Constituția Europeană - drept comparat

Extras din referat Cum descarc?

O societate deschisa democratica sta numai sub semnul libertatii individuale. Libertatea este, inainte de toate, libertatea persoanei care se misca intr-un spatiu cat mai larg de non-ingerinta iar acest spatiu este asigurat si protejat de interventia statului, care are menirea de a ocroti libertatea individuala.
Toti cetatenii de pe intreg mapamondul apartin astazi aceleiasi umanitati si nimeni in lume, poate cu exceptia unei minoritati infime, nu ar indrazni sa-si afirme in public convingerea ca unele popoare ar fi inferioare. In majoritatea statelor occidentale, si nu numai, asemenea declaratii sunt asimilate cu delictele, iar legile stipuleaza ca discriminarea rasiala este pasibila cu sanctiuni. Nu mai exista schite" de fiinte umane, iar egalitatea domneste la suprafata globului indiferent de culoarea pielii, convingeri religioase sau pozitia economica. Mai mult chiar, drepturile omului ~ rebotezate, cu exceptia Frantei, drepturi umane, de cand s-a hotarat ca femeile trebuie sa fie parte constitutiva - sunt sanctificate cum nu au fost niciodata. De la sfarsitul razboiului rece, puterile democratice au facut in mod oficial din respectarea acestora una din conditiile ajutorului pe care il acorda.
Majoritatea statelor de pe glob se inclina, cel putin in cuvinte, in fata acestui corpus de drepturi care defineste conditia umana. Ele au semnat, si adesea au ratificat, numeroasele conventii pe care Natiunile Unite le-au elaborat pentru a inscrie in legi principiile Declaratiei universale a drepturilor omului, la care toti membrii ONU au subscris, teoretic, prin aderarea la organizatie.
Principalele idei care definesc drepturile si libertatile fundamentale ale unei persoane se regasesc in legea fundamentala a statului, Constitutia.
Constitutia reprezinta actul juridic normativ suprem care cuprinde normele ce reglemenleaza relatiile sociale fundamentale privind instaurarea, mentinerea si exercitarea puterii, act adoptat, de obicei, printr-o procedura specifica menita sa-i confere forta juridica suprema. In ansamblul normelor constitutionale, un loc important il ocupa normele ce consfintesc, explicit sau implicit, principiile fundamentale ale sistemului social si normele care definesc si garanteaza drepturile si stabilesc indatoririle fundamentale ale cetatenilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Constitutia Europeana - Drept Comparat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!