Contenciosul Administrativ

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere . pag 3
Capitolul I: Conceptul contenciosului administrativ in doctrina dreptului administrativ si evolutia istorica a jurisdictiei administrative 
in dreptul comparat
1.1 Notiunea, constituirea si evolutia jurisdictiei administrative .pag 4
1.2. Aparitia si tendintele dezvoltarii contenciosului administrativ in RM .pag 7 
Capitolul II: Responsabilitatea publica in dreptul comunitar si influenta ei asupra sistemelor nationale
2.1. Originea responsabilitatii. Efectele dreptului comunitar .pag 11
2.2. Doctrina si practica judiciara actuala privind repararea prejudiciului .pag 14
2.3. Corelatia dintre raspunderea administrativ - patrimoniala si ierarhia functiei publice .pag 18
Capitolul III: Raspunderea administrativ-patrimoniala in contenciosul administrativ
3.1. Raspunderea administrativ- patrimoniala a persoanelor publice .pag 23
3.2. Raspunderea administrativ- patrimoniala a functionarilor publici .pag 26
Concluzii .pag 31
Bibliografie .pag 32


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Dezvoltarea democratica a societatii civile dupa anii 90 ai secolului trecut, noile raporturi politice, social-economice, obligatiunile Republicii Moldova care revin din ratificarea unor tratate internationale in domeniul justitiei, administratiei publice, apararii drepturilor omului au determinat un nou comportament juridic dintre administratori si administrati. Evident, aceste schimbari au generat preluarea in legislatia nationala a institutiei juridice a contenciosului administrativ, care se inscrie in standardele existente in societatile democratice si are drept scop contracararea abuzurilor si exceselor de putere ale autoritatilor publice, apararea drepturilor persoanei in spiritul legii in cazul lezarii acestora prin cauzarea unor prejudicii morale sau materiale. Studierea contenciosului administrativ, este actuala si din punctul de vedere a asigurarii realizarii unor drepturi, cum ar fi dreptul la liberul acces la justitie, dreptul de petitionare, de repunere in drepturi si despagubiri a persoanelor, in cazul in care ele se considera lezate in drepturi in urma unor abuzuri comise de catre autoritatile emitente prin adoptarea actelor administrative
Valorificind o bogata informatie in aceasta chestiune, se conchide ca, in raport cu atributiile si competentele stipulate in legislatia in vigoare, gradul de responsabilitate ale alesilor locali necesita sporit atit pentru votul pe care il depune la solutionarea unei sau altei probleme, dar si asupra altor aspecte de activitate in calitate de consilier. 
Tendinta in acest sens ar putea ajunge pina la stipularea in Legea privind statutul alesului local a unui capitol aparte privind responsabilitatea acestora, reiesind din caracterul mai specific al legii mentionate, prin care se reglementeaza activitatea consilierilor consiliilor locale.
,,In toate tarile occidentale functia principala a responsabilitatii civile consta in a asigura persoanei lezate repararea fraudei cauzate... si se intimpla ca ea sa fie utilizata drept mijloc de a incurca comiterea unei fraude care ameninta sa se produca, sau chiar un instrument de restabilire a legalitatii".
Capitolul I: Conceptul contenciosului administrativ in doctrina dreptului administrativ si evolutia istorica a jurisdictiei administrative in dreptul comparat
1.1 Notiunea, constituirea si evolutia jurisdictiei administrative
In literatura de specialitate consacrata justitiei administrative este raspindita opinia, precum ca aceste institute juridice au aparut in Franta, mai apoi in majoritatea statelor europene, in mod adhoc, in rezultatul revolutiei franceze, in perioada din sec.XVII-XIX.
In epoca feudalismului in Franta, Germania, Italia un rol important in examinarea plingerilor cetatenilor asupra actiunilor autoritatilor publice il jucau instantele de drept
comun care adoptau decizii. In Franta medievala, parlamentele erau exponentele puterii judecatoresti superioare administrative in toate provinciile ,, competenta generala a parlamentelor le oferea de rind cu toate si competenta de organ al jurisdictiei administrative, care solutiona litigiile de drept public". Prin urmare, toate sistemele monarhiei absolute din Europa Occidentala au preluat aceasta modalitate de aparare a drepturilor publice si au functionat pina la crearea in mod ad-hoc a unui institut al jurisdictiei administrative dupa un model cu totul nou, generat de istoricele evenimente ale revolutiei din Franta de la sf. sec. XVIII-XIX. Traditia justitiei administrative franceze isi trage originea, din lunga experienta a vechiului regim si din conceptiile revolutionare. O confuzie s-a strecurat in gindirea revolutionara, care mult timp a prezentat eronat numeroasele notiuni ale contenciosului administrativ, intre functia de a administra si cea de a judeca, juger l'administration c'est aussi administrer.
Cuvintul ,, contencios" provine de la latinescul ,,contentiosus". Din limba franceza ,,contanteux", semnifica organ de jurisdictie, specializat in rezolvarea litigiilor dintre stat si persoanele fizice. Un al doilea sens al cuvintului contencios intruneste in sine notiunea de sistem de norme dupa care se rezolva litigiile de catre acest organ.
Insasi prin definitie, contenciosul administrativ regrupeaza totalitatea regulilor aplicabile la solutionarea juridica a litigiilor aparute in urma activitatii administrative, ce sint indreptate atit spre impunerea unui comportament legal al autoritatilor administratiei publice in activitatea lor, cit si repararea prejudiciilor morale si materiale aparute in legatura cu lezarea unor drepturi ale persoanelor fizice si juridice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contenciosul Administrativ.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!