Conferinta de la Rio de Janeiro

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Prima Conferinta mondiala in domeniul protectiei mediului a avut loc la Stockholm. La aceasta Conferinta au participat 118 state. Ordinea de zi a acestei Conferinte a cuprins: planificarea si gestionarea asezarilor umane in vederea asigurarii calitatii mediului inconjurator; gestionarea resurselor naturale ale mediului; dezvoltarea mediului; aspecte educative, sociale si culturale ale problemelor de mediu.
Cel mai important document adoptat in cadrul Conferintei este Declaratia asupra mediului inconjurator, care cuprinde 26 de principii privind drepturile si obligatiile in acest domeniu.
Un alt document in cadrul Conferintei a fost Planul de actiune privind mediul inconjurator, care cuprinde 109 recomandari adresate statelor pentru protectia mediului. Ziua de 5 iulie a fost proclamata "Ziua Mondiala a Mediului Inconjurator".
Ziua Mondiala a Mediului din anul 1992 a fost marcata de cea de-a doua Conferinta a Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la care au participat 189 de state, fiind denumita si Conferinta Mediului sau Conferinta mileniului 2. La aceasta Conferinta au participat sefi de state si ministrii ai mediului.
Scopul Conferintei a fost acela al elaborarii de strategii si masuri care sa contribuie la combaterea degradarii mediului inconjurator in toate tarile, in contextul dezvoltarii durabile si optime din punct de vedere al mediului.
CONFERINTA PENTRU MEDIU SI DEZVOLTARE DIN RIO DE JANEIRO
DIN 1992
Acolo s-a vorbit pentru prima data la nivel international despre dezvoltarea durabila, si s-a adoptat Agenda 21 - un program de actiune referitor la tot ceea ce inseamna dezvoltarea durabila, poluarea, moduri de actiune pentru reducerea emisiei gazelor cu efect de sera si multe altele. 
Dar ce inseamna de fapt dezvoltare durabila? Ea reprezinta acea dezvoltare, care raspunde nevoilor prezente ale omenirii, fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a-si satisface la randul lor, propriile nevoi. Cu alte cuvinte, este vorba despre constientizarea faptului ca resursele acestei planete sunt limitate si ca un consum excesiv si iresponsabil este in detrimentul celor ce vor veni dupa noi.
DOCUMENTELE ADOPTATE DE CONFERINTA DE LA RIO
- Declaratia de principii numita si "Carta Pamantului", in care sunt enumerate principiile dupa care omenirea trebuia sa se conduca in relatiile interumane, precum si in relatiile dintre om si natura.
- "Agenda 21" reprezinta un program care analizeaza premisele si posibilitatile de punere in aplicare a principiilor Declaratiei de la Rio, referindu-se in cadrul celor 4 sectiuni la: dimensiunile sociale si economice; conservarea si gestionarea resurselor in scopul dezvoltarii, intarirea rolului organismelor internationale si la mijloacele de executie.
- Conventia privind schimbarile climatice reprezinta un angajament ferm al statelor semnatare ca, pana in anul 2000 sa-si reduca emisiile de bioxid de carbon din atmosfera la nivelul anilor 1990. Ulterior s-a adaugat un amendament prin care s-a prevazut ca obligatiile partilor continua pana in 2012
- Conventia privind diversitatea biologica (pentru bio diversitate) prevede masurile ce trebuie luate pentru protejarea ecosistemelor si a diverselor forme de viata. Statele prevad stabilirea unor zone protejate, sa integreze probleme biologice in sistemele de dezvoltare pe plan national si sa asigure intregii comunitati umane, avantaje decurgand din utilizarea resurselor genetice, inclusiv asigurarea transferului de tehnologii biologice.
- Declaratia de principii asupra conservarii si exploatarii padurilor s-a dorit a fi o conventie, dar datorita opozitie statelor tropicale, care isi realizau veniturile din exploatarea padurilor, a ramas la stadiul de simpla recomandare.
Cea de-a 3 Conferinta mondiala a ONU asupra mediului a avut loc la Iohanesburg in anul 2002, conferinta la care a participat o delegatie de 148 de state. In Declaratie se recunoaste eradicarea saraciei si dezvoltarea durabila. S-au iscat conflicte intre delegatia SUA si cele ale celorlalte state in legatura cu Protocolul de la Kyoto, drept care nu s-au adoptat documente notabile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conferinta de la Rio de Janeiro.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!