Consiliul Uniunii Europene

Extras din referat Cum descarc?

Consiliul Uniunii Europene, denumit si consiliul de Ministri, este principalul organ legislativ al Uniunii.
Consiliul de Ministri este format din ministri delegati de catre guvernele statelor membre. Consecintele de natura juridica ce decurg din aceasta prevedere sunt urmatoarele:
- numai persoanele avand calitatea de membri ai guvernelor statelor membre pot face parte din Consiliu;
- nici un alt functionar, indiferent de nivel, nu poate face parte din Consiliu;
- fiecare stat desemneaza numai un membru in Consiliu. Componenta Consiliului este variabila, in functie de ordinea de zi (in anul 1997 cele 83 de sesiuni ale Consiliului s-au tinut in 21 de formatii diferite). Cele mai frecvente sunt consiliile destinate afacerilor generale, agriculturii, economiei si finantelor.
In figura de mai jos este prezentata structura Consiliului.
Consiliul European este o institutie cu functii importante de conducere, care se afla deasupra celor trei piloni, pe care ii angreneaza.
Organizarea si functionarea Consiliului U.E.
Organizarea consiliului
Consiliul U.E., ca institutie, are rolul principal de a reprezenta toate statele membre ale Uniunii Europene, exprimand, de altfel, legitimitatea statala a Comunitatilor.
Are caracter colegial, in sensul ca, potrivit articolului 1 din Tratatul de la Bruxelles, "fiecare guvern deleaga pe unul dintre membrii sai", chiar daca, uneori, in mod exceptional, unele guverne sunt reprezentate printr-un inalt functionar.
Daca ministrul Afacerilor Externe este considerat, uneori, ca principalul reprezentant al tarii sale in Consiliu, practica a consa!crat participarea la reuniuni si a altor ministri, cum ar fi: ministrul agriculturii, cel al transporturilor, al finantelor, al industriei s.a., in functie de problematica analizata pe ordinea de zi. Acestia din urma participa fie alaturi de ministrii Afacerilor Externe, fie, de cele mai multe ori, singuri. Generalizarea Consiliilor Sectoriale - denumite "Consilii Specializate" - care au, firesc, tendinta de a elabora o politica proprie, se straduieste sa-si pastreze o autonomie maxima, provocand o lipsa de unitate si coerenta cu grave prejudicii.
Functionarea Consiliului
Conditiile in care functioneaza Consiliul sunt stabilite prin Tratatul asupra Uniunii Europene, Tratatele institutive si Regula!mentul interior elaborat chiar de catre de Consiliu.
Functionarea Consiliului ridica, in principal, problema prese!dintiei, a modului de deliberare si a organelor auxiliare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consiliul Uniunii Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!