Conflictele Colective de Munca

Extras din referat Cum descarc?

1. Definitie.
Potrivit art.1 din Legea dialogului social nr. 62/2011, conflictul colectiv de munca este ,,cel ce intervine intre angajati si angajatori, care are ca obiect inceperea, desfasurarea sau incheierea negocierilor privind contractele sau acordurile colective de munca.
Aceste conflicte sunt reglementate ca un drept al angajatilor, prin art. 156 din Legea nr. 62/2011 a dialogului social, putand avea loc pentru apararea ,,intereselor colective cu caracter economic, profesional sau social" ale acestora (art.158).
De asemenea, in art. 231 din Codul muncii, se prevede ca ,, prin conflictele de munca se intelege conflictele dintre salariati si angajatori privind interesele cu caracter economic, profesional sau social ori drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca".
Interesele mentionate sunt consecinta drepturilor fundamentale ale salariatilor si anume dreptul la munca, dreptul la salariu, dreptul la odihna, dreptul la asociere in sindicate, dreptul la conditii de munca corespunzatoare, dreptul la asigurari sociale sau securitate sociala. 
Atunci cand aceste drepturi sunt nesocotite, pot fi aparate prin declansarea unor conflicte de munca, inclusiv a grevei.
Curtea Csonstitutionala a decis ca dispozitiile legale, referindu-se la interesele profesionale cu caracter economic si social ale salariatilor, nu au in vedere o sfera mai restransa de interese decat cele enumerate de Constitutie, nefiind de conceput ca in raporturile dintre salariati si unitate pot exista interese profesionale pure si simple, fara caracter economic sau social in acelasi timp .
Conflictele la care se face referire sunt colective, deoarece privesc o colectivitate de angajati, salariati sau functionari publici , inclusiv cu statut special si un anagajator sau colectivitate de angajatori.
Aceste conflicte sunt totodata de munca, pentru ca au legatura cu negocierea contractelor sau acordurilor colective de munca.
Se considera ca renuntarea la distinctia dintre conflictele de interese si cele de drepturi reglementate anterior Legii nr. 40/2011, de modificare a Codului muncii si de adoptare a Legii dialogului social nr. 62/2011, constituie o optiune fundamental gresita a legiuitorului. Doar formal nu mai exista conflicte de interese, pe fond, din definitia conflictelor de munca rezultand ca acestea sunt tocmai conflicte de interese. 
2. Situatii in care pot aparea conflicte colective de munca 
Situatiile in care pot aparea conflicte colective de munca sunt stabilite de art. 161 din Legea nr. 62/2011 si anume:
a) angajatorul sau organizatia patronala refuza sa inceapa negocierea unui contract ori acord colectiv de munca, in conditiile in care nu are incheiat un astfel de contract sau acord ori cel anterior a incetat;
b) angajatorul sau organizatia patronala nu accepta revendicarile formulate de angajati;
c) partile nu ajung la o intelegere privind incheierea unui contract sau acord colectiv de munca pana la data stabilita de comun acord pentru finalizarea negocierilor.
Privitor la prima situatie, trebuie avut in vedere nivelul la care urmeaza sa aiba loc negocierea, daca aceasta este obligatorie sau facultativa, precum si daca exista sau nu exista incheiat un contract sau un acord colectiv de munca.
La nivelul unitatilor cu peste 20 de angajati, unde negocierea este obligatorie, initiativa declansarii ei apartine angajatorului sau organizatiei patronale. Daca nu exista o astfel de initiativa, organizatia sindicala reprezentativa sau reprezentantii angajatilor pot formula o cerere scrisa partenerului social, avand ca obiect solicitarea de incepere a negocierii . Daca angajatorul sau organizatia patronala refuza solicitarea scrisa, poate fi declansat conflictul colectiv de munca.
La nivelurile superioare unitatii, adica a grupurilor de unitati si a sectoarelor de activitate, precum si in cazul unitatilor cu cel mult 20 de angajati, negocierea nu este obligatorie, insa si in aceste cazuri, daca sindicatul reprezentativ sau reprezentantii angajatilor formuleaza cerere scrisa de incepere a negocierii adresata celeilalte parti, iar aceasta nu-i da curs, se poate declansa conflictul colectiv de munca. 
In cazul in care nu exista un contract sau un acord colectiv de munca incheiat intre parti, solicitarea de incepere a negocierii poate fi solicitata in orice moment. Daca exista o asemenea conventie, conflictul poate fi declansat numai dupa incetarea acestuia .
Privind cea de-a doua situatie si anume, ,,neacceptarea revendicarilor formulate de angajati", trebuie mentionat ca aceste revendicari trebuie sa aiba o motivatie legala si sa se refere la ,,conditiile de munca, slarizarea, precum si alte drepturi sau obligatii ce decurg din raporturile de munca". 
In legatura cu aceste doua situatii dezbatute, Curtea Constitutionala a retinut ca obligatia de a incepe negocierea anuala ,,nu poate fi privita strict formal, prin simplul act al inceperii negocierilor, neurmat de staruinta unitatii pentru realizarea unei intelegeri cu salariatii in scopul incheierii contractului colectiv de munca". Aceasta rezulta si din faptul ca in lege este prevazuta una din situatiile in care pot fi declansate conflictele si anume, atunci cand ,,unitatea nu accepta revendicarile formulate de salariati".


Fisiere in arhiva (1):

  • Conflictele Colective de Munca.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!