Conditiile Actiunii in Contencios Administrativ

Extras din referat Cum descarc?

Administrativ
Principiul separatiei puterilor in stat, dupa care sunt organizate si functioneaza cele trei puteri in statul de drept, implica atat o colaborare, cat si un control reciproc pentru o mai buna functionare a acestuia. De aceea trebuie sa se controleze daca legea este corect aplicata de catre autoritatile administratiei publice, aceasta fiind o conditie necesara si importanta pentru intarirea ordinii de drept .
Pentru realizarea acestui lucru a fost necesara adoptarea unei legi a Contenciosului Administrativ prin care se executa activitatea de solutionare de catre instantele de contencios administrativ competente a litigiilor in care cel putin una dintre parti este o autoritate publica, iar conflictul s-a nascut fie din emiterea sau incheierea, dupa caz, a unui act administrativ, fie din nesolutionarea in termenul legal ori din refuzul nejustificat de a rezolva o cerere referitoare la un drept sau la un interes legitim.
Legea nr. 554/2004 a Contenciosului Administrativ are o importanta deosebita deoarece "pune la indemana persoanelor fizice si juridice un instrument eficace pentru curmarea eventualelor abuzuri din partea autoritatilor publice, creandu-se mijloace de restabilire a legalitatii incalcate, de repunere in drepturi si de sanctionare a celor care folosesc abuziv competenta pe care o au" .
Sintetizand reglementarile cuprinse in aceasta lege, putem retine urmatoarele conditii pentru a putea introduce o actiune in contencios administrativ:
1. actul atacat sa fie un act administrativ;
2. actul sa vatame un drept subiectiv sau un interes legitim;
3. actul atacat sa emane de la o autoritate publica;
4. procedura administrativa prealabila;
5. introducerea actiunii intr-un anumit termen prevazut de lege.
1. Conditia ca actul atacat sa fie un act administrativ
Legea nr. 554/2004 da o definitie extensiva notiunii de act administrativ, introducand in sfera acestei notiuni, alaturi de manifestarea unilaterala expresa de vointa (actul administrativ tipic) si tacerea, respectiv refuzul nejustificat (acte administrative atipice).
Actul administrativ tipic este, conform definitiei data de lege, ,,actul unilateral cu caracter individual sau normativ, emis de o autoritate publica in vederea executarii ori a organizarii executarii legii, dand nastere, modificand sau stingand raporturi juridice". Ele pot fi atacate indiferent de caracterul lor normativ sau individual .
Actele administrative atipice sunt reprezentate de "refuzul nejustificat de a rezolva o cerere referitoare la un drept sau la un interes legitim ori, dupa caz, faptul de a nu raspunde solicitantului in termenul legal". 
Mai mult, legea asimileaza, sub aspectul naturii juridice a litigiului, actelor administrative si acele contracte incheiate de administratie care au ca obiect: 
- punerea in valoare a bunurilor proprietate publica; 
- executarea lucrarilor de interes public; 
- prestarea serviciilor publice; 
- achizitiile publice.
2. Conditia ca actul sa vatame un drept subiectiv sau un interes legitim
"Pentru ca un drept subiectiv sa poata fi protejat pe calea contenciosului administrativ este necesar ca acesta sa existe efectiv si sa fie recunoscut de dreptul pozitiv" .
Introducerea actiunii de contencios administrativ este rezervata acelei persoane ,,care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim", public sau privat. 
Pentru a putea introduce o astfel de actiune trebuie doar ca reclamantul sa invoce incalcarea unui astfel de drept sau interes. Ca atare, conditia dreptului vatamat apare, strict juridic vorbind, nu pentru declansarea contenciosului administrativ ca institutie de garantare a drepturilor cetateanului, ci pentru tragerea la raspundere a autoritatii administrative parate. In ipoteza ca, in urma judecarii fondului, instanta ajunge la concluzia ca nu s-a vatamat nici un drept sau interes legitim al reclamantului, actiunea va fi respinsa ca nefondata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conditiile Actiunii in Contencios Administrativ.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!