Concurenta Normelor Penale ce Stabilesc Raspunderea Pentru Infractiunile Economice

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Perioada de tranzitie, implimentarea de noi reforme si instaurarea unui stat de drept sunt insotite de mari contradictii sociale, de izbucnire a multor fenomene negative, inclusiv si a celor care dezorganizeaza viata sociala. Reformele social-economice au determinat caracterul divergent al proceselor ce au loc in tara, al fenomenelor coexistente in societate. Iar aceasta ingreuneaza intelegerea tendintelor si legitatilor sociale. In aceste circumstante sporeste rolul dreptului in formarea viitorului model economic al societatii. Specificul perioadei de tranzitie consta nu numai in aceea ca reglementarile care statueaza raporturile economice reflecta transformarile din societate. Mai trebuie luat in consideratie faptul ca insusi sistemul economic al societatii se cristalizeaza prin intermediul dreptului.
Istoria demonstreaza ca toate transformarile de baza din viata social-economica intotdeauna sunt insotite de cresterea criminalitatii, mai cu seama in formele ei cele mai periculoase. Asa, criminalitatea intotdeauna paraziteaza pe contul organismului slabit al societatii. In aceste imprejurari, dreptul trebuie sa-si indeplineasca rolul de regulator al parghiilor economiei fara a se admite insa ca statul sa intervina direct in viata economica. 
Atentia sporita a dreptului fata de infractionalitatea in sfera economica este determinata de ritmul accelerat al cresterii nivelului acesteia, precum si de repercusiunile ei pe plan social. Infractiunile economice reprezinta segmentul infractionalitatii aflat in continua crestere. Faptele de acest gen nu doar aduc societatii daune economice incontestabile, dar cauzeaza si prejudicii social-politice, logistice, morale etc. 
Modificarea manifestarilor criminogene in sfera economica conditioneaza necesitatea perfectionarii mijloacelor de influentare juridica, in primul rand a mijloacelor dreptului penal, ca cele mai eficiente mijloace de influentare juridica. In acest sens, in vederea lichidarii lacunelor si contradictiilor din legea penala, legiuitorul trebuie sa dea dovada de promptitudine si prospectivitate la adoptarea, modificarea sau abrogarea normelor cu privire la infractiunile economice. Nevoia de asigurare juridica a raporturilor economice in transformare pune in fata stiintei sarcina de elaborare a teoriei de asigurare a legalitatii in sfera economica. 
Evolutia societatilor contemporane evidentiaza faptul ca desi s-au intensificat masurile si interventiile institutiilor specializate de control social impotriva faptelor de criminalitate, inca se mai constata o recrudescenta si o multiplicare a delictelor comise in domeniul economic, financiar-bancar, frauda, santaj, mita si coruptie.
Scopul prezentei lucrari consta in analiza conceptiilor, ipotezelor, afirmatiilor doctrinare, ale specialistilor in materie de drept penal ce tin de problematica concurentei dintre normele penale care stabilesc raspunderea pentru infractiunile economice.
De asemenea, un obiectiv imediat este acela de a sublinia faptul ca problematica criminalitatii economice nu este deloc una simpla. Fenomenul criminalitatii capata o complexitate deosebita prin factorul uman implicat (ne referim aici atit la persoana care a savirsit o infractiune cit si la victima acesteia), precum si un sir de alti factori criminogeni ce genereaza criminalitatea economica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Concurenta Normelor Penale ce Stabilesc Raspunderea Pentru Infractiunile Economice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!