Consiliul Local

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3
Capitolul I CONSILIUL LOCAL. CONSIDERATII GENERALE 4
Capitolul II COMPONENTA SI CONSTITUIREA CONSILIULUI LOCAL 5
Capitolul III INCOMPATIBILITATILE CONSILIERILOR LOCALI 6
Capitolul IV FUNCTIONAREA CONSILIULUI LOCAL 7
Capitolul V SUSPENDAREA SI INCETAREA MANDATULUI DE CONSILIER LOCAL 9
Capitolul VI ATRIBUTIILE SI COMPETENTELE CONSILIULUI LOCAL 10
Capitolul VII ACTELE CONSILIULUI LOCAL 13
Capitolul VIII RASPUNDEREA CONSILIERILOR LOCALI 14
Capitolul IX DIZOLVAREA CONSILIULUI LOCAL 15
CONCLUZII 16
BIBLIOGRAFIE 17


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Potrivit art. 3 alin. (3) din Constitutia Romaniei ,,Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, in comune, orase si judete. In conditiile legii, unele orase sunt declarate municipii". Municipiile pot avea subdiviziuni administrativ-teritoriale a caror delimitare si organizare se stabilesc prin lege.
Unitatile administrativ-teritoriale au personalitate juridica si organe proprii de conducere care se ocupa cu solutionarea problemelor de interes local. Aceste organe sunt consiliile locale si primarii. Consiliile locale sunt autoritati deliberative, primarii sunt autoritati executive, iar modalitatea de formare a acestora este prin alegere. Ambele autoritati ale comunei si orasului se bucura de legitimitate populara directa, iar intre ele nu exista raporturi ierarhice, de supra si subordonare.
Potrivit art. 120 alin. (1) din Constitutie administratia publica din unitatile administrativ-teritoriale se intemeiaza pe urmatoarele principii:
- principiul descentralizarii;
- principiul autonomiei locale;
- principiul deconcentrarii serviciilor publice.
Principiul descentralizarii serviciilor publice consta in transferarea unora din atributiile autoritatilor administrative publice centrale de specialitate catre un serviciu determinat in unitatile administrative teritoriale, ce beneficiaza de personalitate juridica si putere de decizie asupra problemelor aparute in plan local.
Autonomia locala reprezinta principiul care confera colectivitatilor locale dreptul si capacitatea de a rezolva si gestiona, in cadrul legii, sub propria lor raspundere si in interesul populatiei acestora, o parte importanta din treburile politice 
Deconcentarea constituie o masura intermediara in procesul descentralizarii, fiind privita ca un transfer de activitati de la centru de catre agentii puterii centrale aflati la conducerea diferitelor organisme locale; ea inseamna mult mai putin decat descentralizarea si presupune recunoasterea unei anumite puteri de decizie, in favoarea agentilor statului repartizati pe intreg teritoriul tarii (prefectul, serviciile exterioare ale ministerelor raspund ideii de deconcentrare) 
Capitolul I CONSILIUL LOCAL. CONSIDERATII GENERALE
Conform art. 121 alin. (1) din Constitutie, consiliile locale sunt autoritati ale administratiei publice prin care se realizeaza autonomia locala in comune si orase, in conditiile legii. 
Legea administratiei publice locale (Legea nr. 215/2001), actualul cadru legislativ in materia regimului general al autonomiei locale, dar si al organizarii si functionarii autoritatilor administratiei publice locale, adauga celor 3 principii constitutionale alte 3 principii si anume:
- Eligibilitatea autoritatilor administratiei publice locale;
- Legalitatea;
- Consultarea cetatenilor in problemele locale de interes deosebit. 
Potrivit art. 1 alin. (2) din Legea alegerilor locale , ,,consiliile locale, comisiile judetene, precum si primarii se aleg prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat".
Consiliile locale (ca si cele judetene) se aleg pe circumscriptii electorale prin vot exprimat pe baza reprezentarii proportionale, in cadrul unui scrutin de lista. Pentru a fi ales consilier (primar) candidatul in alegeri trebuie sa respecte anumite conditii stabilite de Constitutie si lege. Aceste conditii de eligibilitate sunt cumulative si se refera la calitatea de alegator, dreptul de a fi ales si domiciliul.
Conform legii, consiliul local se caracterizeaza prin urmatoarele:
- Este o autoritate deliberativa, aleasa prin vot direct, cu caracter colegial, care lucreaza in sedinte; aceasta autoritate se bucura de un statut autonom potrivit caruia delibereaza asupra intereselor specifice ale colectivitatilor locale si hotaraste asupra modului lor de realizare, fara amestecul altor autoritati publice sau ale administratiei publice.
- Este o autoritate administrativa, raspunderea sa politica fiind numai de ordin electoral.
- Nu are vocatie politica, fiind inzestrat cu competenta specifica administratiei publice locale pentru a hotari asupra modului de rezolvare a problemelor administrative.
- Autoorganizare, intrucat activitatea deliberativa si dezbaterile consiliilor se desfasoara intr-un cadru precizat de propriile regulamente de functionare, in limita competentelor conferite de lege.
Capitolul II COMPONENTA SI CONSTITUIREA CONSILIULUI LOCAL
Potrivit art. 121 alin. (1) din Constitutia Romaniei ,,Autoritatile administratiei prin care se realizeaza autonomia locala in comune si orase, sunt consiliile locale alese si primarii alesi, in conditiile legii".
Conform alin. (3) al aceluiasi articol, consiliile locale se pot constitui si in subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor. Consiliile comunelor si oraselor sunt compuse din consilieri alesi prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consiliul Local.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!