul de procedura penala din 1936 ,,contestatia la executarea hotararilor de condamnare" era inclusa intre caile de atac extraordinare, cuprinzand atat cazurile care se regasesc actualmente la contestatia in anulare, cat si cele care se includ in contestatia la executare. Titulatura de contestatie la executare nu era conforma cu reglementarea cailor de atac extraordinare, care puteau atrage desfiintarea hotararilor penale definitive de condamnare, si nu executarea lor. Pentru a corecta, titulatura, in anul 1960 s-a modificat titulatura Capitolului III si, in loc de ,,contestatia la executarea hotararilor de condamnare", s-a adoptat denu!mirea de ,,contestatia", justificandu-se astfel incadrarea ei intre caile de atac extraordinare. in acelasi timp, au fost reglementate doua forme ale contestatiei: contra hotararii si contra executarii; prin cazurile la care se referea, contestatia contra hotararii se incadra printre caile de atac extraordinare, dar contestatia contra executarii depasea acest cadru. Codul de procedura penala din 1968 a dat o reglementare corecta contestatiei; cazurile de contestatie contra hotararii au fost preluate de contes!tatia in anulare, care este o cale de atac extraordinara, iar cazurile de contestatie contra executarii au fost trecute printre cazurile contestatiei la executare, care a fost scoasa dintre caile de atac extraordinare si trecuta in Titlul III privitor la Executarea hotararilor penale. Reglementarea actuala curma orice discutie potrivit careia contestatia la executare ar constitui o cale de atac extraordinara, ceea ce ne duce la concluzia cu caracter general ca prin contestatia la executare nu se poate schimba sau modifica solutia care a capatat autoritate de lucru judecat. Asadar, contestatia la executare este doar un mijloc procesual, cu caracter jurisdictional, care poate fi folosit inainte de punerea in executare a hotararii penale definitive daca s-a ivit un incident prevazut de lege pana in acest moment, in cursul executarii pedepsei, daca incidentul s-a ivit in perioada executarii si chiar dupa ce s+a executat pedeapsa, dar in legatura cu executarea ei. Este un mijloc procesual de a se asigura punerea in executare si executarea propriu-zisa a hotararii penale definitive in conformitate cu legea, prin aplicarea acelor dispozitii de drept penal si de drept procesual penal care se refera la executarea unei condamnari penale. Datorita acestei naturi juridice, legea prevede mijloacele prin care se asigura aplicarea legii in executarea condamnarii, dar exclude posibilitatea ca pe aceasta cale sa fie afectata autoritatea de lucru judecat.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).