Conservarea Biodiversitatii. Ariile Protejate

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I. Conservarea biodiversitatii - consideratii generale 
Capitolul II. Preocupari europene in domeniu
1. Directive europene
2. Strategia paneuropeana asupra diversitatii si a peisajelor
Capitolul III. Ariile protejate
1. Privire istorica
2. Categorii UICN de arii protejate
Capitolul IV. Regimul juridic al ariilor protejate in Romania
1. Evolutia reglementarilor in materie
2. Regimul juridic special al ariilor naturale protejate
2.1. O.U.G. nr. 57/2007 - generalitati
2.2. Scopul si obiectul O.U.G. nr. 57/2007
2.3. Categorii de arii naturale. Instituirea regimului juridic
Capitolul V. Jurisprudenta europeana relevanta in domeniu
1. Cauza C-418/04 Comisia Comunitatilor Europene vs Irlanda
2. Cauza C-226/08 Orasul Papenburg vs Germania


Extras din referat Cum descarc?

I. Conservarea biodiversitatii - consideratii generale 
Mediul inconjurator este ansamblul de date si de echilibre de forte concurente care conditioneaza viata unui grup biologic. Grupe precum mamiferele, pasarile si plantele vasculare sunt relativ bine cunoscute. Se estimeaza ca in Romania ar exista peste 3.700 specii de plante si circa 33.803 specii animale. Exista 10-15 milioane de specii pe Pamant, din care au fost descrise doar 15% (1,5 milioane). Datorita lipsei acestor cunostinte, nu este usor de masurat sau estimat prezenta rata de extinctie a speciilor. Aceasta tendinta se extinde de la mamifere la insecte (ex., din 172 de vertebrate europene, cca 1/3 sau mai multe sunt amenintate in majoritatea tarilor; cca 40% din pasarile Europei si-au scazut considerabil populatiile, majoritatea specii din paduri si peisaje rurale; 45% din fluturii Europei sunt azi amenintati). In urmatoarele decade trebuie sa ne asteptam la o pierdere de 20.000-40.000 specii pe an. multe specii vor fi disparut inainte de a fi capabili sa le descriem si inainte de a sti care ar fi fost beneficiile omenirii de la aceste specii sau care este functia lor in ecosistemele in care traiesc. 
Mentinerea biodiversitatii asigura o diversitate functionala a mediului, care consolideaza stabilitatea si rezistenta la dereglari (ex., molime), adaptabilitatea (ex., la schimbarile climatice), productivitatea sistemelor naturale, si serveste ca indicator de avertizare asupra schimbarilor critice ale mediului. Planificarea gresita, utilizarea risipitoare a terenurilor si agricultura intensiva au contribuit la pierderea de habitate naturale precum zone umede si pasuni intinse de care depinde supravietuirea multor specii salbatice. 
Biodiversitatea este un concept unificator care traverseaza pentru prima, data granita dintre natura ca viata salbatica si sectoarele socio-economice care depind de biota, producatorii de produse biologice (agricultura, horticultura, silvicultura, piscicultura, acvacultura etc.) si toti utilizatorii acestora. La Congresul mondial al conservarii (Montreal, 1996) s-a spus ca provocarea secolului al XX-lea a fost sensibilizarea oamenilor. Acum societatea este constienta de problemele de mediu iar provocarea care urmeaza este implementarea masurilor.
Exista un numar de tratate internationale si regionale care reglementeaza diferite aspecte ale protectiei mediului si managementului biodiversitatii, cel mai larg instrument legal este Conventia asupra Biodiversitatii (Rio de Janeiro, 1992). Pentru a proteja diversitatea biologica, dreptul international al mediului utilizeaza mai multe metode: 
o protectia speciilor prin interdictia /limitarea prelevarilor sau a unor metode de prelevare. Ex., Conventia relativa la vanatoarea de balene (1946), Conventia de la Washington (3 martie 1973) asupra comertului international cu specii salbatice amenintate cu extinctia, Conventia relativa la conservarea ursilor albi (1977). 
o conservarea nu a speciilor izolate, separat de mediu, ci conservarea mediului/habitatelor acelor specii. Conventia de la Ramsar (1971) a fost prima care a vizat un habitat natural. 
o Foarte natural a fost necesar a se proteja simultan speciile si mediile lor, in cadrul aceluiasi instrument juridic. Ex., Conventia de la Alger (1968), asupra conservarii naturii si resurselor naturale din Africa; Conventia de la Berna (1979), pentru conservarea vietii salbatice si a mediului natural in Europa. 
o Mai recent, s-u cautat sa se puna in practica instrumente mai integrate cu politicile teritoriale, acoperind regiuni geografice particulare. Ex., Conventia asupra Antarcticii (1959), Conventia de la Barcelona (1976) asupra Mediteranei, Conventia de la Salzburg (7 noiembrie 1991) asupra Alpilor. 
Aceasta evolutie in continutul instrumentelor juridice utilizate corespunde evolutiei strategiilor de conservare. Ex., strategia mondiala a conservarii", pregatita de IUCN in colaborare cu PNUE, WWF, ONU, FAO si UNESCO si publicata in 1980. Ea a fost completata prin ,,strategia pentru viitorul vietii", publicata in 1991 de catre IUCN, PNUE si WWF. Exista rezervatii mondiale ale biosferei, situri ale patrimoniului universal, parcuri nationale, paduri nationale, situri de interes stiintific special, sanctuare ale vanatului, rezervatii naturale locale, zone ambientale sensibile si zone de frumusete naturala deosebita. 
II. Preocupari europene in domeniu
Politica UE tinteste sa opreasca pierderea de biodiversitate atat in Europa cat si global. Din momentul in care mediul a devenit un obiect de drept comunitar, foarte rapid conservarea faunei si a florei a facut parte din obiectivele prioritare ale programelor de actiune in materie de mediu inconjurator. Dupa primul Program de actiune comunitara din 1973, a fost adoptata prima directiva consacrata conservarii pasarilor salbatice (1979). La sfarsitul anului 1974, Comisia Europeana a recomandat Statelor Membre sa adere la Conventia de la Paris (18 octombrie 1950) pentru protectia pasarilor si la Conventia Ramsar (2 februarie 1971) asupra zonelor umede de importanta internationala. 
1. Directive europene
In Europa, doua directive trateaza conservarea vietii salbatice europene, cu accent pe protectia siturilor ca si a speciilor: 
- Directiva Pasari (79/409/EEC) a identificat 181 de specii si subspecii in pericol pentru care Statele Membre sunt chemate sa desemneze arii speciale de protectie. Directiva Pasari se refera la protectia, managementul si controlul tuturor speciilor care se gasesc in mod natural pe teritoriul european al Statelor Membre. Directiva cere Statelor Membre sa aplice masuri speciale de protectie pentru speciile rare sau vulnerabile listate in Anexa I, pentru speciile migratoare si pentru zonele umede, mai ales cele de importanta internationala; impune obligatii de mentinere a populatiilor de pasari salbatice la un nivel corespunzator cerintelor ecologice, reglementeaza comertul cu pasari, limiteaza vanarea speciilor de interes economic si interzice anumite metode de captura si ucidere. 
- Directiva Habitate (92/43/EEC) a cerut tuturor tarilor membre ale UE sa identifice situri de importanta europeana si sa schiteze masuri de management pentru acestea, combinand conservarea vietii salbatice cu activitatile economice si sociale, ca parte a strategiei de dezvoltare durabila. Fiecare Stat Membru a stabilit pe teritoriul propriu o lista de Arii Speciale de Conservare, care se incadreaza in Reteaua ecologica europeana Natura 2000 - piatra de temelie a politicii de protectie a naturii in UE. In aceasta retea sunt incluse si Ariile Speciale de Protectie, prevazute de Directiva Pasari (79/409/EEC). In 1996, Comitetul Permanent al Conventiei de la Berna a stabilit (prin Rezolutia nr. 3) reteaua Emerald care sa cuprinda toate Ariile de Interes Special pentru Conservare, stabilite prin Conventia de la Berna. 
Directivele Habitate si Pasari asigura un cadru legislativ paneuropean, dar nu ofera solutii explicite de implementare a acestuia in politicile nationale. In 1987 a fost introdus in practica sistemul de clasificare CORINE , urmat in 1993 de sistemul de clasificare a habitatelor palearctice . Cele doua sisteme au condus la realizarea sistemului EUNIS (Sistemul Informational privind Natura Europei) care a devenit instrument standard de clasificare a habitatelor din Europa. 
Pe langa aceste directive, UE si-a jucat rolul intr-o serie de conventii internationale importante precum Conventia de la Berna asupra vietii salbatice si habitatelor naturale in Europa (1979) si Conventia de la Bonn asupra speciilor migratoare (1979). 
In ciuda tuturor eforturilor facute de comunitatile nationale si internationala, natura Europei inca dispare la o rata alarmanta, s-a aratat la evaluarea "Fapte si cifre despre biodiversitatea Europei: stare si tendinte 1998-1999" facuta de Centrul European pentru Conservarea Naturii infiintat in 1993 la Tilburg, Olanda. Cauzele recunoscute ar fi: 
o insuficientul profil politic al conservarii naturii Europei;
o slaba implementare a instrumentelor de conservare a naturii;
o insuficienta integrare a ecologiei si economiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conservarea Biodiversitatii. Ariile Protejate.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!