Conflictul de Interese

Extras din referat Cum descarc?

Problema conflictului de interese este una delicata si importanta pentru orice stat, intrucat persoanele care sunt numite sau alese in functii sau deminitati publice trebuie sa slujeasca interesul general, binele public. 
Sediul materiei este Legea 161/2003.Astfel, capitolul II, ,,Conflictul de interese", prezinta in Sectiunea 1, ,,Definitii si principii", atat definitia legala a conflictului de interese, cat si principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese.
Astfel, in art. 70 al actului normativ se arata ca ,,prin conflict de interese se intelege situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin, potrivit Constitutiei si altor acte normative.
Pornind de la aceasta definitie, putem observa ca se au in vedere doar interesele patrimoniale, intelegandu-se ca interesele personale nepatrimoniale nu intra in sfera conflictului de interese. 
Conflictul de interese priveste toate categoriile de functionari publici, precum si functiile de demnitate publica din sfera celor trei puteri de stat, insa dintre toate acestea vom prezenta doar regimul conflictelor de interese aplicaile functionarilor publici. 
Trebuie sa precizam faptul ca, anterior legii 161/2003, nu exista o definitie a notiunii de conflicte de interese, cu toate ca, institutiile juridice corelative (incomaptibilitatea, abtinerea, recuzarea) existau. Pana la aparitia acestei legi, institutia conflictului de interese a fost reglementata de legea bancara nr. 58/1998.
O alta definitie a conflictului de interese o intalnim si in Codul de conduita al functionarilor publici, potrivit caruia, conflictul de interese reprezinta acea situatie sau imprejurare in care interesul personal, direct sau indirect, al functionarului public, contravine interesului public astfel incat afecteaza sau ar putea afecta independenta si impartialitatea sa in liarea deciziilor ori indeplinirea la timp si cu obiectivitate a indatoririlor care ii revin in exercitarea functiei publice. 
In ceea ce priveste principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese in exercitarea demnitatilor publice si functiilor publice, art. 71 al Legii precizeaza ca acestea sunt: impartialitatea, integritatea, transparenta deciziei si suprematia interesului public.
Potrivit art. 79, alin. 1, din Legea 161/2003, functionarul public este in conflict de interese daca se afla in urma din urmatoarele situatii:
a) Este chemat sa rezolve cereri, sa ia decizii sau sa participle la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice si juridice cu care are relatii cu caracter patrimonial;
b) Participa in cadrul aceleeasi comisii, constituie conform legii, cu functionari publici care au calitatea de sot sau ruda de gradul I;
c) Interesele sale patrimoniale, ale sotului sau rudelor salede gradul I pot influenta deciziile pe care trebuie sa le ia in exercitarea functiei publice; 
Definirea acestor situatii nu este lipsita de unele critici. Astfel, prima situatie este considerate a fi una incompleta si evaziva. Un functionar public se poate afla in relatii cu caracter patrimonial cu multe personae fizice sau juridice, fara ca, de aici, sa rezulte conflict de interese. Pentru a fi mai clara afirmatia legiuitorului, ar fi trebuit care acesta sa adauge un element ce tine de esenta conflictului de interese: sa aiba drept consecinta un avantaj patrimonial pentru functionarul public. In cazul in care lipseste acest avantaj, nu poate fi vorba de un conflict de interese.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conflictul de Interese.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!