Conditiile speciale ale raspunderii comitentului pentru faptele ilicite savarsite de catre prepusii lor

Extras din referat Cum descarc?

Raspunderea civila delictuala este o forma a raspunderii civile care intervine atunci cand printr-o fapta pagubitoare se incalca o obligatie instituita prin lege, spre deosebire de raspunderea contractuala care provine din nerespectarea unei obligatii prevazute in contractul incheiat de parti.
In principiu raspunderea civila delictuala este o raspundere directa, pentru fapta proprie, dar se poate manifesta si ca raspundere indirecta - numai in cazurile expres prevazute de lege.
In dreptul nostru civil sunt consacrate urmatoarele cazuri in care raspunderea civila delictuala este indirecta si anume:
a) raspunderea pentru fapta altuia, care la randul ei cunoaste urmatoarele ipostaze distincte:
- raspunderea parintilor pentru faptele pagubitoare savarsite de copiii lor minori;
- raspunderea institutorilor si artizanilor pentru pagubele pricinuite de elevii si ucenicii aflati in subordinea lor;
- raspunderea comitentilor pentru faptele ilicite pagubitoare ale prepusilor lor;
b) raspunderea pentru prejudiciile cauzate prin actiunea lucrurilor sau animalelor ce avem in paza.
Ca raspundere directa, raspunderea civila delictuala este in toate cazurile subiectiva, intemeindu-se pe culpa celui chemat sa raspunda.
Ca raspundere indirecta, in unele ipoteze (raspunderea parintilor pentru faptele copiilor si raspunderea institutorilor si artizanilor), raspunderea civila delictuala este subiectiva, intemeindu-se pe o culpa prezumata de lege pana la proba contrara.
In alte ipoteze (raspunderea comitentilor) ca si in cazul raspunderii pentru lucruri si animale, raspunderea civila delictuala are caracter obiectiv, intemeindu-se pe ideea de cauzalitate.
Raspunderea comitentilor pentru fapta prepusilor
Aceasta ipoteza de raspundere pentru fapta altuia da expresie unei obligatii legale de garantie intemeiata pe ideea riscului de activitati si nu pe aceea a riscului de profit si care este conditionata de imprejurarea ca prepusului sa i se poata imputa o culpa in indeplinirea functiilor ce i-au fost in fapt incredintate de comitent.
Raspunderea comitentului pentru fapta prepusului comporta indeplinirea urmatoarelor cerinte:
- cel pentru care se raspunde (prepusul) sa se afle intr-un raport de prepusenie cu cel care raspunde (comitentul);
- fapta pagubitoare sa fi fost savarsita de catre prepus in indeplinirea functiilor ce i-au fost incredintate;
- prepusul sa fi savarsit aceasta fapta din culpa.
Comitentul raspunde indiferent daca prepusul a savarsit fapta pagubitoare in exercitiul normal al functiilor sale sau abuzand de aceste functii cand prepusul deviaza functiile de la scopul pentru care i-au fost conferite, exercitandu-le in folosul sau nu al comitentului, ori cand isi depaseste atributiile. Astfel, comitentul este tinut raspunzator pentru pagubele pricinuite de catre soferul sau care comite un accident de circulatie in timpul deplasarii cu autovehiculul ce i-a fost incredintat pentru nevoile serviciului.
Raspunderea comitentului pentru fapta prepusului intervine ori de cate ori functia prepusului a procurat acestuia prilejul de a savarsi fapta culpabila, precum si in toate cazurile cand prepusul a lucrat pentru indeplinirea scopului in vederea caruia i-au fost incredintate functiile, chiar daca a actionat fara sa aiba instructiuni din partea comitentului, ori impotriva instructiunilor primite de la el sau nesocotind o prohibitie expresa a acestuia. Comitentul raspunde insa numai pentru faptele pagubitoare savarsite de prepus in timpul serviciului. El nu raspunde si pentru faptele pagubitoare savarsite de prepus in timpul sau liber sau in perioada concediului de boala sau de odihna. De asemenea, comitentul nu raspunde nici pentru faptele pagubitoare savarsite de prepus care nu sunt obiectiv imputabile acestuia din urma.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conditiile speciale ale raspunderii comitentului pentru faptele ilicite savarsite de catre prepusii lor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. LIVIU POP, Suport de Curs Drept Civil. Obligatiile - dupa Tratatul elementar de drept civil
2. CALINA JUGASTRU, Drept civil. Teoria generala a obligatiilor, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2015
3. IOSIF ROBI URS, PETRUTA ELENA ISPAS, Drept civil. Teoria obligatiilor, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2015


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!