Consiliul European

Extras din referat Cum descarc?

Consiliul European isi afla originea in conferintele la varf ale sefilor de stat sau de guvern. Prima reuniune a sefilor de state sau guvern a avut loc la Paris in 1961. Consiliul European nu a fost reglementat prin Tratatul de la Roma, ci institutionalizarea sa s-a realizat prin intelegerea de la Paris din 1974 cu ocazia intalnirii sefilor de stat sau guvern (din 9-19 decembrie 1974) cand s-a decis crearea Consiliului European si organizarea de alegeri pentru Parlamentul European prin sufragiu universal direct incepand cu scrutinul din 1978.
Existenta Consiliului European ca entitate separata fata de Consiliul Ministrilor a fost reglementata de Actul Unic European. Modalitatile concrete de functionare a Consiliului European au fost stabilite progresiv, plecand de la cerintele practice, iar continutul activitatii sale a fost conturat la Stuttgart in 1983.
Consacrarea juridica a Consiliului European a avut loc prin Actul Unic European (A.U.E.) 
semnat in 1986 si a intrat in vigoare la 1 noienbrie 1987, care insa nu il inscrie in dispozitivul Comunitar si nici nu il transforma intr-o institutie, fiind mentionat astfel: Consiliul European reuneste sefi de stat sau de guvern, ca si pe presedintele Comisiei Comunitatilor Europene. Acestia sunt asistati de catre ministrii de externe si de catre un membru al Comisiei; se reunesc cel putin de doua ori pe an, iar odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de Uniune Europeana de la Maastricht la 1 noiembrie 1993, situatia de fapt a fost codificata juridic.
Tratatul Uniunii Europene (Tratatul de la Maastricht) defineste misiunea Consiliului European astfel: Consiliul European da Uniunii Europene impulsurile necesare dezvoltarii sale si defineste orientarile politice generale, dezbate asupra marilor orientari de politici economice ale statelor membre si defineste principiile si orientarile generale de politica externa si de securitate comuna, delibereaza asupra chestiunilor ce tin de competentele Uniunii Europene in diferitele sale aspecte si vegheaza la coerenta acestora, exprima de o maniera solemna pozitia comuna in chestiuni de relatii externe.
Prin Tratatul de la Maastricht s-a statuat ca unele decizii de maxima importanta ce urmau sa fie luate de Consiliul Ministrilor urmeaza sa fie trecute in seama Consiliului European. Tratatele comunitare nu reglementeaza conditiile de functionare a acestei institutii. Acest fapt isi gaseste explicatia in faptul ca institutia, dupa cum s-a vazut, nu a beneficiat de la inceput de o baza juridica propriu-zisa. Articolul 103 din tratatul instituind C.E. precizeaza faptul ca, pe baza raportului Consiliului de Ministri (Consiliul Uniunii Europene), Consiliul European incearca sa ajunga la o concluzie cu privire la orientarile politicilor statelor membre, pe de o parte, si ale Comunitatii, pe de alta parte. La randul sau, Consiliul Uniunii Europene, pe baza acestei concluzii, adopta, cu majoritate calificata de voturi, o recomandare prin care stabileste aceste orientari.
Rolul Consiliului European se concretizeaza in directionarea politica a constructiei comunitare. Astfel, Consiliul European:
- orienteaza constructia comunitara, prin stabilirea liniilor directoare ale politicii comunitare;
- impulsioneaza politicile comunitare generale;
- coordoneaza politicile comunitare;
- defineste noile sectoare de activitate comunitara. 
In exercitarea atributiilor ce-i revin, Consiliul European infiinteaza comisii ad-hoc si comitete de directie, care au ca sarcini intocmirea de rapoarte cu privire la problema analizata; pe baza acestor rapoarte se adopta deciziile.
Activitatea Consiliului European se concretizeaza in adoptarea urmatoarelor documente:
- Deciziile pentru problemele cele mai importante;
- Decizii de procedura, cu ajutorul carora se realizeaza declinarea de competenta in favoarea Consiliului Uniunii Europene sau a altor institutii comunitare;
- Orientari si directive;
- Declaratii.
Presedintia Consiliului European este asigurata de catre seful de stat sau de guvern care asigura si presedintia Consiliului Ministrilor Uniunii Europene, formula care asigura o coerenta perfecta intre lucrarile Consiliului Uniunii Europene si cele ale Consiliului European.
Colaborarea dintre Consiliul European si Comisia Europeana se realizeaza prin prezenta la sedintele Consiliului European a Presedintelui Comisiei Europene.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consiliul European.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!