Contencios Administrativ

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Cuvantul "contencios" vine de la cuvantul francez contentieux ,care, la randul lui, se trage din latinescul contentiosus ( certaret ), adjectivul substantivului contentio,adica :conflict, disputa, confruntare. 
In dreptul administrativ ,termenul de contencios a inceput sa fie utilizat pentru a delimita caile de atac jurisdictionale impotriva actelor si operatiunilor administrative de recursurile administrative obisnuite.
Sensul material al notiunii de contencios administrative este axat fie pe subiectele intre care are loc litigiul, fie pe regulile juridice invocate in cauza si aplicate in solutionarea acesteia. 
In sens juridic, cuvantul contencios are doua acceptiuni: prima, de activitate menita sa solutionize un conflict de interese, un conflict juridic, si a doua, de organ competent sa solutionize asemenea conflicte juridice; in sens de organ, acest cuvant mai desemneaza si oficiile juridice incadrate cu juristi ( jurisconsulti ) cu atributii de a acorda asistenta juridica persoanelor juridice in care functioneaza acestea.
a) Activitatea propriu- zisa exista in acceptiunea de solutionare a litigiilor in care cel putin una din parti este un organ al administratiei de stat. In aceasta acceptiune, termenul de contencios administrative este folosit in sens functional, de activitate;
b) Termenul de contencios administrativ poate fi utilizat si in sensul de totalitate a organelor care solutioneaza litigiile, in care cel putin una din parti este un organ administrative. In acest caz, termenul de contencios administrativ este folosit in sens organizatoric, de sistem de organe.
c) Prin contenciosul administrativ se mai poate intelege si ansamblul nprmelor de solutionare a litigiilor, in care cel putin una din parti este un organ al administratiei publice. In aceasta ultima acceptiune, contenciosul administrativ reprezinta o institutie juridica, in cadrul dreptului administrativ, ca ramura de drept.
In concluzie, "contenciosul " inseamna o confruntare de actiuni contradictorii, prin care fiecare parte implicata intr-un litigiu cauta sa-si realizeze interesele in dauna celeilalte parti, acestea avand in litigiu pozitii divergente.
Aici intereseaza notiunea de contencios,atat in sens de activitate, cat si de organe competente sa solutionize toate conflictele juridice ce le-au fost date prin lege, si organe de contencios administrativ , competente sa solutionize, potrivit legii, conflictele juridice in care cel putin una din parti este un serviciu public administrativ. Activitatea desfasurata de aceste organe va fi o activitate de contencios judiciar sau o activitate de contencios administrativ, dupa caz,adica, dupa cum aceasta activitate se desfasoara de un organ contencios judiciar sau de un organ de contencios administrativ.
Contenciosul administrative a aparut in conditiile apliccarii principiului separatiei puterilor in stat, cu referire la litigiile ivite intre administratia publica si cei administrati, a caror solutionare se facea prin aplicarea regulilor dreptului public.
Notiunea de contencios administrativ nu trebuie confundata nici cu notiunea de jurisdictie, in general, si nici cu aceea de jurisdictie administrativa, in special.
Activitatea jurisdictionala contencioasa are ca obiect solutionarea unor conflicte juridice nascute din incalcarea legii.
Activitatea jurisdictionala contencioasa a fost definita de unii autori ca fiind o activitate ce consta in solutionarea litigiilor juridice, de organe expres prevazute de lege, concretizata in hotarari ce au forta de lucru judecat, activitate care se desfasoara dupa o anumita procedura, in care se evidentiaza in mod deosebit principiile contradictorialitatii si al motivelor hotararii. 
Raportata insa la notiunea de jurisdictie administrativa, notiunea de contencios administrative este mai larga, deoarece jurisdictia administrativa se refera numai la litigiile solutionate de organele administratiei de stat cu atributii jurisdictionale, in timp ce contenciosul administrativ cuprinde litigiile in care cel putin una din parti este un organ al administratiei publice, indifferent de organul care solutioneaza aceste litigii.
Asadar, ca sfera de cuprindere, contenciosul administrative se sutueaza intre notiunea de jurisdictie contencioasa si cea de jurisdictie administrativ.
Daca in tara noastra ca de altfel si in alte tari,organele de contencios administrativ (instanttele judecatoresti) sunt organizate intr-un sistem de organe ce fac parte din organelle puterii judecatoresti, in Franta si in alte tari, organele de contencios administrativ alcatuiesc un sistem de organe paralel cu sistemul organelor judecatoresti.
In prezent in Romania, activitatea de contencios administrativ este realizata de sectiile de contencios administrativ, infiintate, in temeiul art. 17 din Legea contenciosului administrativ nr. 29/1990, astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 59/1993 pentru modificarea Codului de procedura civila, a Codului familiei, a Legii contenciosului administrative nr 29/1990 sI a Legii nr 94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de conturi, la tribunalele judetene si al municipiului Bucuresti ,la curtile de apel si la Curtea Suprema de Justitie- organe ce fac parte din sistemul organelor judecatoresti.
Astfel, tinand seama de toate acestea, se desprind elementele care conduc la definirea notiunii de contencios administrativ. 
In primul rand, se observa ca activitatea desfasurata de instattele de contencios administrativ este aceea de a solutiona, cu putere de adevar legal, un conflict juridic in care, cel putin una din partI este un serviciu public administrativ.
In al doilea rand, organele care infaptuiesc aceasta activitate, special create, fac parte din sistemul organelor judecatoresti, al puterii judecatoresti.
In al treilea rand, obiectul actiunii de contencios administrative il constituie:
a) anularea ori modificarea unui act administrativ de autoritate;
b) obligarea autoritatii administrative la rezolvarea unei cereri referitoare la un drept recunoscut de lege.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contencios Administrativ.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!