Consiliul European

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE . 3 
CAPITOLUL 1. ASPECTE GENERALE . 4
1.1. CONSTITUIREA CONSILIULUI EUROPEAN . 4
1.2. NATURA JURIDICA . 5
CAPITOLUL 2. ALCATUIRE, REUNIUNI SI CONFERINTE ALE CONSILIULUI EUROPEAN . 7
2.1. MEMBRII . 7 
2.2. COMPETENTELE . 8
2.3. REUNIUNI . 9
2.4. APORTUL TRATATULUI DE LA LISABONA . 11
CONCLUZII . 13
BIBLIOGRAFIE . 14
ANEXE


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Consiliul European considerat Centru de dialog politic exercita inca de la constituirea sa o influnta puternica asupra Comunitatii Uniunii, reprezentand din acest motiv principala institutie politica. Totusi, pana la intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, Consiliul European nu detine, juridic, calitatea de instititie.
Atributiile Consiliului Europei sunt variate, insa se caracterizeaza in esenta prin puterea decizionala asupra celor mai importante chestiuni de interes comun.
Consiliul European este institutia de la care se asteapta de regula solutii si impulsul politic, atunci cand Uniunea traverseaza o criza.
Consiliul European nu a fost creat de tratatele instituind Comunitatile Europene. " Vointa de a nu slabi Comisia, precum si o anumita neincredere in privinta statelor explica aceasta situatie ".
CAPITOLUL 1.
ASPECTE GENERALE
1.1. Constituirea Consiliului European 
Originea Consiliului European se afla in practicile diplomatice constand in intalniri initial sporadice, apoi din ce in ce mai regulate, ale celor mai inalti reprezentanti politici ai statelor comunitare. Aceste reuniuni dadeau impulsul politic necesar depasirii unor momente de criza si adoptarii unor decizii esentiale. Trecerea la sistemul resurselor proprii, alegerea Parlamentului european prin sufragiu universal direct, crearea Uniunii economice si monetare, aderarea statelor sunt doar cele mai elocvente exemple in acest sens.
Fara a reprezenta o noua institutie a Comunitatilor, Consiliul European este introdus in peisajul institutional al Europei comunitare in urma reuniunii la varf din 9-10 decembrie 19742. In comunicatul final al reuniunii, se foloseste in privinta noului organism creat, denumirea de Consiliul Comunitatii. Reuniunile inaltilor oficiali europeni, sefi de state si de guverne asistati de ministri ai Afacerilor externe, devin regulate in urma Conferintei de la Paris din decembrie 1974.
De trei ori pe an si de cate ori este nevoie, cei mai importanti reprezentanti ai statelor membre urmau sa discute problemele ridicate de unitatea europeana, atat din domeniul comunitar, cat si din sfera cooperarii politice. Reuniunile la varf, frecventa si regularitatea lor, demonstreaza ca ,,cei mai inalti responsabili politici sunt de aici inainte angajati in prima linie si in permanenta in opera constructiei europene, dar subliniaza si necesara coerenta intre cele doua branse ale Europei comunitare". 
Consiliul European apare intr-o perioada ,,de paralizie instalata dupa depasirea marilor etape prevazute de tratatul CEE"4. Din acest punct de vedere, instituirea sa este considerata un impuls dat constructiei europene si o relansare a acestui proces complex, confruntat cu crize majore pe plan international si cu ,,<<noutatile>> achizitionate din extindere" .
Consiliul European confera din exterior Comunitatilor Europene (pana la consacrarea sa prin tratate), legitimitatea politica necesara perioadelor de criza si adoptarii deciziilor majore . Denumirea actuala va fi impusa de practica si va fi oficial introdusa prin Declaratia solemna asupra Uniunii Europene din 1983.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consiliul European.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!