Condițiile de valabilitate ale actelor administrative

Extras din referat Cum descarc?

Rezumat: 
Actul administrativ-principala forma concreta de realizare a activitatii administratiei publice care consta intr-o manifestare unilaterala de vointa a organelor administratiei publice facuta in scopul de a da nastere,modifica sau stinge drepturi si obligatii, in regim de putere publica.
Actul administrativ, categorie juridica a deciziei administrative, urmeaza sa indeplineasca o serie de conditii pentru a fi valabil. Conditiile reprezinta acel ansamblu de trasaturi care trebuie sa asigure producerea integrala a efectelor urmarite prin adoptarea actului.
Cuvinte-cheie: -conditii de valabilitate
-actul administrativ
-lege
-organ
Introducere: 
Conditiile de valabilitate ale actelor administrative sunt :
1.sa fie emis de organul competent si in limitele comptentei sale;
2.sa fie emis in forma si cu procedura prevazuta de lege;
3.sa fie conform cu continutul legii;
4.sa fie conform cu scopul legii;
Continutul propriu zis al lucrarii: 
1.Emiterea actului de catre organul competent si in limitele competentei sale
Actul administrativ trebuie sa fie emis cu respectarea atat a competentei materiale, cat si a competentei teritoriale a organului emitent. Reamintim ca notiunea de ,,competenta materiala" reprezinta ansamblul atributiilor unei autoritati publice, iar ,,competenta teritoriala" semnifica intinderea in spatiu a exercitarii atributiilor de catre o autoritate publica. 
In procesul de verificare a indeplinirii acestei conditii de valabilitate a unui act administrativ trebuie tinut seama de urmatoarele trasaturi ale competentei autoritatilor publice: 
a) Astfel, competenta are caracter legal, fiecare organ administrativ avand o competenta determinata expres de lege ori de actul de infiintare, organizare si functionare, emis potrivit legii. Regulile in materie de competenta sunt de stricta interpretare, ceea ce inseamna ca un organ administrativ nu poate emite acte ,,ultra vires", adica in afara limitelor competentei sale.
b)De regula,competenta autoritatilor publice are caracter exclusiv in sensul ca una si aceeasi atributie nu poate apartine decat unei singure autoritati publice.
De la aceasta regula exista anumite exceptii, si anume: competenta partajata si competenta delegata. Astfel, art. 110 alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2019 prevede ca ,,autoritatile administratiei publice locale exercita competente exclusive, competene partajate si competente delegate, potrivit legi". 
Prin notiunea de competenta partajata se intelege ,,atributiile exercitate potrivit legi de autoritati ale administratiei publice locale, impreuna cu alte autoritati ale administratiei publice, stabilite in mod expres si limitativ, cu stabilirea resurselor financiare si a limitelor dreptului de decizie pentru fiecare autoritate publica in parte" (art. 5 lit. t C.admin.). 
De asemenea, notiunea de ,,competenta delegata" este definita de Codul admi nistrativ ca reprezentand ,,atributiile stabilite prin lege si transferate, impreunaa cu resursele financiare corespunzatoare, autoritatilor administratiei publice locale de catre autoritatile administratiei publice centrale pentru a le exercita in numele si in limitele stabilite de catre acestea din urma"(art. 5 lit. s)
c)Competenta are caracter obligatoriu, in sensul ca atributiile conferite de lege organelor administrative constituie nu numai drepturi, ci si obligatii ale acestora. Cu alte cuvinte, exercitarea atributiilor de catre autoritatile administrative nu este facultativa, ci constituie o obligatie a acestora. 
Administratia publica dispune insa de un drept de apreciere privind modul, mijloacele si momentul indeplinirii acestor atributii pentru ca actele adoptate sa fie oportune. Dreptul de apreciere al administratiei publice este insa un drept limitat, intrucat nu poate contraveni scopului legii . In caz contrar, dreptul de apreciere se transforma in abuz de drept (exces de putere) din partea administratiei publice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conditiile de valabilitate ale actelor administrative.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!