Constituirea Societatilor Comerciale

Extras din referat Cum descarc?

Pentru a constitui o Societate Comeriala este necesar ca viitorii asociati sa abordeze o anumita disciplina in cunoasterea anumitor legi si circumstante in etapele de inregistrare a noii firme si inceperea activitatii acesteia.
Pentru inceput in lucrarea ce urmeaza am trecut niste definitii de baza ale dreptului comercial, apoi am continuat cu principiile obligatorii ce trebuie urmate si dispozitiile generale din prima parte a legii nr. 31/1990, republicata. Cea mai importanta parte a acestei comunicari este inclusa in punctul 7: Etapele de Constituire ale Societatilor Comerciale, unde detaliat si prevazut se descrie pas cu pas din diverse surse, documentele necesare si etapele ce necesita a fi indeplinite de antreprenori. Dar cu toate astea primul pas in afacerea proprie este intocmirea unui plan de afaceri in care se va expune concret si se va analiza la rece ceea ce inseamna ideea de afacere proprie. 
Doua sau mai multe persoane, cu un scop bine determinat, ce se invoiesc a pune ceva in comun, pentru executarea unor activitati economice, ce vor aduce anumite beneficii asociatilor cat si statului, prin incheierea unui contract, prin constituirea unui fond comun alcatuit din aporturile membrilor, si cu un scop de realizari si castiguri, se poate forma o societate comerciala.
La sfarsit am dat un caz real de o Societate Comerciala cu forma juridica de Societate cu Raspundere Limitata, unde se includ toate datele publice, de la constituirea firmei. In acest an ea a implinind 6 ani de activitate in categoria publicitatii.
Cuvinte-Cheie:
- Drept comercial;
- Societas unius rei(societatea care are ca obiect un singur lucru);
- Grup de asociati.
1. Introducere 
Pentru asi implini rolul sau economic, societatea comerciala a fost conceputa ca un organism autonom, caruia legea i-a conferit personalitate juridica. La inceput au aparut colectivitati restranse, formate din cateva persoane, care puneau in comun bunurile si priceperea lor, in vederea realizarii unei afaceri. Mai tarziu prin perfectionarea tehnicii juridice au aparut colectivitati mult mai mari cu sute sau chiar mii de persoane necunoscute intre ele care prin capitalurile lor contribuiau la realizarea unor mari afaceri. Asemenea grupari de persoane si capitaluri au facut posibile marile realizari ale veacului al XX-lea cum sunt: Canalul de Suez, Canalul Panama, etc.
Societatile comerciale au contribuit la dezvoltarea masinismului si comunicatiilor care au permis extinderea pietelor cu toate consecintele benefice asupra civilizatiei moderne. In dreptul roman, in perioada antica, societatea era de mai multe feluri: 
- societatea tuturor bunurilor prezentate si viitoare ale asociatilor (societas omnium bonorum);
- societatea care are ca obiect un singur lucru (societas unius rei);
- societatea a carui bun il formau veniturile (societas questus);
- I - 
Acestea erau lipsite de personalitate juridica. In perioada evului mediu, mai exact in sec. al XII-
lea in republicile italiene Geneva, Florenta si Venetia, comertul terestru si maritim au cunoscut o mare inflorire. Comerciantii foloseau contractul de command, in temeiul caruia o persoana numita commendator incredinteaza unei alte persoane numite tractor o suma de bani ori o cantitate de marfuri pentru a face comert cu alte tari iar beneficiile sa fie impartite intre ei. 
In Franta a fost folosit sub numele de contract de command, pentru prima data, prin ordonanta lui Ludovic al XIV-lea privind comertul terestru din 1673 apare denumirea de societate in comandita. In sec. al XVII-lea apar primele societati pe actiuni, fiind rezultat al expansiunilor coloniale ale multor tari ca: Olanda, Anglia si Franta. Riscurile asociatilor erau limitate la contributiile lor la formarea patrimoniului companiei.
In perioada moderna prima reglementare sistematica si cuprinzatoare a societatilor comerciale a fost reprezentata de Codul Comercial francez din 1807, continand dispozitii privind formele de societate existente in activitatea comerciala si anume: societatea sub nume de societe generale fiind consacrata sub numele de societate in nume colectiv; societatea in comandita si societatea anonima (cu cele doua forme: societatea pe actiuni si societatea in comandita pe actiuni).
In cursul secolelor al XIX-lea si al XX-lea, societatile comerciale au cunoscut o mare dezvoltare. La sfarsitul secolului al XX-lea nevoile practicii comerciale au impus crearea unei forme noi de societate comerciala si anume societatea cu raspundere limitata, fiind reglementata, pentru prima oara in Germania in 1892, unde a fost preluata si reglementata in Franta in 1925 si apoi in alte tari.
2. Definitii
Dreptul comercial este acea ramura a dreptului privat care cuprinde ansamblul unitar al normelor juridice ce reglementeaza relatiile sociale patrimoniale din sfera activitatii de comert, relatii care se nasc de regula intre persoane care au calitatea de comerciant si care se afla pe pozitie de egalitate juridica. (Smaranda Angheni)
Expresia drept comercial are in cadrul intrebuintarilor sale diferite acceptiuni terminologice precum:
- dreptul comercial ca ramura a dreptului;
- dreptul comercial ca stiinta;
- dreptul comercial ca disciplina de invatamant.
Activitatea comerciala presupune activitatea consacrata comertului. Comertul este o indeletnicire care, prin specificul ei de practica indelungata si repetata, a dobandit caracteristicile unei profesiuni. Specific notiunii de comert este actiunea omului asupra marfii, nu pentru consumuri, ci in vederea consumului, nu pentru satisfacerea unei trebuinte proprii, ci pentru implinirea nevoilor altora. Functia principala a comertului este aceea de a procura consumatorului bunurile de care are nevoie.
Comerciantii sunt persoanele care realizeaza acte obiective de comert in nume propriu, cu titlu de profesie;
Afacerea, priveste in sens larg ,,viata unei intreprinderi" de la infiintare pana la incetarea existentei sale, iar in sens restrans presupune o operatiune sau un act de comert.
Actul obiectiv de comert este, orice act de intermediere purtand asupra unei operatiuni de schimb si care, de regula, se exercita de un comerciant cu titlu de profesie, operatiuni carora li se poate adauga activitatea de productie a marfii pentru a fi destinata consumului.
3. Principiile Dreptului Comercial Roman
Principiile de baza ale dreptului civil si principiile unor institutii ale dreptului civil, sunt si principii ale dreptului comercial roman, deoarece dreptul comercial roman este o ramura a dreptului 
- II -
privat, iar fundamentul dreptului privat este dreptul civil.
Principiile generale ale dreptului comercial roman sunt:
- principiul asigurarii cadrului juridic de existenta si functionare a economiei de piata
- principiul asigurarii cadrului juridic privind libertatea comertului
- principiul asigurarii cadrului juridic a concurentei loiale
- principiul asigurarii cadrului juridic de protejare a interesului national in activitatea economica
- principiul comercialitatii raporturilor juridice comerciale
- principiul egalitatii juridice a partilor in raporturile juridice comerciale
- principiul asigurarii cadrului juridic privind creditul in operatiunile comerciale
- principiul asigurarii cadrului juridic privind securitatea operatiunilor comerciale
- principiul asigurarii celeritatii si simplitatii operatiunilor comerciale
Aceste principii generale ale Dreptului comercial roman se vor aplica ca o baza in constituirea unei Societati Comerciale


Fisiere in arhiva (1):

  • Constituirea Societatilor Comerciale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!