Confidentialitatea sau Principiul Pastrarii Secretului Profesional

Extras din referat Cum descarc?

Notarul este un liber profesionist care indeplineste acte de autoritate publica. Numirea in functie a notarului public, suspendarea si incetarea acestei calitati, atesta caracterul dublu al pozitiei notarului care este titular al unui serviciu de interes public si totodata, un liber profesionist, membru al unei organizatii profesionale. Activitatea notarului public se bazeaza pe increderea solicitantilor, care se obtine daca notarul public este un consilier convingator si un confident discret al partilor, capabil sa le explice reglementarile legale si sa transpuna vointa lor in termeni juridici.
Institutia, in forma ei actuala, dateaza din 17 noiembrie 1995, data la care fostele Notariate de Stat si-au incheiat activitatea, luand fiinta institutia notarului public. In toate provinciile romanesti, statutul notarului a fost de la inceput bine delimitat, iar proeminenta sociala, precum si nivelul taxelor percepute pentru redactarea actelor, in majoritate privind litigii de proprietate, au facut ca aceasta functie sa fie foarte cautata, uneori aceasta indeletnicire transmitindu-se in familie. Timp de mai bine de cateva secole, au existat in paralel compartimentele notariale de pe langa judecatoriile ce functionau in Principatele Roamane, precum si notarii publici care isi desfasurau activitatea in Transilvania si Bucovina de Nord. Aceste doua sisteme paralele vor disparea o data cu aparitia noii legislatii notariale, care a instituit Notariatul de Stat. In Romania, noul sistem de organizare, potrivit Legii notarilor publici si a activitatii notariale, nr. 36/1995 a insemnat trecerea de la sistemul etatizat la unul liberal, configurat in special de statutul autonom al functiei de notar public.
Activitatea notariala este plasata la punctul de intalnire al oamenilor si a legilor, iar notarul are obligatia de a pune in valoare prin act scris vointa oricarei persoane fizice sau juridice, este implicat in toate momentele importante din viata oamenilor. Sfaturile pe care le da notarul in domeniu notarial, dar si din punct de vedere economic, financiar, social si fiscal, fac din el un partener al celor care apeleaza la el. Notarul public este purtator de sigiliu oficial, in numele puterii de stat, actul pe care il indeplineste este de autoritate publica si are forta probanta prevazuta de lege. Redactarea si autentificarea actelor este esenta acitivitatii notariale. Aceste acte sunt recunoscute prin lege ca acte autentice si prezinta avatantaje considerabile. Principiile fundamentale cum ar fi:neutralitatea, impartialitatea, obiectivitatea si pastrarea secretului profesional, sunt obligatii ale notarului public pentru protectia fiecarei persoane fizice sau persoane juridice.
Unele profesii sunt supuse obligatiei de a pastra secretul profesional. Prin urmare, persoanele care exercita aceste profesii nu pot dezvalui nici o informatie care le-a fost adusa la cunostinta in cadrul activitatii lor. Secretul profesional este obligatoriu si se aplica in primul rand meseriilor din domeniul sanatatii si al bunastarii sociale: medicilor, farmacistilor si asistentilor sociali dar si avocatilor, notarilor sau functionarilor publici. Politistii si cadrele didactice au de asemenea, obligatia de a pastra secretul profesional. Muncitorii care,prin natura profesiei lor, cunosc secrete de fabricatie,de afaceri sau altele,au obligatia de a pastra confidentialitatea acestor informatii.Secretul profesional este permanent, chiar si atunci cand relatia de incredere sau contractul de munca este terminat. In consecinta,in cazul medicilor sau personalului auxiliar din domeniul sanatatii obligativitatea acestuia se mentine pe toata durata tratamentului si chiar dupa decesul pacientului. Nu toate informatiile de care luam cunostinta sunt considerate ca fiind secrete profesionale. Informatiile care nu contin nume concrete,detalii,ci permit doar o descriere in termeni generali, nu fac parte din secretul profesional. Informatiile,datele sau documentele detinute de o persoana in virtutea profesiei sau functiei, referitoare la viata intima, sanatate sau orice alta situatie cu privire la o anumita persoana sunt secrete profesionale. Urmatoarele informatii pot fi considerate secrete : tot ce se aduce la cunostinta in mod explicit sau tacit persoanei de incredere, toate informatiile vazute sau auzite, informatii referitoare la terti,secrete de fabricatie.Legea romana respecta si consfiinteste secretul profesional.
Informatii confidentiale inseamna orice informatii care nu sunt accesibile publicului si pe care o parte contractuala (partea care furnizeaza informatiile) le califica drept confidentiale pentru partea care primeste aceste informatii (partea care primeste informatiile) sau care, functie de circumstantele in care are loc furnizarea informatiilor, ar trebui tratate drept confidentiale de partea care primeste informatiile. Informatiile confidentiale nu vor include informatiile, indiferent cum sunt denumite, care sunt sau devin ulterior publice fara ca partea care primeste informatiile sa fi incalcat oricare din obligatiile de confidentialitate datorate partii care furnizeaza informatii conform termenilor si conditiilor din prezentul contract.


Fisiere in arhiva (1):

  • Confidentialitatea sau Principiul Pastrarii Secretului Profesional.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!