Conflictele de Munca

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Notiunea conflictelor de munca:

Economia de piata presupune cu necesitate existenta a doua entitati (categorii) distincte ,a 2 parteneri sociali:patronatul pe de o parte si salariatii organizati sau neorganizati in sindicate pe de alta parte.

Sunt si situatii cand intre cele doua parti apar anumite neintelegeri,disensiuni,conflicte. Din punct de vedere juridic, nu orice disputa,neintelegere,sau opozitie dintre parti reprezinta (constituie) un conflict. Conflictul apare numai in situatia in care una dintre parti recurge la un mijloc de presiune anunta cealalta parte de existent unui conflict sau sesizeaza ca exista pericolul declansarii lui.

Formularea generica,respectiv," dintre salariati si unitatile la care sunt incadrati" evidentiaza ca textul legal (art3. din Legea nr 168/1999) se refera la:

a. conflicte colective de munca.

b. conflicte individuale de munca.

Conflictul de munca priveste interese cu caracter profesional,social sau economic ori drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca.Aceste drepturi si interese nu sunt altceva decat consecinta drepturilor fundamentale ale salariatilor si anume: dreptul la munca,dreptul la salariu,dreptul la odihna,etc.

Greva.Notiunea grevei si trasaturile caracteristice ale grevei.

Termenul de greva a fost preluat din limba franceza,termen consacrat in secolul al XVIII-lea dupa denumirea vestitei pieti din fata primariei Parisului "Place de Greve" piata situate pe malul Senei ,respectiv pe locul unde erau executati condamnatii la moarte prin spanzuratoare sau tragere pe roata.

De fapt in acest loc "aceasta piata" se adunau muncitorii neocupati asteptand sa li se ofere de lucru,fiind un fel de bursa a fortei de munca.Cercetarile recente au demonstrate inexistenta vreunei legaturi intre cuvantul "greva" si piata pariziana.

Sensul actual al expresiei "a face greva" este mai recent.Notiunea de greva poate fi analizata atat din punct de vedere juridic,dar si din punct de vedere sociologic.

In sens juridic,notiunea de greva este folosita pentru incetarea totala sau partiala a muncii de catre salariati,in scopul obtinerii unor revendicari economice si sociale legate de conditiile de munca si de plata a muncii,de securitate sociala.

Notiunea sociologica de greva este mult mai larga decat cea juridica,care se refera strict la persoanele aflate sub incidenta dreptului muncii.Nu trebuie,prin urmare confundate manifestatiile cu grevele ,intre aceste doua notiuni existand diferente juridice esentiale.

Greva nu trebuie confundaa nici cu conflictul colectiv de munca,ea reprezentand doar o modalitate de lupta utilizata in cursul unui conflict ,alaturi de negociera colectiva si lock-out.

Lock-out-ul -"greva patronala" trebuie deosebit de somajul ethnic determinat de motive de ordin economic.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conflictele de Munca.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
5/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
964 cuvinte
Nr caractere:
5 607 caractere
Marime:
19.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
munca, drept, conflict
Predat:
la facultate
Materie:
Drept
Sus!