Consiliul judetean

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Administratia publica este o structura organizatorica care are o personalitate de drept public si actioneaza, in limitele legii, pentru executarea legii sau prestarea serviciilor publice, sub controlul direct sau indirect al Parlamentului.
Administratia locala este definita ca totalitatea autoritatilor cu competenta generala sau speciala, chemate sa satisfaca cerintele si interesele generale ale populatiei unei unitati administrativ - teritoriale. Administratia locala este competenta numai in limitele unitatii administrativ- teritoriale in care functioneaza.
Conform art. 120 din Constitutie si legii 215/2001 , la nivelul judetelor, consiliile judetene, in calitate de autoritati ale administratie publice, realizeaza autonomia locala in judete.
CONSIDERATII GENERALE
Consiliul judetean poate fi definit, conform doctrinei, ca o autoritate a administratiei publice judetene aleasa de catre locuitorii unui judet, ce are sarcina de a administra problemele locale cu ajutorul actelor pe care le adopta.
Constitutia Romaniei, defineste Consiliul judetean ca autoritatea administratiei publice pentru coordonarea activitatii consiliilor comunale si orasenesti in vederea realizarii serviciilor publice de interes judetean .
Din punct de vedere legal, legea 215/2001, republicata, detaliaza reglementarile constitutionale, in cadrul Capitolului VI ("Consiliul Judetean").
Art. 87, alin (1) Consiliul judetean este autoritatea administratiei publice locale, constituita la nivel judetean pentru coordonarea activitatii consiliilor comunale, orasenesti si municipale, in vederea realizarii serviciilor publice de interes judetean . Din acest articol rezulta urmatoarele elemente ale statutului constitutional si legal al consiliului judetean:
- este o autoritate a administratiei publice locale, o autoritate a autonomiei locale;
- rolul consiliului judetean este acela de a coordona activitatea consiliilor comunale si orasenesti;
- realizeaza serviciile publice de interes judetean.
Rolul executiv la nivelul administratiei judetene il are presedintele consiliului judetean.
COMPUNEREA SI CONSTITUIREA CONSILIULUI JUDETEAN
Consiliul judetean se compune din consilieri alesi prin vot universal, egal, drept, secret si liber exprimat in conditiile legii .
Universalitatea votului reprezinta acea caracteristica a votului potrivit careia toti cetatenii romani au dreptul de a vota, daca sunt indeplinite conditiile constitutionale si legale. 
Egalitatea votului deriva din principiul constitutional al egalitatii tuturor in fata legii si a autoritatilor publice, consacrat de articolul 16 din legea fundamentala .
Caracterul direct al votului semnifica trasatura constitutionala a acestuia, care presupune ca alegatorul poate si trebuie sa isi exprime optiunea sa personala si nu prin intermediari sau reprezentanti .
Caracterul secret exprima trasatura constitutionala a votului care da posibilitatea alegatorului de a-si exprima optiunea sa cu privire la candidatii propusi pe liste, fara ca aceasta optiuni sa fie cunoscuta de altii sau supusa vreunei presiuni .
Ultimul caracter, cel liber exprimat al votului, evoca faptul ca alegatorul nu este supus nici unei constrangeri, ca el are posibilitatea de a-si manifesta sau nu optiunea pentru o anumita lista de candidati sau un anumit candidat 
Numarul consilierilor fiecarui consiliu local se stabileste prin ordin al prefectului, in functie de numarul locuitorilor judetului. Numarul de locuitori ai judetului este luat din raportul Institutului National de Statistica la data de 1 ianuarie a anului in curs sau, dupa caz, la data de 1 iulie a anului care preceda alegerile .
Conform art. 88 din Legea 215/2001, numarul minim si maxim de consilieri este:
- pentru un numar de locuitori de 350.000 - 31 de consilieri
- intre 350.001 - 500.000 - 33 de consilieri
- intre 500.001 - 650.000 - 35 de consilieri
- peste 650.000 - 37 de consilieri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consiliul judetean.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Legea 215/2001 publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 204/2001, republicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 123/2007, cu modificarile si completarile ulterioare;
2. Constitutia Romaniei, republicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 767/31 octombrie 2003;
3. Verginia Vedinas, Drept administrative, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2015;
4. Gh. Iancu, Sistemul electoral, Ed. C. H. Beck, ed a II-a, Bucuresti, 2006;
5. Rodica Narcisa Petrescu, Drept administrativ, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2009;
6. Conf. Univ Dr Gheorghe T. Zaharia, Odette Budeanu-Zaharia, Tudor Budeanu, Tudor Alexandru Chiuariu, Tratat de drept administrativ roman, Editura Junimea, Iasi, 2001.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!