Contaminarea Venerica

Cuprins referat Cum descarc?

1. CONSIDERATII GENERALE
2. SCURT ISTORIC
3. ANALIZA INFRACTIUNII
4. JURISPRUDENTA
5. ANALIZA COMPARATIVA.VECHIUL COD PENAL VERSUS NOUL COD PENAL
6. ASPECTE DE DREPT COMPARAT
7. CONCLUZII
8. BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

1. CONSIDERATII GENERALE
In ultimii ani, bolile cu transmitere sexuala au crescut ca numar si vor creste in continuare daca nu se vor lua masuri drastice pentru combaterea mecanismului care permite propagarea acestor afectiuni in randul populatiei. Cu toate ca s-au luat masuri pentru combaterea acestor boli si au aparut medicamente noi si eficiente de tratament, numarul acestor boli creste alarmant si apar cazuri noi la o parte insemnata a populatiei, ceea ce constituie pentru viitor un semnal de alarma. Probabil factorul social - economic in care ne aflam la ora actuala, existenta prostitutiei clandestine si a unui "vagabondaj" sexual mai mare permite inmultirea acestor afectiuni cu grave consecinte asupra populatiei si a starii de sanatate. Contactele sexuale ocazionale mai ales cu persoane necunoscute, ingreuneaza desfasurarea unei anchete epidemiologice corecte, ceea ce face ca sursa de infectie sa nu fie descoperita, acest lucru fiind esential in stoparea fenomenului de extindere rapida a bolilor cu transmisie sexuala.
Educatia sanitara si antiveneriana a populatiei la ora actuala lasa de dorit fiind una din metodele cele mai eficace de prevenire si combatere a acestor afectiuni, ea nu este aplicata in mod corespunzator cu rezultate negative vizibile. Prin transmiterea (contaminarea) unei boli venerice se intelege transmiterea agentilor acestor boli prin contact sexual, precum si prin alte modalitati generate de conditiile de trai. Uneori, in special sifilisul, se transmite prin ereditate. Cel mai des contaminarea de o boala venerica se produce in urma relatiilor sexuale, dar ea poate avea loc si pe alte cai: prin sarut, utilizarea aceleiasi vesele, a aceluiasi prosop (servet). Actiunea de transmitere se poate realiza numai daca faptuitorul este bolnav de o boala venerica, iar victima, in momentul savarsirii faptei, nu sufera de acea boala. Daca ambele persoane sunt bolnave, dar de boli venerice diferite, pe care si le transmit reciproc, fiecare dintre aceste persoane realizeaza infractiunea data. 
Contaminarea venerica este o infractiune asupra sanatatii publice ce consta in transmiterea unei boli venerice prin raport sexual, prin relatii sexuale intre persoane de acelasi sex, de catre o persoana care stie ca sufera de o astfel de boala. Sanctiunea este mult mai severa in cazul transmiterii sindromului imuno-deficitar dobandit (SIDA), de catre o persoana care stia ca suferea de aceasta boala. Instanta de judecata va dispune masura de siguranta a obligarii la tratament medical. In stiintele juridice tot timpul intalnim doua categorii de definitii pentru diferite categorii sau notiuni juridice: definitii oferite de doctrina juridica si definitii legale. Situatia este explicabila prin perpetua distinctie ce se face intre dreptul ca si doctrina (sau dreptul ca stiinta) si dreptul material (sau dreptul ca practica). De regula toate conceptele sau notiunile legale sunt definite de doctrina juridica si doar o parte din acestea se regasesc definite expres in cuprinsul legilor in vigoare (in dreptul material).In dreptul penal romanesc infractiunea beneficiaza de ambele categorii de definitii. Codul penal constituie singura lege penala din Romania, adica singura lege care contine numai dispozitii cu caracter penal, reprezentand in acest fel legea penala generala a sistemului nostru de drept. El cuprinde atat normele generale referitoare la raspunderea penala, cat si descrierea principalelor fapte incriminate si sanctionate de lege. 
Codul penal nu a cuprins si nu cuprinde nici acum toate dispozitiile cu caracter penal in vigoare pe teritoriul tarii noastre. O asemenea solutie nu ar fi fost deloc viabila din mai multe considerente. In primul rand, cuprinderea intr-o singura lege a tuturor dispozitiilor cu caracter penal din legile speciale, foarte numeroase, ar fi dus la elaborarea unui cod penal extrem de voluminos si greu de manuit. In al doilea rand, multe dintre dispozitiile cu caracter penal din legile speciale sunt supuse modificarilor mai dese, ceea ce ar fi presupus modificarea de fiecare data a intregului cod. Or, modificarea frecventa a unei lucrari de o asemenea anvergura (de pilda, numerotarea textelor, asezarea lor in capitole, sectiuni etc.) ar fi fost extrem de greoaie si ar fi franat buna cunoastere si aplicare a legii penale. In sfarsit, un alt argument este si faptul ca nu toate dispozitiile penale intereseaza si au incidenta in realitatea obiectiva in egala masura.
Codul penal cuprinde o parte generala in care sunt reglementate institutii comune si generale referitoare la infractiune, la stabilirea raspunderii penale si la aplicarea pedepselor. In aceasta parte sunt reglementate asemenea institutii cum ar fi: aplicarea legii penale in timp si spatiu, tentativa, participatia, pluralitatea de infractiuni, cauzele care inlatura caracterul penal al faptei si multe altele. Acestea isi gasesc aplicare pentru toate infractiunile, indiferent daca sunt prevazute in partea speciala a codului sau in alte legi speciale nepenale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contaminarea Venerica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!