Consiliul Europei

Cuprins referat Cum descarc?

1.Introducere 2
2. Caracteristici si statele membre 2
3. Statutul Consiliului 3
- Obiectivele 3
- Procedura de primire a noilor membrii 3
- Sediul 3
- Sistemul organelor 3
4. Curtea Europeana a Drepturilor Omului 4
5. Documente elaborate si adoptate in cadrul organizatiei 5
6. Romania si Consiliul Europei 6
7. Stiati ca - 7
8. Bibliografie: 9


Extras din referat Cum descarc?

Consiliul Europei
1. Introducere
Ca urmare a numeroaselor pierderi umane si materiale pe care Europa le-a suferit in urma celor doua razboaie mondiale, in timpul carora a domnit ura si agresiunea, si ca reactie a occidentului european fata de sistemele estice socialiste , in Europa postbelica a inceput sa se resimta tot mai puternic nevoia de a se impune un sistem de consacrare si protectie a drepturilor omului, recunoscut si aplicat in mod unanim de catre statele europene. O prima concretizare a elanului in domeniu a constituit-o Carta Atlanticului ce proclama in anul 1941 cele "Patru Libertati" fundamentale: a cuvantului, a religiei, libertatea individuala si eliberarea de teama. Sapte ani mai tarziu, Congresul Europei de la Haga isi anunta aspriratia catre o Europa unita, fundamantata pe libertatea de circulatie a persoanelor, bunurilor si pe libertatea de constiinta a persoanelor, catre existenta unei Carte a Drepturilor Omului, a unei Curti de Justitie care sa implementeze prevederile Cartei amintite, precum si a unei Adunari Generale in cadrul careia sa isi gaseasca reprezentarea toate statele europene si care sa colaboreze pentru realizarea obiectivelor enuntate.
2. Caracteristici si statele membre
Organizatia care avea sa preia aceste aspiratii si sa le transforme in realitate a fost Consiliul Europei. Consiliul Europei constituie principala organizatie internationala interguvernamentala regionala europeana a carei atributie principala este tocmai consacrarea si apararea drepturilor omului. Desigur, scopurile subsidiare sunt trasparente. Dupa decenii de conflicte intre statele europene si flagranta incalcare a oricaror reguli morale privind tratamentul oamenilor, Consiliul Europei avea sa aduca unitatea si solidaritatea statelor Europei in lupta pentru protectia si respectarea idealurilor spirituale care formau patrimoniul european, precum si dezvoltarea sociala si economica regionala. 
Tinand cont de criteriul obiectului, Consiliul Europei este o organizatie politica deschisa prin natura ei, deci practic inglobeaza 47 de state ale Europei, epuizand astfel teritoriul deschiderii sale regionale. Pe langa acestea, se adauga si o serie de state extra-europene cu statut de observatori: Canada, Israel, Mexic, Vatican, SUA, Japonia. Statele fondatoare ale Consiliului Europei sunt: Belgia, Danemarca, Franta, Irlanda Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda si Suedia. Acestora li s-au alaturat alte 37 de state, pe parcurs: Grecia, Turcia, Islanda, Germania, Austria, Cipru, Elvetia, Malta, Portugalia, Spania, Liechtenstein , San Marino, Finlanda, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovenia, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Andora, Letonia, Albania, Moldova, Ucraina, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Federatia, Croatia, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia si Herzegovina, Sebia, Monaco, Muntenegru. 
Consiliul Europei a luat fiinta la Londra, la 5 mai 1949, ca urmare a semnarii Statului propriu, tratat care a intrat in vigoare la 3 august acelasi an. Parintii fondatori ai curentului restructurarii Europei, care au infiintat nu doar Consiliul Europei ci si Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (1950) si Comunitatea Economica Europeana (1957), au trait experienta a doua razboaie dar si a diversitatii culturale europene, au fost pionierii crearii unei Europe a pacii, democratiei, drepturilor si a domniei legii. Acesti barbati onorabili, oameni ai dialogului si colaborarii au fost Winston Churchill (prim-ministrul Marii Britanii), Konrad Adenhauer (cancelar si Ministrul Afacerilor Externe in Germania), Robert Schuman (Ministrul francez al Afacerilor Externe), Paul Henri Spaak (prim-ministru al Belgiei), Alcide de Gasperi (prim-ministru al Italiei) si Ernest Bevin (Secretat general in domeniul Afacerilor Externe in Marea Britanie).
3. Statutul Consiliului
- Obiectivele
Principala tinta pe care si-o propune Consilul este aceea de a crea un spatiu democratic si legal uniform si comun intregii Europe, asigurand respectarea valorilor sale fundamentale: drepturile omului, democratia si statul de drept. Obiectivele corespunzatoare acestui scop il detaliaza si ii fixeaza directiile principale de actiune, anume: protectia si garantarea drepturilor omului, pluralismul politic, domnia legii, promovarea dezvoltarii identitatii si diversitatii culturale a Europei, gasirea unor solutii comune problemelor cu care se confrunta societatea europeana, sa consolideze stabilitatea democratica in Europa, sprijinind reforma constitutionala, legislativa si politica.
- Procedura de primire a noilor membrii
Calitatea de membru la Consiliul Europei a statelor se poate obtine prin indeplinirea unor conditii destul de usor de intuit: apartenenta la continentul European, angajamentul asumat de a respecta intreaga paleta de drepturi ale omului promovate de Consiliu si, bineinteles, obligatia activa de a se implica efectiv si cu buna-credinta la realizarea scopurilor organizatiei. Statutul Consiliului prevede, insa, si situatiile in care un stat membru va fi sanctionat prin suspendarea unor drepturi in cadrul organizatiei, cat si pe cea a incetarii calitatii de membru, ca urmare a deciziei Comitetului Ministrilor. Romania este membra a Consiliului Europei din anul 1993.
- Sediul
Consiliul Europei are sediul principal la Palatul Europei de la Strasbourg, inaugurat in 1977 si conceput de arhitectul francez Henry Bernard. Agora este cea mai noua cladire a Consiliului, numita astfel dupa echivalentul grecesc pentru un loc public de intalnire, fiind premiata in 2006 ca fiind cea mai buna cladire de birouri, care combina modernitatea cu sustenabilitatea (eficienta ecologica). Pe langa acestea, diferitele organe ale Consiliului functioneaza in alte cladiri din vecinatatea celor amintite. Bugetul anual cu care opereaza Consiliul este de ordinul sutelor de milioane de euro. Anul acesta (2011), bugetul alocat este de 213 milioane de euro. In ceea ce priveste limbile oficiale utilizate, aceste sunt in numar de doua: engleza si franceza, dar limbile de lucru includ si germana, italiana si rusa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consiliul Europei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!