conflicele de munca

Extras din referat

I. Conflictele de munca potrivit noului Cod al muncii si Legii dialogului social nr. 62/2011;
Fata de vechiul cadru normativ, care facea o distintie legala intre notiunile de conflicte de interese si conflicte de drepturi, in prezent, Legea dialogului social nr. 62/2011 utilizeaza notiunile de conflicte colective de munca si conflicte individuale de munca, iar noul Cod al muncii, republicat in 2011, se rezuma la a preciza doar ca ,,prin conflicte de munca se intelege conflictele dintre salariati si angajatori privind interesele cu caracter economic, profesional sau social ori drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca" (art. 231 din Noul Cod al muncii).
Pana in 2011, atat Codul muncii (art. 248 alin. 2 si 3), cat si Legea nr. 168/1999 (art. 4 si 5) facea o distinctie clara intre: conflictele de interese si conflictele de drepturi.
Astfel, art. 248 din Codul muncii dispunea:
- alin. 2 - conflictele de munca ce au ca obiect stabilirea conditiilor de munca cu ocazia negocierii contractelor colective de munca sunt conflicte referitoare la interesele cu caracter profesional, social sau economic ale salariatilor, denumite conflicte de interese;
- alin. 3 - conflictele de munca ce au ca obiect exercitarea unor drepturi sau indeplinirea unor obligatii decurgand din legi ori din alte acte normative, precum si din contractele colective sau individuale de munca sunt conflicte referitoare la drepturile salariatilor, denumite conflicte de drepturi.
Tot astfel, potrivit vechiului art. 4 din Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca (anterior abrogarii intervenite prin Legea nr. 62/2011), conflictele de munca ce aveau ca obiect stabilirea conditiilor de munca cu ocazia negocierii contractelor colective de munca erau considerate conflicte referitoare la interesele cu caracter profesional, social sau economic ale salariatilor, denumite conflicte de interese.
In continuare se arata, potrivit art. 5 din Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca (Abrogat in prezent prin Legea nr. 62/2011), ca: conflictele de munca ce au ca obiect exercitarea unor drepturi sau indeplinirea unor obligatii decurgand din legi sau din alte acte normative, precum si din contractele colective sau individuale de munca sunt conflicte referitoare la drepturile salariatilor, denumite conflicte de drepturi.
La randul lor, aceste conflicte erau impartite in: conflicte colective de munca si conflicte individuale de munca. In literatura de specialitate s-a aratat ca numai conflictele de drepturi pot fi atat individuale, cat si colective, in timp ce conflictele de interese pot fi numai conflicte colective.
Conflictele de munca colective implica mai multi salariati, o colectivitate care revendica ori sustine aceleasi drepturi sau interese, pe cand conflictele individuale implica un singur salariat, care revendica un drept propriu, individual (sau promovarea unui interes) de la angajatorul sau.
Art. 172 alin. 3 din Codul muncii anterior, definea litigiile de munca ca fiind litigiile dintre persoanele incadrate in munca si unitati, in legatura cu incheierea, executarea si incetarea contractului de munca. Erau astfel avute in vedere, folosind terminologia Legii nr. 168/1999, conflictele de drepturi (individuale).
In prezent dispozitiile care defineau si operau clasificarea conflictele de munca, atat cele din Legea nr. 168/1999, cat si cele din Codul muncii, au fost modificate sau chiar abrogate in cea mai mare parte, de catre Legea dialogului social nr. 62/2011.
In aceste conditii, in conformitate cu art. 1 din Legea dialogului social nr. 62/2011, prin conflict de munca trebuie sa intelegem conflictul dintre angajati si angajatori privind interesele cu caracter economic, profesional sau social ori drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca sau de serviciu.
Referitor la clasificarea conflictelor de munca, potrivit noului act normativ (Legea nr. 62/2011), conflictele de munca pot fi colective sau individuale.
Nici noul Cod al muncii astfel cum a fost republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011, nu mai face o distinctie legala intre conflictele de drepturi si conflictele de interese, rezumandu-se doar la a preciza ca ,,prin conflicte de munca se intelege conflictele dintre salariati si angajatori privind interesele cu caracter economic, profesional sau social ori drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca" (art. 231 din Noul Cod al muncii, republicat in 2011).
Cu toate ca prin legislatia in vigoare nu se mai face o delimitara expresa, putem sa pastram in continuare distinctia dintre conflicte de interese si conflicte de drepturi.


Fisiere in arhiva (1):

  • conflicele de munca.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!