Consimtamantul in Actele Juridice Civile

Extras din referat Cum descarc?

Consimtamantul este acea conditie esentiala, de fond si generala a actului juridic civil care consta in hotararea de a incheia un act juridic civil, manifestata in exterior .
I. Notiunea si clasificarea actelor juridice civile
I. 1. Definitia actului juridic civil
Prin act juridic se intelege manifestarea de vointa facuta cu intentia de a produce efecte juridice, adica de a naste, modifica sau stinge un raport juridic civil concret. O alta definitie a actului juridic civil ar putea fi - o manifestare de vointa, unilaterala, bilaterala sau multilaterala, savarsita cu intentia de a stabili, modifica sau stinge, potrivit dreptului obiectiv, raporturi juridic, cu conditia ca de existenta acestei intentii sa depinda insasi producerea efectelor juridice .
Din definitie rezulta urmatoarele elemente caracteristice ale actului juridic civil:
o prezenta unei manifestari de vointa care poate sa provina de la una sau de la mai multe persoane fizice sau juridice;
o manifestarea de vointa este exprimata cu intentia de a produce efecte juridice civile (prin acest element, actul juridic civil se deosebeste de faptul juridic civil, acesta din urma fiind savarsit fara intentia de a se produce efecte juridice, efecte care, insa, se produc in temeiul legii);
o efectele juridice urmarite pot consta in a da nastere, a modifica sau a stinge un raport juridic civil concret (prin acest element, actul juridic civil se delimiteaza de actele juridice din alte ramuri de drept).
Termenul ,,act" poate avea doua intelesuri. Primul sens este acela care se desprinde din definitia de mai sus, deci de operatiune juridica. Pentru acest sens, se utilizeaza si formula negotium iuris sau, mai simplu, cuvantul negotium. Insa, atat in legislatie, cat si in doctrina si in jurisprudenta, prin ,,act"(uneori chiar prin sintagma ,,act juridic") se desemneaza si inscrisul constatator al manifestarii de vointa, adica suportul material care 
consemneaza sau reda operatiunea juridica. Pentru acest al doilea sens se foloseste expresia instrumentum probationis sau, mai simplu, cuvantul instrumentum. 
I. 2. Clasificarea actelor juridice civile
Conceptul de act juridic civil este un concept general, obtinut printr-un proces de abstractizare si de generalizare ale caracterelor comune diferitelor acte pe care le cuprinde. 
Actele juridice civile se pot clasifica astfel:
o Dupa numarul partilor: 
- acte juridice unilaterale - reprezinta rezultatul vointei unei singure parti. In aceasta categorie se include: testamentul, acceptarea mostenirii, renuntarea la mostenire, denuntarea unui contract de catre una din parti, oferta, promisiunea publica de recompensa, ratificarea unui act juridic incheiat in lipsa ori cu depasirea imputernicirii de a reprezenta, marturisirea, recunoasterea unui copil, etc.
- acte juridice bilaterale - reprezinta vointa concordanta (acordul de vointa) a doua parti. Sunt acte juridice bilaterale: contractul de vanzare - cumparare, contractul de schimb, contractul de donatie, contractul de locatiune, contractul de mandat;
- acte juridice multilaterale - este rezultatul acordului de vointa a trei sau mai multe parti. Un asemenea act este contractul de societate civila, daca a fost incheiat de cel putin trei asociati.
o Dupa scopul urmarit la incheierea actului juridic: 
- acte juridice cu titlu oneros - sunt cele care, in schimbul folosului patrimonial procurat de o parte celeilalte parti, se urmareste obtinerea altui folos patrimonial. Spre exemplu, in contractul de vanzare - cumparare, vanzatorul urmareste sa obtina pretul in schimbul bunului, iar cumparatorul urmareste sa obtina bunul in schimbul pretului;
- acte juridice cu titlu gratuit - sunt cele in care se procura un folos patrimonial fara a se urmari obtinerea altui folos patrimonial in schimb. Exemple: donatia, comodatul, imprumutul de consumatie fara dobanda, mandatul gratuit, depozitul neremunerat, legatul.
o Dupa efectul actului juridic:
- acte juridice constitutive - sunt cele care dau nastere la un drept subiectiv civil ce nu a existat anterior. Exemple: instituirea unui uzufruct, conventia prin care se instituie un drept de gaj, conventia de ipoteca, etc.
- acte juridice translative - sunt cele care au ca efect stramutarea unui drept subiectiv dintr-un patrimoniu in altul. Sunt translative, de exemplu, contractul de vanzare-cumparare, donatia, cesiunea de creanta etc.
- acte juridice declarative - sunt cele care au ca efect consolidarea sau definitivarea unui drept subiectiv civil preexistent. Fac parte din aceasta categorie: partajul, actul confirmativ (acel act prin care o persoana renunta la dreptul de a invoca nulitatea relativa a unui act juridic), tranzactia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consimtamantul in Actele Juridice Civile.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!