Consiliile Judetene

Cuprins referat Cum descarc?

1.Scurt istoric.2
2. Competenta, alegerea si constituirea consiliilor judetene.4
3. Atributiile consiliului judetean.9
4. Functionarea consiliului judetean.11
5. Delegatia permanenta a consiliului judetean.13
6. Secreatrul consiliului judetean.14
7. Serviciile publice ale consiliului judetean.15
8. Bibliografie.16


Extras din referat Cum descarc?

SCURT ISTORIC
Impartirea teritoriului Munteniei si al Moldovei in judete si tinuturi s-a facut pe timpul lui Mircea cel Batran, in Muntenia si a lui Alexandru cel Bun, in Moldova. Pana in aprilie 1864 acestea - judetele si tinuturile - erau simple circumscriptii teritoriale care erau administrate in numele domnitorului, de unul sau doi juzi, capitani de judete sau ispravnici, in Muntenia, si de unul sau doi parcalabi sau ispravnici, in Moldova. Denumirile lor au evoluat in timp la ispravnici. Acestia aveau atributii militare, administrative si judecatoresti. Potrivit Regulamentelor Organice, conducatorii judetelor, in Muntenia si ai tinuturilor, in Moldova, erau ocarmuitorii care se ocupau de administrarea judetelor si a tinuturilor, pentru ca cea mai mare parte a activitatii judecatoresti a fost incredintata tribunalelor de tinuturi, in Moldova si judecatoriilor de judet in Munteni. Prin Legea pentru consiliile judetene nr. 396 din 2/14 aprilie 1864 s-a prevazut ca in fiecare judet se statorniceste un consiliu care se aduna si reprezinta interesele locale, colective si economice ale judetului. Pana la modificarea Legii nr. 396/1864, prin Legea din 31 mai 1904, in lege nu erau cuprinse prevederi exprese care sa reglementeze personalitatea juridica a judetelor, desi aceasta rezulta implicit din intreg cuprinsul legii. Prin legea din 31 mai 1904, printre alte modificari si completari, s-a introdus un alineat nou (alin. 2) la art. 1, care prevedea ca judetul este persoana juridica. Consiliul judetean se compunea din cate doi membri trimisi de fiecare plasa. Acestia erau alesi de colegiul electoral din fiecare plasa. Ulterior modificarii intervenite prin Legea din 31 mai 1904, indiferent de numarul plaselor dintr-un judet, consiliile judetene erau alcatuite din 17 membri. Potrivit prevederilor art. 3 alin. 1 din Legea nr. 396/1864, presedintele consiliului judetean se alegea de consiliul din sanul sau, iar potrivit alin .2, comisar al guvernului pe langa consiliu este prefectul judetului. Consiliul judetean alegea o delegatie permanenta formata din 3 membri si 3 supleanti. Potrivit art. 4 delegatia permanenta functiona in lipsa consiliului, adica in perioada dintre doua sedinte ale consiliului si functiona in lipsa consiliului, adica in perioada dintre doua sedinte ale consiliului si era prezidata de prefectul judetului. Ulterior delegatia permanenta era prezidata de cel mai in varsta dintre membrii sai. Dupa modificarea din 1894, delegatia permanenta nu mai era numai inlocuitorul consiliului judetean, ci avea si atributii proprii. Cu modificarile intervenite in anii 1872, 1894, 1904, Legea consiliilor judetene a ramas in vigoare pana la adoptarea Legii pentru unificarea administrativa din 14 iunie 1925, care, la randul ei a fost inlocuita prin legea pentru organizarea administratiei locale din 3 august 1929, abrogata si ca prin legea administrativa din 1936. 
Potrivit prevederilor art. 195 din legea din 1929, administratia judetului era incredintata consiliului judetean ca organ deliberativ si delegatiei consiliului judetean si presedintelui acestuia ca organe executive, iar potrivit dispozitiile art. 73 din legea administrativa din 1936, administratia judetului era incredintata si prefectului. Consiliile judetene erau alcatuite de consilierii judeteni alesi, in raport de populatia judetului si membrii de drept. La randul lor, membrii de drept erau de doua feluri: membri de drept cu vot deliberativ si cu vot consultativ. Durata mandatului consilierilor alesi si de drept, era, potrivit art. 200, de 5 ani. Consiliile judetene se alegeau prin vot universal, egal, direct, secret, obligatoriu, cu scrutin de lista, pa baza reprezentarii proportionale. Consiliul judetean era convocat de prefect in sedinta de constituire, iar daca prefectul nu-l convoca, el se intrunea de drept in termen de 15 zile de la respingerea contestatiilor facute impotriva alegerilor sau de la expirarea termenului in care se puteau face contestatii. La sedinta de constituire era necesara prezenta a jumatate plus unul din numarul total al membrilor ce compuneau consiliul. Aceasta sedinta era prezidata de cel mai in varsta dintre consilieri. Consiliul judetean se intrunea, in sesiuni extraordinare, de doua ori pe an. El se intrunea de drept chiar daca nu era convocat. In sesiunea de la 1 martie se alegeau presedintele si biroul consiliului judetean pe termen de un an. In sesiuni extraordinare, consiliul judetean se intrunea ori de cate ori reclamau aceasta interesele judetului. Consiliul judetan alegea dintre membrii sai o delegatie compusa din patru membri si din presedintele delegatiei care putea fi luat si in afara de consiliu. Mandatul membrilor delegatiei dura cat mandatul consiliului. Presedintele delegatiei este organul executiv al consiliului seful administratiei judetene. Cu exceptia perioadei august 1938 - septembrie 1940 aceasta organizare a consiliilor judetene, a delegatiei judetene a durat cu unele modificari, pana in ianuarie 1949, cand a fost adoptata Legea 17/15 ianuarie 1949, asupra consiliilor locale.
Prin legea 5/6 decembrie 1950 s-au creat sfaturi populare la nivel de regiune, raion ,oras si comuna. Ulterior, prin Legea 2/1968 se organizeaza din nou judetele conduse de comisiile populare alese, ca organe locale ale puterii de stat. Prin Constitutia din 1965 s-a stabilit ca mandatul consiliilor populare judetene sa fie de 5 ani. Aceste consilii aveau competenta sa aleaga si sa revoce judecatorii, asesorii populari si procurorii sefi ai judetelor. La nivelul judetelor si al municipiilor consiliile populare aveau ca organe executive cu activitate permanenta cate un Comitet executiv si Birou permanent al comitetului executiv, care rezolvau problemele curente intre sesiunile consiliului popular.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consiliile Judetene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!